Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa eli EVA Suvi Helanen, PPSHP/ TerPS2.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

PÄÄTAVOITE: Maamme kunnissa, palvelualueilla ja maakunnissa vallitsee hyvinvointijohtamisen kulttuuri, joka perustuu aktiivisesti toimiviin hyvinvointirakenteisiin.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
tehokkaampi tapa toimia!
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Ihmisiin kohdistuvat vaikutukset osana ennakkoarviointeja
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Turvallisuus
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Viestintäsuunnitelma
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
TerPS2 Oulun Eteläisen osahanke KalajoenhankeosioHelmen hankeosio Selänteen hankeosio.
Sähköinen hyvinvointikertomus, EVA ja vuosikellot johtamisen, suunnittelun ja arvioinnin työvälineinä TerPS2 Suvi Helanen 2014.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Kajaani SP/MR1 Ennakkoarviointi -menetelmä, ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi (IVA+)
Miten kunnassa toimivat tahot voivat tukea kunnan hyvinvointijohtamista ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistymistä? Esimerkkejä keskeisten toimijoiden rooleista.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Strategia ja SHVK aikajanalla 
TEAviisarin käyttökoulutus klo
Esiselvitys.
ePS2 Asianhallinnan kehittäminen
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Kokemustiedon osuus hv kertomuksessa
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Ennakkoarviointi ja sähköinen työkalu
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Sote-uudistus ja ICT Maritta Korhonen.
Arvioinnista arkipäivää
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
@TapaniKa Minimitietosisällön määrittely kunnan ja maakunnan hyvinvointikertomuksiin taustaa minimitietolistauksille
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Terve Kunta -verkoston jäsenten toiminta 2015
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Keskustelukooste hyvien kehittämistyön edellytysten luomisesta
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Siun sote tehdään NYT Siun sotessa tehdään uusi malli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta ja organisoinnista Pohjois-Karjalan ja Heinäveden.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Kaupunkistrategian laadinta
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Vaikutusten ennakkoarviointi kunnallisessa päätöksenteossa eli EVA Suvi Helanen, PPSHP/ TerPS2

Konsta Pylkkänen: Kaukoviisaus, mitä se on? ”Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäkööt hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää…” Veikko Huovinen, Havukka-ahon ajattelija

”Kuntapäättäjät ovat tehneet kautta aikain kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen merkittävästi vaikuttavia päätöksiä – mutta he eivät ole välttämättä aina tiedostaneet päätösten vaikuttavuutta.” ”Kuntapäättäjät ovat tehneet kautta aikain kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen merkittävästi vaikuttavia päätöksiä – mutta he eivät ole välttämättä aina tiedostaneet päätösten vaikuttavuutta.” 3

Miksi ja mihin ennakkoarviointia (EVAa) tarvitaan? Jäsentämään ja selventämään valmistelu– ja päätöksentekotilannetta Vaihtoehtoisten päätösehdotusten vaikutusten punnitsemiseen lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. Tarkastelemaan toteuttaako päätösehdotus kunnan yleisiä tavoitteita tai hallinnon esityksiä, esim. kuntastrategiaa

EVA osana arviointikokonaisuutta Ennakkoarviointi (EVA) Toimeenpanon aikainen arviointi Jälkeenpäin tapahtuva arviointi (Sundquist ja Oulasvirta 2011, 12)

Yksittäisten vaikutustyyppien tarkastelusta kohti kokonaisuuden ennakkotarkastelua Yksittäisiä vaikutustyyppejä - Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) - Terveysvaikutusten arviointi (TVA) - Mielenterveysvaikutusten arviointi (MIVA) - Sosiaalisten vaikutusten arviointi (SVA) - Lapsivaikutusten arviointi (LAVA) - Sukupuolivaikutusten arviointi (SUVA) - Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi (IVA) - ym. EVA Erilaisia vaikutuksia arvioidaan samanaikaisesti (Sundquist ja Oulasvirta 2011, 13)

Kokemuksia vaikutusten ennakkoarvioinnista ?

