Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuAnnika Jaakkola Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan ja imettävän äidin sekä imeväis- ja leikki-ikäisten ravitsemuksesta – mikä on muuttunut ja miksi?
2
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 2 Sisältö Tietoa odottavien ja imettävien äitien ravitsemuksesta Ruokailun yleiset trendit - ruokailurytmi Uudet ruokasuositukset – keskeiset tavoitteet Imeväisikäisten ja leikki-ikäisten ravitsemuksen ajankohtaiskysymykset Ravitsemuskasvatuksen haasteita neuvolassa – Yleisestä ydinsanomiin?
3
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 3 Odottavien ja imettävien äitien ravitsemuksesta Raskaana olevat ( DIPP –tutkimus, Uusitalo U & Virtanen S, 2005 ) – 76 % söi päivittäin ruisleipää – 65 % käytti leivällä pehmeää rasva – 76 % söi päivittäin hedelmiä tai marjoja – 88 % söi päivittäin vihanneksia kasvisten, hedelmien ja kalan käyttö vähäisintä nuorimmilla ja vähiten koulutetuilla – keskimääräinen kalsiumin saanti jopa runsasta; maitoa juomattomat? D-vitamiini? – rasvaa 36 E% (vs suos < 30 E%), – tyydyttyneitä rasvahappoja 15 E% (vs suos < 10 E%) – monityydyttymättömiä rasvahappoja 4 E% (vs suos 10 E%); välttämättömiä rasvahappoja < suosituksen – proteiinia 16 E% ja hh 47 E% (vs. suos 50 – 60 E%).
4
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 4 Yleisiä huolenaiheita Ylipaino yleistyvä ongelma; myös perheen isillä Virvoitus- ja mehujuomien käyttö lisääntynyt Makeisten ja kahvileipien kulutus kasvanut – Sokerin osuus nuorten naisten ruokavaliossa ylittää suosituksen Nuorten naisten syömisen pulmat lisääntyneet Erityisruokavaliot yleistyneet ja kasvisruokailu lisääntyy
5
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 5 Ruokailurytmi ja perheruokailu murroksessa Ruokaa saatavilla/tarjolla 24 h/vrk Ruokailu epäsäännöllistyy ja yksilöityy – Vuorotyö lisääntyy: Euroopassa 30 % työväestöstä tekee epäsäännöllistä työaikaa, 10 % tekee yötyötä – Koululaisten perheistä vajaa puolet syö yhdessä päivällistä (Stakes, Kouluterveyskysely, 2005) – Ruokailun painopiste siirtymässä iltaan – Välipalojen merkitys kasvaa Aineenvaihdunnan ja syömisen vuorokausirytmi on usein epätasapainossa: – Epäsäännöllisyydestä osalle ilmeistä terveydellistä haittaa: stressi, univaikeudet, vaikutukset aineenvaihduntaan Mahdollisesti lisää ylipainon ja metabolisten sairauksien vaaraa
6
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 6 http://www.mmm.fi/ravitsemusneuvottelukunta Uudet valtion ravitsemus- neuvottelukunnan suositukset, 2005 yhdistävät ruokavalion ja liikunnan tavoitteet
7
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 7 Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, 2004 www.stm.fi STM: Lapsi, perhe ja ruoka
8
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 8 VRN: Ruokasuositukset väestölle > 400 g kasviksia, marjoja ja hedelmiä/pv – Lisäksi perunaa Täysjyväviljavalmisteita joka aterialle – Leivät, puurot, myslit – Täysjyväriisiä ja tumma pastaa Rasvaton maito/piimä ruokajuomaksi (rasvaa < 1 %) – Vähärasvaisia jogurtteja (< 1 % rasvaa) – Vähärasvaista ja –suolaista juustoa 2-3 vp/pv (< 20 % rasvaa; < 0.7 % suolaa) Kalaa 2-3 x/vko kalalajia vaihdellen; Vähärasvaista lihaa (< 4 % rasvaa) ja vähärasvaisia ja vähäsuolaisia leikkeleitä (< 12 % rasvaa; < 1.5 % suolaa). Pehmeää rasvaa leivälle ja ruoanvalmistukseen
