4. esitelmä: Mistä tiedän, käytetäänkö nanomateriaaleja työpaikallani?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohje Jos haluat vaihtaa aloitussivulle kuvan, käytä tätä pohjaa. Napsauta hiiren oikealla painikkeella dian oikeassa laidassa sijaitsevaa kuvaa ja valitse.
Advertisements

Vanhat varastosäiliöt | Hannu Kononen 2 Vanha varastosäiliö – Sen kun varastoi maailman nappiin… Ei huolta huoltamisesta.. Ei voida.
Kurssimarkkinointia Koulutuksen toiminta-alue/Sari Helminen1 Syksyn kursseilla on tilaa!
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
CTIF Working Group, Voluntary Fire Service 3rd meeting
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
6. esitelmä: Tiedon ja kokemusten jakaminen
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Tavoitteena poistaa työelämän hukkia (työelämän hukkaa)
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
TE1 Terveyden perusteet
Kampanjajärjestöjen tapaaminen
6.2 SISÄILMARYHMÄTOIMINTA
Lastaus kuorma-autoon
Hallituksen kemikaaliohjelma tarkistettu – riskit hallussa
Riskien arviointi perusopetuksen käsitöissä
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Koulunuorisotyön verkoston työkokous
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Sosiaalialan tehtävärakenne
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Työhönopastus ja perehdyttäminen
Esityksen nimi / Tekijä
Käyttöturvatiedotteet
Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät?
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Terveellinen työ -kampanja 2018–2019
Ammattihenkilölaki; työntekijän ja työnantajan velvollisuudet
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Lakisääteiset terveystarkastukset Valtioneuvoston asetus 1484/2001
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Lukion opiskeluhuolto
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
MELUNTORJUNTAOHJELMA
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
Työpaikkaselvitys (lähde Antti-Poika ym. 2003)
Työterveyshuollon tavoitteena on:
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
Tuotteet turvallisiksi
Määräaikaiset palvelussuhteet
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
Työpaikalla ”hässäkkä” päällä?
KOHTI SAVUTONTA SAIRAALAA
Nykymaailman haastavimmat uhkat usein
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Luku 04 Psyykkinen toiminta on monitahoista.
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
STV:n ja STA:n roolit Santtu Hellstén Santtu Hellstén
Case-työskentely Rovaniemellä
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

4. esitelmä: Mistä tiedän, käytetäänkö nanomateriaaleja työpaikallani?

EU:n työterveyttä ja turvallisuutta koskeva lainsäädäntö (1) Keskeinen eurooppalainen lainsäädäntö tukee työntekijöiden suojelua riskeiltä (koskien myös nanomateriaalien käyttöä) työpaikalla: Työnantajan yleiset velvoitteet Riskien välttäminen Riskien, joita ei voida välttää, arviointi Riskien torjunta niiden syntyvaiheessa Työskentelyn mukauttaminen yksilölle (esim. työpisteen suunnittelu, työskentely ja tuotantomenetelmät) Tekniseen kehitykseen sopeutuminen Vaarallisten tuotteiden korvaaminen vaarattomilla tai vähemmän vaarallisilla Yhtenäiset ja kokonaisvaltaiset ehkäisyperiaatteet (teknologia, työn järjestäminen, työolot) Yleisten suojelutoimenpiteiden asettaminen yksilöllisten suojelutoimenpiteiden edelle Asianmukaisten ohjeiden antaminen työntekijöille Työterveyttä ja turvallisuutta sekä kemikaaleja työpaikalla koskevaa EU-lainsäädäntöä: Toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä (neuvoston direktiivi 89/391/ETY) lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:31989L0391http://eur- lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:31989L0391 Työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemisesta työpaikalla esiintyviin kemiallisiin tekijöihin liittyviltä riskeiltä (neuvoston direktiivi 98/24/EY) content/en/TXT/?uri=CELEX:31998L0024http://eur-lex.europa.eu/legal- content/en/TXT/?uri=CELEX:31998L0024 työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (direktiivi 2004/37/EY) content/EN/TXT/?qid= &uri=CELEX:32004L0037R%280 1%29http://eur-lex.europa.eu/legal- content/EN/TXT/?qid= &uri=CELEX:32004L0037R%280 1%29 REACH-asetus (asetus (EY) N:o 1907/2006) lex.europa.eu/legal- content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_ ENGhttp://eur- lex.europa.eu/legal- content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_ ENG Asetus aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta (asetus (EY) N:o 1272/2008) content/EN/TXT/?qid= &uri=CELEX:32008R1272http://eur-lex.europa.eu/legal- content/EN/TXT/?qid= &uri=CELEX:32008R1272 Kuva : construction-workers/ ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