Kuntaliiton suosittelema työväline Luettavissa osoitteessa: ct_details.php?p= ct_details.php?p=2572 … Kuntaliiton hallitus on pitämässään kokouksessa hyväksynyt kuntien ja kuntayhtymien luottamushenkilöille, viranhaltijoille ja valmistelijoille sekä soveltuvin osin kuntien liikelaitoksille tarkoitetun suosituksen ”Vaikutusten ennakko-arvioinnista kunnallisessa päätöksenteossa”.

Lait: Velvoite hyvinvointivaikutusten ennakkoarviointiin Terveydenhuoltolaki 11 § Kunnan… on päätöksenteon ja ratkaisujen valmistelussa arvioitava ja otettava huomioon tehtävien päätösten ja ratkaisujen vaikutukset väestön terveyteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Ehdotus sosiaalihuoltolaiksi 6 § * Kunnan on päätöksenteossa ja ratkaisujen valmistelussa sekä toteuttamisessa ennakoitava, arvioitava ja otettava huomioon tehtävien päätösten ja ratkaisujen vaikutukset väestön hyvinvointiin. * Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2012: 21,169.

Jos kyse on sote-yhteistoiminta-alueesta… Uusi terveydenhuoltolaki 12 §:... Jos sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty useamman kunnan yhteistoimintana, yhteistoiminta-alueen on osallistuttava asiantuntijana eri toimialojen väliseen yhteistyöhön sekä sosiaalisten ja terveysvaikutusten arviointiin alueen kunnissa. Uusi terveydenhuoltolaki 12 §:... Jos sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty useamman kunnan yhteistoimintana, yhteistoiminta-alueen on osallistuttava asiantuntijana eri toimialojen väliseen yhteistyöhön sekä sosiaalisten ja terveysvaikutusten arviointiin alueen kunnissa.

Ennakkoarvioinnin linjaus ► Johtoryhmän, valtuuston, lautakunnan strateginen päätös ennakkoarvioinnin säännönmukaisesta käytöstä/ hyödyntämisestä ► Kunnan on tarpeen linjata jo ennakkoon itselleen, mitkä päätökset vaativat ennakkoarviointia Kunta voi tehdä listan siitä, millaiset asiat otetaan ennakkoarvioinnin kohteeksi (> kuntasuunnitelma) Ennakkoarviointia ei ole tarkoituksenmukaista tehdä silloin, kun kyseessä on oikaisuvaatimukset, viranhaltijoiden nimeämiset ja tiedoksi merkittävät asiat.

Suositus esittää, että… 1. Päätösesitysten vaikutusten arviointia tehtäessä päättäjien tulee tarkastella erilaisten vaikutusten arviointia samanaikaisesti. 2. Päätösten vaikutusten arviointia on syytä samanaikaisesti tarkastella ainakin: 1) kuntalaisvaikutusten 2) ympäristövaikutusten 3) organisaatio- ja henkilöstövaikutusten sekä 4) taloudellisten vaikutusten suhteen ► vaikutusnäkökulmia voi olla useita muitakin arvioitavasta asiasta riippuen ja näkökulmien sisällä useita ulottuvuuksia 3. Päätösesitysten vaikutusta tulee arvioida sekä lyhyellä että pitkällä aikajänteellä.

Neljä näkökulmaa Kuntalais- vaikutukset Ympäristö- vaikutukset Organisaatio- ja henkilöstö- vaikutukset Talous- vaikutukset Kunnassa asuvat ihmiset Tarkasteltavia palveluja käyttävät ja ei-käyttävät Muita palveluja käyttävät Luonnonvarojen ja energian käyttö Päästöjen ja jätteiden määrä Kulutuskäyttäytyminen Toimintojen sijoittuminen Liikkumis- ja liikenneratkaisut Viranomaisten väliset suhteet Viranomaisten tehtävät ja menettelytavat Luottamushenkilöiden toiminta Henkilöstö, organisaatio ja hallinto Kunnan tulo- ja menotalous (Sundquist ja Oulasvirta 2011, 33-35)

