Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan."— Esityksen transkriptio:

1 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan ja imettävän äidin sekä imeväis- ja leikki-ikäisten ravitsemuksesta – mikä on muuttunut ja miksi?

2 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 2 Sisältö Tietoa odottavien ja imettävien äitien ravitsemuksesta Ruokailun yleiset trendit - ruokailurytmi Uudet ruokasuositukset – keskeiset tavoitteet Imeväisikäisten ja leikki-ikäisten ravitsemuksen ajankohtaiskysymykset Ravitsemuskasvatuksen haasteita neuvolassa – Yleisestä ydinsanomiin?

3 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 3 Odottavien ja imettävien äitien ravitsemuksesta Raskaana olevat ( DIPP –tutkimus, Uusitalo U & Virtanen S, 2005 ) – 76 % söi päivittäin ruisleipää – 65 % käytti leivällä pehmeää rasva – 76 % söi päivittäin hedelmiä tai marjoja – 88 % söi päivittäin vihanneksia kasvisten, hedelmien ja kalan käyttö vähäisintä nuorimmilla ja vähiten koulutetuilla – keskimääräinen kalsiumin saanti jopa runsasta; maitoa juomattomat? D-vitamiini? – rasvaa 36 E% (vs suos < 30 E%), – tyydyttyneitä rasvahappoja 15 E% (vs suos < 10 E%) – monityydyttymättömiä rasvahappoja 4 E% (vs suos 10 E%); välttämättömiä rasvahappoja < suosituksen – proteiinia 16 E% ja hh 47 E% (vs. suos 50 – 60 E%).

4 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 4 Yleisiä huolenaiheita Ylipaino yleistyvä ongelma; myös perheen isillä Virvoitus- ja mehujuomien käyttö lisääntynyt Makeisten ja kahvileipien kulutus kasvanut – Sokerin osuus nuorten naisten ruokavaliossa ylittää suosituksen Nuorten naisten syömisen pulmat lisääntyneet Erityisruokavaliot yleistyneet ja kasvisruokailu lisääntyy

5 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 5 Ruokailurytmi ja perheruokailu murroksessa Ruokaa saatavilla/tarjolla 24 h/vrk Ruokailu epäsäännöllistyy ja yksilöityy – Vuorotyö lisääntyy: Euroopassa 30 % työväestöstä tekee epäsäännöllistä työaikaa, 10 % tekee yötyötä – Koululaisten perheistä vajaa puolet syö yhdessä päivällistä (Stakes, Kouluterveyskysely, 2005) – Ruokailun painopiste siirtymässä iltaan – Välipalojen merkitys kasvaa Aineenvaihdunnan ja syömisen vuorokausirytmi on usein epätasapainossa: – Epäsäännöllisyydestä osalle ilmeistä terveydellistä haittaa: stressi, univaikeudet, vaikutukset aineenvaihduntaan Mahdollisesti lisää ylipainon ja metabolisten sairauksien vaaraa

6 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 6 http://www.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta Uudet valtion ravitsemus- neuvottelukunnan suositukset, 2005 yhdistävät ruokavalion ja liikunnan tavoitteet

7 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 7 Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, 2004 www.stm.fi STM: Lapsi, perhe ja ruoka

8 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 8 VRN: Ruokasuositukset väestölle > 400 g kasviksia, marjoja ja hedelmiä/pv – Lisäksi perunaa Täysjyväviljavalmisteita joka aterialle – Leivät, puurot, myslit – Täysjyväriisiä ja tumma pastaa Rasvaton maito/piimä ruokajuomaksi (rasvaa < 1 %) – Vähärasvaisia jogurtteja (< 1 % rasvaa) – Vähärasvaista ja –suolaista juustoa 2-3 vp/pv (< 20 % rasvaa; < 0.7 % suolaa) Kalaa 2-3 x/vko kalalajia vaihdellen; Vähärasvaista lihaa (< 4 % rasvaa) ja vähärasvaisia ja vähäsuolaisia leikkeleitä (< 12 % rasvaa; < 1.5 % suolaa). Pehmeää rasvaa leivälle ja ruoanvalmistukseen