EU:n työterveyttä ja turvallisuutta koskeva lainsäädäntö (2) Tiedottaminen työntekijöille Työnantajan on toteutettava aiheelliset toimenpiteet, jotta yrityksen tai laitoksen työntekijät tai heidän edustajansa saavat... kaiken tarvittavan tiedon turvallisuutta ja terveyttä uhkaavista vaaroista sekä suojelu- ja ehkäisytoimenpiteistä ja -toiminnasta koko yrityksen tai laitoksen sekä kunkin työpisteen tai työn kannalta Työntekijöiden kuuleminen ja työntekijöiden osallistuminen Työnantajien on kuultava työntekijöitä tai heidän edustajiaan ja sallittava heidän ottaa osaa keskusteluihin, joissa käsitellään työsuojeluun liittyviä kysymyksiä Työntekijöiden tai työntekijöiden edustajien, joilla on erityisiä työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä koskevia tehtäviä, on osallistuttava seuraavien asioiden hoitoon tasapuolisesti... taikka työnantajan on kuultava heitä etukäteen hyvissä ajoin... kaikista toimenpiteistä, jotka voivat olennaisesti vaikuttaa turvallisuuteen ja terveyteen... Kuva: WP/Why-Worker-Participationhttp:// WP/Why-Worker-Participation ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

