Suomalaiset ravintosuositukset
Ravitsemussuosituksista Tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen. Avainsanoja ovat monipuolisuus, kohtuullisuus ja säännöllisyys.
VRN: Lautasmalli - suositus ruokana Rasvaton maito/piimä tai vesi Jälkiruoka/ Maitovalmiste voidaan syödä välipalana Ateriaan kuuluu leipä ja pehmeä kasvirasvalevite Liha, kala, muna 1/4 tai kasvisruoka, jossa palkokasveja/ pähkinöitä/ siemeniä Kasvikset 1/2 Peruna, riisi, pasta 1/4
Tyypillistäkö?
Mitä muutoksia huomaat?
Tehtäviä hiilihydraateista miten ja millä perusteella hiilihydraatit voidaan luokitella? mitä ovat kuidut? mihin kuitujen terveysvaikutukset perustuvat? mikä on hiilihydraattien energiasisältö?
Hiilihydraatit
Hitaat ja nopeat ”hiilarit”
Hiilihydraatteja 45 – 60 % E erityisesti täysjyväviljaa perunaa monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti ravintokuituja vähintään 25 – 35 g/vrk sokeria säästeliäästi – lisätyn sokerin määrä enintään 10 % E
Proteiinit
Tehtäviä proteiineista mikä on proteiinien rakenne? mitä tehtäviä proteiineilla on? mikä on proteiinien energiasisältö?
Proteiineja 10 – 20 % E maitovalmisteita sopivasti kalaa pari krt/vko liha vähärasvaisena punaista lihaa enintään 0,5 kg/vko
Proteiinin lähde?
Rasvat
Tehtäviä rasvoista mitä tehtäviä rasvoilla on mikä on rasvojen energiasisältö
Suomalaisten rasvan saanti
Rasvoja 25 – 40 % E tyydyttyneitä rasvoja enintään 10 % monityydyttymättömiä rasvoja vähintään 5 – 10 % transrasvahappoja mahdollisimman vähän
Rasvat eli lipidit
Kovan ja pehmeän rasvan osuus
Muutamia termejä Energiatiheys kertoo ruuan sisältämän energiamäärän painoyksikköä kohden. Ravintoainetiheys kertoo ravintoaineen määrän tiettyä energiayksikköä kohden. GDA (Guideline daily amount) kertoo annoksen, viipaleen tai kappaleen energiasisällön sekä sen prosenttiosuuden aikuisen viitteellisestä 2000 kilokalorin päivänsaannista.
GDA
GDA with traffic lights
Muutamia termejä Hiilijalanjälki on ilmastokuorma, joka kertoo kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen elinkaaren aikana syntyy Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ravinnon ja syntyneiden jätteiden käsittelyyn