9 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 9 STM: RUOKAVALION KESKEISET TAVOITTEET Raskaana olevat ja imettävät (1) Hyvä ravitsemus turvataan monipuolisella ruokavaliolla, jossa on – kasviksia, hedelmiä ja marjoja 5 - 6 annosta/päivä mm. folaatin riittävän saannin varmistamiseksi luontaisia C-vitamiinin lähteitä, kuitua – täysjyväleipää, -puuroja ja muita täysjyvä- valmisteita raudan ja kuidun saannin varmistamiseksi ja ummetuksen ehkäisemiseksi

10 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 10 RUOKAVALION KESKEISET TAVOITTEET (2) riittävästi (8 dl/pv) nestemäisiä maitovalmisteita kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi leivällä rasiamargariineja ja aterioilla vähintään 2 kertaa viikossa kalaa kalalajeja vaihdellen – välttämättömien rasvahappojen ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi – rypsiöljy hyvä välttämättömien rasvahappojen lähde

11 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 11 Annossuositukset leikki-iässä 1 Leikki-iässä – vähintään 4 vp leipää/pv leipää tarjolle joka aterialle puuroannos korvaa leivän suositaan täysjyväviljaa – vähintään 5 kasvis-, hedelmä- tai marja- annosta/pv kasviksia, hedelmiä tai marjoja on hyvä tarjota joka aterialla tai välipalalla tarjolle aina jotain tuoretta

12 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 12 Annossuositukset 2 – 5-6 dl nestemäisiä maitovalmisteita/pv (rasvattomat ja vähärasvaiset päivittäis- käyttöön) - 20 g = 2 vp juustoa/pv (< 17 % juustot päivittäiskäyttöön) – rasvaton maito 1 v. iästä; - alle 2 -vuotiaalle lisäksi kasvirasvaa 2-3 tl/pv ruokiin energiansaannin varmistamiseksi – margariinia/öljyä 20 - 30 g/pv = 4-6 tl/pv – makeiden tuotteiden kerta-annosta syytä rajoittaa

13 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 13 VRN: Lautasmalli - suositus ruokana Peruna, riisi, pasta 1/4 Liha, kala, muna 1/4 tai kasvisruoka, jossa palkokasveja/ pähkinöitä/ siemeniä Kasvikset 1/2 Rasvaton maito/piimä tai vesi Ateriaan kuuluu leipä ja pehmeä kasvirasvalevite Jälkiruoka/ Maitovalmiste voidaan syödä välipalana

14 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 14 LAPSEN LAUTASMALLI - lapsen pääateria ja välipala, STM, 2004

15 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 15 Välttämisruokavaliot, raskaus ja imetys Ei ennaltaehkäiseviä välttämisruokavalioita lapsen allergian vuoksi --> vaarantaa äidin riittävän ravitsemuksen; voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä lapsen immunologiselle suojalle Lapsen allergiasuojaa parantaa – luontaiset C-vitamiinin lähteet äidin ruokavaliossa – kovan rasvan välttäminen – pehmeiden rasvojen suosiminen (Hoppu, 2005) Perustelluissa välttämisruokavalioissa taattava ravintoaineiden saannin riittävyys

16 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 16 IMEVÄISIKÄISEN RUOKA

17 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 17 Imeväis- ja leikki-ikäisten ravitsemuksen haasteet Imetyksen onnistumisen turvaaminen – rintamaidon puuttuessa hyvän ravitsemuksen turvaaminen äidinmaidonkorvikkeilla Lisäruokien oikea-aikaisuus Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen – biologinen normaali kasvu ja kehitys – hienomotoristen taitojen kehitys – ruokailutaitojen oppiminen – arjen perusrytmit ja ruokailu – ruokailun psyko-sosiaalinen merkitys perheessä – myönteisen perustan luominen elinikäisille ruoka- mieltymyksille ja tottumuksille.