EU:n työterveyttä ja turvallisuutta koskeva lainsäädäntö (3) Erityisesti kemikaaleihin liittyen: Työnantajan velvollisuudet: Vaarallisiin kemikaaleihin liittyvien riskien määrittäminen ja arviointi Vaarallisiin kemikaaleihin liittyvien riskien ehkäiseminen Määritetyt suojelu- ja ehkäisytoimenpiteet Vaarallisiin kemikaaleihin liittyvien riskien poistaminen tai pienentäminen mahdollisimman pieneksi korvaamalla kemikaali vaarattomalla tai vähemmän vaarallisella Onnettomuuksia, tapaturmia ja hätätilanteita koskevat järjestelyt Työntekijöiden tiedottaminen ja koulutus Aineiden valmistajat ja maahantuojat: ”ei tietoja, ei markkinoita” – siispä ”ei altistusta” (teoriassa) Aineiden arviointi ja kemikaaliturvallisuusraporttien laatiminen Kuva: in-our-life/clp-pictograms in-our-life/clp-pictograms ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Nanomateriaalien esittely työpaikalla Eurooppalainen ja kansallinen työterveys- ja turvallisuuslainsäädäntö edellyttää, että työnantajat tiedottavat työntekijöille työpaikkaan liittyvistä riskeistä ja kuulevat heitä näissä asioissa Työterveys- ja turvallisuuslainsäädäntö vaihtelee maittain, joten tiedot kansallisista (ja mahdollisesti myös alueellisista) sekä yrityksen työsuojeluasioista on selvitettävä Toimitusketjussa tapahtuu vakavaa tietoeroosiota, minkä vuoksi työnantajat eivät aina ole tietoisia siitä, että työntekijät saattavat altistua nanomateriaaleille (tuotekoostumuksen, seosten tai valmiiden tuotteiden muodossa) Nanomateriaaleja koskevaa turvallisuustietoa on usein vaikea löytää, joten suosittelemme tiedonhakuun tiettyjä perusvaiheita Kuva: stock-images-time-detective-work-image http:// stock-images-time-detective-work-image ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Riskinarviointi: työnantajan velvollisuudet EU:n työsuojelulainsäädäntö edellyttää, että työnantajat: toteuttavat tarvittavat toimenpiteet työntekijöidensä turvallisuuden ja terveyden suojelemiseksi, mukaan lukien työssä esiintyvien vaarojen ehkäisy, tiedottaminen ja kouluttaminen sekä tarvittavien järjestelyjen ja keinojen tarjoaminen. toteuttavat edellä mainitut kohdat välttäen vaaroja, arvioimalla ne vaarat, joita ei voida välttää, torjumalla vaaroja niiden syntyvaiheessa, sopeuttamalla työn yksilöllisesti, sopeutumalla tekniikan kehitykseen, korvaamalla vaaralliset tekijät vaarattomilla tai vähemmän vaarallisilla tekijöillä, kehittämällä yhtenäisen ja kattavan ehkäisypolitiikan, asettamalla yleiset suojelutoimenpiteet yksilöllisten edelle, antamalla työntekijöille aiheelliset ohjeet selvittävät työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen kohdistuvat, muun muassa työvälineiden valinnasta, käytetyistä kemiallisista aineista tai valmisteista (myös nanomateriaalit) sekä työpaikkojen varustelusta (suojavarusteet) johtuvat vaarat ylläpitävät työntekijöihin kohdistuvien työterveys- ja turvallisuusriskien arviointia, mukaan lukien yksittäisille riskeille altistuvat työntekijäryhmät Lähteet: EU-direktiivi 89/391/ETY toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä Kuva: courses/risk-assessment/ courses/risk-assessment/ Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) tarjoaa verkkosivuillaan maakohtaista tietoa riskinarviointia koskevasta lainsäädännöstä: nt nt ! ! ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Riskinarviointi: tietoja Työntekijöiden työterveyttä ja työturvallisuutta koskeva, kemikaaliriskeihin liittyvä EU-lainsäädäntö edellyttää, että työnantajat: Määritellä vaarallisten kemikaalien läsnäolo työpaikalla ja arvioida työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen niistä liittyvät riskit…... kun otetaan huomioon: niiden vaaralliset ominaisuudet aineen toimittajan antamat terveys- ja turvallisuustiedot työntekijöiden altistumisen taso, tyyppi ja kesto työolot, joissa ainetta käytetään (mukaan lukien niiden määrä) kaikki kansallisesti määritetyt työperäisen altistuksen raja-arvot ja biologiset raja-arvot käytössä olevien tai otettavien ehkäisevien toimenpiteiden vaikutus tehdyn terveysselvityksen pohjalta tehtävät päätelmät Lähteet: EU-direktiivi 98/24/EY työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden suojelemisesta työpaikalla esiintyviin kemiallisiin tekijöihin liittyviltä riskeiltä Kuva: d-day-2014-safety-and-health-in-the-use-of-chemicals-at- work d-day-2014-safety-and-health-in-the-use-of-chemicals-at- work ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Työnantajalta edellytetyt viralliset tiedot 1.Pyydä työnantajalta lausunto seuraavista: -Käytetäänkö työpaikalla nanomateriaaleja -Mitä nanomateriaaleja käytetään -Miten mikäkin nanomateriaali vaikuttaa kemikaaliriskiarviointiin, joka yrityksen olisi pitänyt tehdä -Mitä ehkäiseviä toimia on toteutettu työntekijöiden altistumisen välttämiseksi 2.Onko työnantaja tiedottanut asiasta työntekijöille? 3.Jos ylin johto ei ole varma tai jos haluat enemmän tietoa kuin yrityksestä on saatavilla, tietoa voi saada useista ulkoisista lähteistä Kuva: Orienteering_map.jpg Orienteering_map.jpg ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)

Omatoiminen tiedon hankkiminen 4. Pyri selvittämään työpaikalla käytettävien nanomateriaalien (myös seosten) valmistajan nimi. Valmistajalla on lain mukaan velvollisuus toimittaa yleiseen jakeluun materiaaliensa käyttöturvallisuustiedotteet. Niistä saa tarkkaa tietoa tietyn aineen terveysvaikutuksista, käsittelystä ja aineen parissa työskentelystä turvallisesti. Käyttöturvallisuustiedotteet ovat tavallisesti saatavilla internetissä. 5. Toisinaan tietoa nanomateriaaleista on vaikea löytää, tai tiedot ovat liian rajalliset työkäyttöä ajatellen. Pyri hankkimaan tietoa ensisijaisesti ammattiliiton lähteistä – aloita kansallisesta alakohtaisesta ammattiliitosta (liiton sivustosta tai liiton työsuojeluvastaavalta). 6. Jatkaa vuoropuhelua työnantajasi ja/tai yhtiön työsuojeluorganisaation kanssa, kunnes työsuojelu on riittävällä tasolla. Kuva: decision.org.au/options-get-informationhttp:// decision.org.au/options-get-information ETUI:n nanomateriaalien pilottikoulutus 29.– Kööpenhamina (Tanska)