Tarkoituksena siis on… Esittelijän esityksen rinnalla kuvataan ainakin nollavaihtoehto, jossa on kuvattu, mitä tapahtuu, jos asialle ei tehdä mitään. Vaihtoehtojen esittäminen ei tarkoita luopumista siitä käytännöstä, että esittelijä puoltaa esityksessään vain yhtä esitystä. Poliittiset päätöksentekijät ja kuntalaiset voivat halutessaan tutustua asian taustoihin ja perusteluihin nykyistä paremmin. (Joko osallistumalla ennakkoarviointiin sen eri vaiheissa tai tutustumalla ennakkoarviointimateriaaliin päätösasiakirjojen liitteinä.)

HYVINVOINTIKERTOMUKSEN VALMISTELU Säännöllinen raportointi valtuustolle ja viranhaltijajohdolle Asioiden valmistelu johtoryhmälle Toimeenpanon tukeminen Tiedolla johtaminen & hyvinvoinnin edistämisen suunnittelu, seuranta ja arviointi Yhteisten käytäntöjen sopiminen Eri hallinnonalojen ammattilaisten osaamisen tukeminen Osaamisen vahvistaminen Ennakkoarvioinnin käytännöistä sopiminen Ennakkoarviointiosaamisen tukeminen SÄHKÖINEN EVA / HYVINVOINTIKERTOMUS Vaikutusten ennakkoarvioinnin (EVAn) koordinointi Alueellisten sopimusten ja tehtävien valmistelu johtoryhmälle Alueellisesta yhteistyöstä vastaaminen oman kunnan osalta Yhteistyö esim. järjestöjen yms. toimijoiden kanssa Alueellinen yhteistyö EVA hyvinvointiryhmän toiminnassa (THL 2010, 16. Kursivoitu teksti on Terveempi Pohjois-Suomi 2 -hankkeen lisäys.)

EVA prosessin vaiheet Vaihe 1: Arvioinnin tarpeellisuus, päätös ennakkoarvioinnin tekemisestä Vaihe 2: Tietojen hankinta Vaihe 3: Vaikutusten tunnistaminen ja rajaaminen Vaihe 4: Vaihtoehtojen muodostaminen Vaihe 5: Vaihtoehtoehtojen vertailu ja arviointi Vaihe 6: Arvioinnin raportointi, päätösesityksen laadinta Vaihe 7: Vaikutusten /päätöksen seuranta

Vaihe 1: Arvioinnin tarpeellisuus, päätös ennakkoarvioinnin tekemisestä Ei tarvetta EVAlle Ei vaikutuksia TAI vaikutukset tiedossa Suppea arviointi SUPPEA EVA Nopeaa reagointia vaativia TAI ei- merkittäviä vaikutuksia Laaja arviointi LAAJA EVA Merkittäviä vaikutuksia TAI ristiriitoja 17

Tietoa… nykytilasta vaihtoehdoista vaikutuksista – myönteiset ja kielteiset halutusta tulevaisuudesta: mitä tavoitellaan? – kansalliset tavoitteet – paikalliset tavoitteet – hallinnonalojen tavoitteet 18 Vaihe 2: Tietojen hankinta

Millaista tietoa tarvitaan? Mitä tilastot kertovat? Esim. mittarit, hyvinvointi- kertomus Mitattava tieto Millaisia käsityksiä aiheesta on? Esim. eri väestöryhmien, ammattilaisten ja asukkaiden haastattelu Kokemus- tieto Mitä halutaan tavoitella? Esim. haastattelut, kuntasuunnitelma, kansalliset ohjelmat… Tietoa arvoista