18 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 18 Ruokailutavoitteet (1) täysimetys 6 kuukauden ikään osittainen imetys 6-12 kk kiinteiden lisäruokien ohella rintamaidon puuttuessa teollinen äidinmaidonkorvike

19 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 19 Ruokailutavoitteet (2) Joustavasti kiinteitä lisäruokia lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan, viimeistään 6 kk iässä ja aikaisintaan 4 kk iässä. – jos lisäravinnon tarvetta/imetys lopetettu < 4 kk  korvike ja 4 kk iästä lisäruokaa – jos lisäravinnon tarvetta ja lapsi > 4 kk  ensin soseet ja imetyksen jatkuvuuden tukeminen mehupullon välttäminen vellin tilalla mieluummin puuroa  syömisen taitojen opettelu, hyvä ateriakokonaisuus, perheruoat; ei häiriötä imetykselle suolan välttäminen koko imeväisiän

20 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 20 Korvikkeen ja lisäruokien antaminen tytöille ja pojille (Erkkola ym., 2005) TAVOITE

21 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 21 LEIKKI-IKÄISEN RUOKA

22 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 22 Syömään! Säännölliset ruoka-ajat – edellyttää, että perheen arjessa on tilaa rauhallisille yhteisille aterioille aina, kun mahdollista – perheen yhteiset ateriat hyvän arjen arvoksi – suunnitellut pääateriat ja välipalat – pohja ennustettavalle arjelle – lisää lapsen perusturvallisuuden tunnetta – lapsen perustarpeiden tyydyttämistä: ravinnon lisäksi yhdessä-, lähellä- ja läsnäoloa – turvaa monipuolisen ruokavalion toteutumista – auttaa kohtuulliseen syömiseen; painonhallinta – ylläpitää vireystilaa

23 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 23 ”Terveellinen – epäterveellinen” ”Milloin vain – silloin tällöin – harvoin syötävät” ”Ei makeaa mahan täydeltä” Haaste: Miten tulla toimeen jatkuvien ruokavirikkeiden ja -ylitarjonnan kanssa? ? ? Järkevien ruokarajojen asettaminen Kohtuuden opettelu

24 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 24 Ruokarajat ”Kultainen sääntö” Vanhemmat ovat vastuussa siitä milloin, missä ja mitä syödään – turvata lapsen kehittymiselle myönteinen, hyvän ravitsemuksen turvaava oppimisympäristö Lapsi saa itse päättää ruoka-annoksensa koon – lapsi oppii säätelemään itse syömistään omien sisäisten tuntemustensa perusteella – lapsi oppii miten syömistä myönteisesti kontrolloidaan  arjen järkevät ruokarajat avuksi Ellyn Satter,2000

25 1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 25 RAVITSEMUSKASVATUSHAASTEITA  LAPSELLE KEHITTYY LUONNOLLINEN, MYÖNTEINEN SUHDE RUOKAAN.  Ruokailun ilmapiiri, ruokapuheet, asenteet, aikuisen esimerkki tärkeitä  KANNUSTAA KOKO PERHETTÄ JÄRJESTÄMÄÄN ARJEN AIKATAULU NIIN, ETTÄ SE MAHDOLLISTAA USEIN YHTEISIÄ ATERIOITA JA YHDESSÄ KEITTIÖSSÄ PUUHAILUA  EDISTÄÄ HYVÄÄ ATERIARYTMIÄ:  SÄÄNNÖLLISET PÄÄATERIAT  VÄLIPALASYÖMISTEN SUUNNITTELU  NAPOSTELUTOTTUMUKSEN SYNTYMISEN EHKÄISY


Lataa ppt "1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google