Psyykkinen itsesäätely

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lastensuojelu nuoren tukena
Advertisements

Hoitotyön keskeiset käsitteet
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
P ERHENEUVOLA LAPSEN JA PERHEEN TUKENA Perheiden hyvinvoinnin tukeminen, vanhempainilta Psykologi Saana Sievers.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Ppky Selänne / Pyhäjärven Perhekeskus AARNOLA. Pyhäjärven perhekeskus  Toiminta alkoi vuonna 2012  Vaihtoehto kunnalliselle päivähoidolle  Ohjatut,
TOIMINTAKYKY Oppilaan kyvyt ja rajoitteet Ympäristö- ja yksilötekijät Oppilaan toimintakykyä kuvataan ICF-luokituksen avulla. Toimintakykykuvaus rakentuu.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Parikeskustelu Valitse pari ketä et tunne Tervehdi. Mitä kuuluu? Mitä teit eilen koulun jälkeen? Keskustelkaa hyvien tapojen merkityksestä. Millainen maine.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI TYÖMUISTI.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
PSYKODRAAMA Aika: , 19 oppituntia. Pe ,
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Perhe.
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle? Miten ilmoittaudutte Yhteispeliin?
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Älykäs ikääntyminen – Ikääntynyt teknologian käyttäjänä
Tervetuloa 187 päivää kestävälle matkalle!
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
NORMAALIUS PSYYKKISEN ITSESÄÄTELYN TASAPAINOISUUS
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
Kiintymys ja sosiaaliset suhteet
Psyykkinen terveys.
SOPEUTUMINEN KULTTUURISESTI VAIHTELEVIIN NORMEIHIN
TYÖKYKYKOORDINAATTORITOIMINTA TYÖTERVEYS WELLAMO OY:SSÄ
YHTEISET PERUSASIAT KASVUN JA OSALLISUUDEN EDISTÄMINEN
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Perheeseemme kuuluu erityislapsi
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Sosiaalialan tehtävärakenne
Sisältöalueet esiopetuksessa
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
PED0031, VARHAISPEDAGOGIIKKA
Sosiaalialan työorientaatiot ja työtavat
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
KUNTOUTUKSEN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
Terve mieli työssä Sirkku Kivistö Työterveyslaitos
Terveiset Yö-ryhmästä
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opiskeluhuollon palvelut
Ajanhallinta opiskelussa
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Move! ennakkotunti Tämä on pohja, jota voi muokata itselle ja ryhmälle sopivaksi. Itse olen vaihdellut kysymyksiä, lisännyt kuvia, lyhentänyt tekstejä.
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Keitele, Pielavesi, Tervo, Vesanto
NUORTEN TURVATALO ESPOO
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Psyykkinen itsesäätely Psykososiaalinen toimintakykyisyys ja haastavat elämäntilanteet

Psyykkinen itsesäätely =tarkoittaa oman toiminnan ja käyttäytymisen säätelyä -tilanteiden arviointi, psyykkisen toiminnan ohjaus, suunnittelu, ongelman ratkaisu ja tasapainotilan hakeminen • tietoinen säätely=hallintakeinot eli coping-järjestelmä -sisältää voimavaroja, fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset hallintakeinot (esim.liikunta, kaverin kanssa juttelu, harrastukset) • säätely usein automaattista, tiedostamatonta > defenssi- eli puolustusmekanismit

Defenssi- eli puolustusmekanismit Regressio eli taantuminen Selittely Arvon kieltäminen Kieltäminen Projektio (tunteet heijastetaan toiseen ihmiseen) Tiedostamaton tai tiedostettu torjunta Sublimaatio (kehittynyt defenssi; esim. kiukku kanavoidaan siivousenergiaksi) Miksi lähihoitajan on tärkeää ymmärtää työssään ihmisen coping-keinoja ja defenssejä?

Psykososiaalinen toimintakykyisyys Ihmisen toimintakyky koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakykyisyydestä Psykososiaalinen toimintakykyisyys on aina yhteydessä muihin toimintakyvyn osa-alueisiin Toimintakykyisyys sisältää kyvyn selviytyä arjen tilanteissa olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa sekä solmia sosiaalisia suhteita muihin elämän arkipäiväisten ongelmien ja haasteellisten tilanteiden ratkaiseminen toimia elin- ja toimintaympäristössään

Psykososiaalinen toimintakykyisyys Minkälainen on terve ja hyvinvoiva lapsi ja nuori? Minkälaisista asioista; oireista, olemuksesta, käyttäytymisestä voit huomata psykososiaalisen toimintakyvyn heikentyneen -päiväkoti-ikäisellä lapsella? -kouluikäisellä ja nuorella?

Psykososiaalisen toimintakykyisyyden tukeminen Varhainen tuki -lapsen varhaisvuosina tapahtuva tukeminen ja mahdollisimman varhain käynnistyvät tukitoimet -ennaltaehkäisevä työ, huomioidaan erityisesti lapsen kasvun ja kehityksen riskitekijät • Voimavaralähtöisyys tukemisessa; mitä voimavaroja lapsella ja perheellä on? • Kehityksellinen näkökulma tukemisessa (lapsen ja nuoren kehitys kesken→muutosta tapahtuu kehityksen myötä) • Vanhempien, perheen tukeminen Lapsi on aina osa perhettään!

Elämän muutostilanteita Elämäntilanteet, muutokset ja kriisit heijastuvat psykososiaaliseen toimintakykyyn 1. Biologiset muutokset ▪kasvaminen, murrosikä, vanheneminen ▪tapaturmat, fyysiset vammat ja sairaudet 2. Ympäristön muutokset ▪kouluun meneminen ▪muutto toiselle paikkakunnalle ▪työpaikan tai asunnon vaihto

Elämän muutostilanteita 3. Ihmissuhteiden muutokset ▪lapsen syntymä ▪avioero ▪ystävän menetys ▪kuolema 4. Mielessä tapahtuvat muutokset ▪arvojen ja asenteiden muutokset ▪kypsyminen ▪muutokset persoonallisuudessa ja sen piirteissä (tieto,koulutus, tiedostaminen, terapia ja itsetuntemus)

Miten lähihoitaja voi olla tukemassa lasta, nuorta, perhettä, vanhempaa muutostilanteissa?