Vaihe 3: Vaikutusten tunnistaminen ja rajaaminen = SUPPEA EVA 20

SUPPEA EVA SH

SUPPEA EVA SH

Vaihe 4: Vaihtoehtojen muodostaminen = LAAJA EVA Millaisia ratkaisuvaihtoehtoja on olemassa? – Nykytila = 0-vaihtoehto: kuvaus siitä, mitä tapahtuu, jos asiaan ei puututa, mitään ei muuteta, jatketaan entisellään  vertailun pohjaksi – Kerätään eri näkökulmia vaihtoehdoiksi  kuvattava tasapuolisesti

LAAJA EVA Vaihe 5: Vaihtoehtojen vertailu ja arviointi SH

Vaihe 6: Arvioinnin raportointi, päätösesityksen laadinta Arviointi tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi – Tiedon oltava selkeää ymmärrettävää havainnollista – Esittely kirjallisesti + suullisesti (liite/ oheismateriaali?) lähteet kerrottava ja menetelmät kuvattava esittelijä esittää vaihtoehdoista yhtä Lopputulos päättäjille  arvottaminen ja paremmuusjärjestykseen laittaminen, päätöksenteko

Vaihe 7: Vaikutusten/päätöksen seuranta Suunni- telma Mitä seurataan? Kuinka usein? Kuka vastaa? Ennakoidut vaikutukset? Arvaamattomat vaikutukset? Epäsuorat vaikutukset? Tavoitteiden toteutuminen? Seurannan ja arvioinnin suunnitelma

LAAJA EVA SH

VALMIIT ASIAKIRJAT SH

Mihin EVA sopii? Ennakkoarviointi sopii kaikkeen kunnalliseen päätöksentekoon Hankekunnissa sitä on tehty mm. : - kouluverkkotarkastelu, -tiivistäminen - uimahallin, päiväkodin, nuorisotilan, koulun peruskorjaus - koulun, päiväkodin, senioritalon, jäähallin rakentaminen - ikäihmisten kotihoitotiimityön vahvistaminen - perhekeskus-toimintamallin käyttöönotto - avoterveydenhuollon vastaanottotoiminnan uudelleen järjestelyt - omaishoidontuen tasojen määrittely - kevyen liikenteen väylän, alikulun rakentaminen ja aikataulutus - koulupsykologin, -kuraattorin, terveydenhoitajan, hyvinvointisuunnittelijan toimen perustaminen - lastensuojelun kehittämistoimet - vammaispalvelu- ja mielenterveysyksiköiden yhdistäminen - laboratorio- ja kuvaantamispalveluiden "ulkoistaminen” - yksityisteiden talvikunnossapito

Kustannussäästöjä? Palveluiden kustannukset usein tiedossa, edistämisen säästöt harvoin näkyvissä: 1 koulukuraattori/ 8 koulupudokasta vähemmän päihdetyössä yhden henkilön kuukauden tehohoidon kustannukset kustantaisivat kahden työntekijän vuosipalkan huostaanoton hinta € /ehkäisevät toimet? lonkkamurtuman hinta € /ehkäisevät toimet? ks €Matti:

Esim. Kangasala EVA-harjoitukset/ aiheet: 1) Terveyskeskuksen rakennushanke, eri toteutusvaihtoehdot (esittely: jyl Sari Mäkinen) 2) Yhtenäiskouluhanke Kyötikkälään? (esittely: siv.joht. Leena Pajukoski/ yleiskaavasuunnittelija Jenni Joensuu-Partanen) 3) Vanhuspalvelujen kehittäminen/ tehostetun palveluasumisen lisääminen (esittely: sos.joht. Sinikka Särkkä/ sote-joht. Raija Harju)

