Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
Advertisements

AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
Kappale 2 Luuston tehtävät 1. tukee suojaa.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Menopaussiseura
Osteoporoosi Julia ja Sara.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 Luu on elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat KTL:n aineistoon pohjautuen IKINÄ-opas kaatumistapaturmien ehkäisyyn.
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Kohonnut verenpaine.
Syömishäiriöt 5.6.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Eläkeikäiset.
Aina ei voi valita mitä syö
Liikutaan.
Liikutaan.
Logistiikka ville Mustakallio
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Paksusuolensyöpä.
Unettomuus Inka ja Milga.
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
IHOTTUMAT.
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
2-11 Reuma ja osteoporoosi
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Tehnyt: Melanie Soukko
2-11 Reuma ja osteoporoosi.
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Esityksen transkriptio:

Osteoporoosi

 Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan helpommin.  Osteoporoosissa luun mineraalitiheys ja massa luun tilavuuteen suhteen vähenevät.  Kyse on osteoporoosista silloin, kun luun rakenne on 25 % heikompi, kuin 20–40 vuotiaitten luut.  Osteoporoosia sairastaa Suomessa noin henkilöä.

Altistavia tekijöitä  Luut vahvistuvat ikään asti. 40 ikävuoden jälkeen alkaa luukato, joka heikentää luita.  Altistavia tekijöitä:  Kalsiumin puute  Liian vähäinen liikunta  Syömishäiriöt ja liiallinen laihuus  Tupakointi  Vaihdevuodet lisäävät luukadon nopeutta ja sairaus on yleisempi naisilla  Lääkkeet esim. kortisonilääke  Kalsiumainevaihduntaan liittyvät sairaudet kuten keliakia

Ennaltaehkäisy  On tärkeää saada tarpeeksi kalsiumia ja sen imeytymistä lisäävää D-vitamiinia vahvistaakseen luita  Liikunta ja voimistelu vahvistavat luita etenkin jos luut tärähtelevät liikkuessa.  Yleisesti osteoporoosin välttämisessä on tärkeää rakentaa luista vahvat nuorena, kun luut voivat vielä vahvistua huomattavasti. Silloin luut kestävät vanhempana pitkään.

Oireet  Osteoporoosin oireita on vaikea havaita ennen murtumia  Merkkejä voi olla ryhdin muutos ja kumaruus ja keski- tai alaselän kivut selkänikamien painuessa kasaan.  Jos henkilöllä on murtuma, yleensä otetaan huomioon onko mahdollista, että sen aiheutti osteoporoosi, ja tarvittaessa testataan onko henkilöllä osteoporoosia.  Yleisiä paikkoja osteoporoosin aiheuttamille murtumille ovat reisiluu, selkänikamat ja ranneluut.  Usein murtumat tulevat kaatuessa. Tasapainon ylläpito vanhaan ikään asti on tärkeää.

Hoitokeinoja  Liikunta voi pitää luita paremmassa kunnossa  Kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat tärkeää  Mahdollinen lääkitys estää lisävahinkoja. Lääkityksen aloittamispäätökseen liittyy muut sairaudet ja lääkitys, ikä sekä henkilön muu terveys.  Yleisimpiä lääkkeitä ovat bisfosfonaatti-lääkkeet joita otetaan kerran viikossa tai kuussa. Ne lisäävät luun mineraalipitoisuutta ja hidastavat hajoamista.

Lähteet  53&p_haku=osteoporoosi 53&p_haku=osteoporoosi  ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/osteoporoosi ravitsemus/ravitsemus/ravitsemus-ja-terveys/osteoporoosi  udet/osteoporoosi udet/osteoporoosi  196DEEF24582E967B E5CF?id=khp DEEF24582E967B E5CF?id=khp00023