Suomalaiset ravintosuositukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ravinto ja painonhallinta
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ruokaoppia.
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

Suomalaiset ravintosuositukset

Ravitsemussuosituksista Tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen. Avainsanoja ovat monipuolisuus, kohtuullisuus ja säännöllisyys.

VRN: Lautasmalli - suositus ruokana Rasvaton maito/piimä tai vesi Jälkiruoka/ Maitovalmiste voidaan syödä välipalana Ateriaan kuuluu leipä ja pehmeä kasvirasvalevite Liha, kala, muna 1/4 tai kasvisruoka, jossa palkokasveja/ pähkinöitä/ siemeniä Kasvikset 1/2 Peruna, riisi, pasta 1/4

Tyypillistäkö?

Mitä muutoksia huomaat?

Tehtäviä hiilihydraateista miten ja millä perusteella hiilihydraatit voidaan luokitella? mitä ovat kuidut? mihin kuitujen terveysvaikutukset perustuvat? mikä on hiilihydraattien energiasisältö?

Hiilihydraatit

Hitaat ja nopeat ”hiilarit”

Hiilihydraatteja 45 – 60 % E erityisesti täysjyväviljaa perunaa monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti ravintokuituja vähintään 25 – 35 g/vrk sokeria säästeliäästi – lisätyn sokerin määrä enintään 10 % E

Proteiinit

Tehtäviä proteiineista mikä on proteiinien rakenne? mitä tehtäviä proteiineilla on? mikä on proteiinien energiasisältö?

Proteiineja 10 – 20 % E maitovalmisteita sopivasti kalaa pari krt/vko liha vähärasvaisena punaista lihaa enintään 0,5 kg/vko

Proteiinin lähde?

Rasvat

Tehtäviä rasvoista mitä tehtäviä rasvoilla on mikä on rasvojen energiasisältö

Suomalaisten rasvan saanti

Rasvoja 25 – 40 % E tyydyttyneitä rasvoja enintään 10 % monityydyttymättömiä rasvoja vähintään 5 – 10 % transrasvahappoja mahdollisimman vähän

Rasvat eli lipidit

Kovan ja pehmeän rasvan osuus

Muutamia termejä Energiatiheys kertoo ruuan sisältämän energiamäärän painoyksikköä kohden. Ravintoainetiheys kertoo ravintoaineen määrän tiettyä energiayksikköä kohden.   GDA (Guideline daily amount) kertoo annoksen, viipaleen tai kappaleen energiasisällön sekä sen prosenttiosuuden aikuisen viitteellisestä 2000 kilokalorin päivänsaannista.

GDA

GDA with traffic lights

Muutamia termejä Hiilijalanjälki on ilmastokuorma, joka kertoo kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen elinkaaren aikana syntyy Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ravinnon ja syntyneiden jätteiden käsittelyyn