Esimerkki: Kuinka paljon alkoholi maksaa? Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle n € 65 vuoden ikään mennessä Nuorisoasemakäynti 50 € Nuorisoasemakäynti 50 € Katkaisuhoito 125 € / vrk = € / v Katkaisuhoito 125 € / vrk = € / v Tukiasuminen 60 € / vrk = € / v Tukiasuminen 60 € / vrk = € / v Huostaan otetun lapsen laitoshoito € / v Lähde: €Matti. Alkoholiohjelma ja THL.. Työterveyshuollon varhainen puuttuminen alkoholin käyttöön € Työterveyshuollon varhainen puuttuminen alkoholin käyttöön € Perhehoito € / v Perhehoito € / v 32 Ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin palkkaaminen € / v Ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin palkkaaminen € / v

Ennakkoarvioinnin hyödyt, mikä paranee ? SH Esittelijät, valmistelijat Luottamus- henkilöt Järjestelmällisyys, yhteys strategiaan Ratkaisuvaihto- ehdot näkyville Asiantuntijoiden osallisuus Vaikutukset, perustelut näkyville Läpinäkyvyys Ratkaisuvaihto- ehtojen vertailu Arvottaminen helpottuu Perustellut päätökset Valmistelu- yhteistyö ja osallisuus Läpinäkyvyys Vastuunjako

Sähköinen vaikutusten ennakkoarviointi sähköinen EVA –sivuille saadaan kevään 2014 aikana myös sähköinen vaikutusten ennakkoarviointi –työväline (sähköinen EVA) Sähköinen EVA Sähköinen EVA on valmistelijoiden työväline, jolla helpotetaan esille nousseiden vaihtoehtojen, päätösesitysten ja tavoitteiden vaikutusten arviointia etukäteen, jo valmistelun alkuvaiheesta alkaen

Sähköisen EVAn rakenne Suppea EVA 1. Suppea EVA ( valmisteluvaihe) 1.1 Vastuuhenkilöt ja aikataulutus 1.2 A) Arvioitavan asian nykytilan kuvaus, B) ehdotettu päätösesitys sekä C) esille nousseet/ nousevat vaihtoehtoiset ratkaisumallit ja päätösesitykset 1.3 Vaikutuskohteiden tunnistaminen sekä myönteisten ja kielteisten vaikutusten merkittävyyden arviointi nykytilassa ja vaihtoehdoissa (väh. neljä suositeltua näkökulmaa) ja yhteenveto 1.4 Päätös varsinaisen ennakkoarvioinnin tarpeellisuudesta - Jos vaikutukset ennakoidaan merkittäviksi > varsinainen EVA - Jos vaikutusten ei ennakoida olevan merkittäviä > suppea EVA, ei päätöksentekoon - Jos vaikutusten ei ennakoida olevan merkittäviä > suppea EVA, josta laaditaan päätösesitys 2. Esittelijän päätösesitys 3. Päätöksen seuranta- ja arviointisuunnitelma 4. Päätösesityksen hyväksyntä

Sähköisen varsinaisen EVAn rakenne 1. Suppea EVA Varsinainen EVA 2. Varsinainen EVA (valmisteluvaihe) 2.1 Vastuuhenkilöt ja aikataulutus 2.2 Vaikutusten ennakkoarvioinnissa huomioitavat kuntastrategian linjaukset 2.3 (Nykytilan kuvaus tulee suppeasta EVAsta) Päätösvaihtoehtojen muodostaminen ja kuvaaminen 2.4 Vaikutusten kirjaaminen ja päätösvaihtoehtojen vertailu 2.5 Yhteenveto päätösvaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista 3. Esittelijän päätösesitys 4. Päätöksen seuranta ja arviointisuunnitelma 5. Päätösesityksen hyväksyntä EVAn julkaiseminen

Ryhmäkeskustelu: EVA omaan kuntaan? Miettikää yhdessä, missä kunnan talousarviossanne/ käyttösuunnitelmissanne / päätöksentekoon tulossa olevissa asioissa voisitte harjoitella tai tulette käyttämään EVAa jo tämän vuoden aikana?

EVA-harjoitus siirtyminen testialustalle työvälineen idean läpikäynti harjoitus-EVAn laadinta kunnittain harjoituksen purku ja oivallukset keskusteluineen Palautekyselyn täyttäminen