9
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 9 STM: RUOKAVALION KESKEISET TAVOITTEET Raskaana olevat ja imettävät (1) Hyvä ravitsemus turvataan monipuolisella ruokavaliolla, jossa on – kasviksia, hedelmiä ja marjoja 5 - 6 annosta/päivä mm. folaatin riittävän saannin varmistamiseksi luontaisia C-vitamiinin lähteitä, kuitua – täysjyväleipää, -puuroja ja muita täysjyvä- valmisteita raudan ja kuidun saannin varmistamiseksi ja ummetuksen ehkäisemiseksi
10
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 10 RUOKAVALION KESKEISET TAVOITTEET (2) riittävästi (8 dl/pv) nestemäisiä maitovalmisteita kalsiumin ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi leivällä rasiamargariineja ja aterioilla vähintään 2 kertaa viikossa kalaa kalalajeja vaihdellen – välttämättömien rasvahappojen ja D-vitamiinin saannin turvaamiseksi – rypsiöljy hyvä välttämättömien rasvahappojen lähde
11
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 11 Annossuositukset leikki-iässä 1 Leikki-iässä – vähintään 4 vp leipää/pv leipää tarjolle joka aterialle puuroannos korvaa leivän suositaan täysjyväviljaa – vähintään 5 kasvis-, hedelmä- tai marja- annosta/pv kasviksia, hedelmiä tai marjoja on hyvä tarjota joka aterialla tai välipalalla tarjolle aina jotain tuoretta
12
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 12 Annossuositukset 2 – 5-6 dl nestemäisiä maitovalmisteita/pv (rasvattomat ja vähärasvaiset päivittäis- käyttöön) - 20 g = 2 vp juustoa/pv (< 17 % juustot päivittäiskäyttöön) – rasvaton maito 1 v. iästä; - alle 2 -vuotiaalle lisäksi kasvirasvaa 2-3 tl/pv ruokiin energiansaannin varmistamiseksi – margariinia/öljyä 20 - 30 g/pv = 4-6 tl/pv – makeiden tuotteiden kerta-annosta syytä rajoittaa
13
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 13 VRN: Lautasmalli - suositus ruokana Peruna, riisi, pasta 1/4 Liha, kala, muna 1/4 tai kasvisruoka, jossa palkokasveja/ pähkinöitä/ siemeniä Kasvikset 1/2 Rasvaton maito/piimä tai vesi Ateriaan kuuluu leipä ja pehmeä kasvirasvalevite Jälkiruoka/ Maitovalmiste voidaan syödä välipalana
14
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 14 LAPSEN LAUTASMALLI - lapsen pääateria ja välipala, STM, 2004
15
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 15 Välttämisruokavaliot, raskaus ja imetys Ei ennaltaehkäiseviä välttämisruokavalioita lapsen allergian vuoksi --> vaarantaa äidin riittävän ravitsemuksen; voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä lapsen immunologiselle suojalle Lapsen allergiasuojaa parantaa – luontaiset C-vitamiinin lähteet äidin ruokavaliossa – kovan rasvan välttäminen – pehmeiden rasvojen suosiminen (Hoppu, 2005) Perustelluissa välttämisruokavalioissa taattava ravintoaineiden saannin riittävyys
16
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 16 IMEVÄISIKÄISEN RUOKA
17
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 17 Imeväis- ja leikki-ikäisten ravitsemuksen haasteet Imetyksen onnistumisen turvaaminen – rintamaidon puuttuessa hyvän ravitsemuksen turvaaminen äidinmaidonkorvikkeilla Lisäruokien oikea-aikaisuus Lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukeminen – biologinen normaali kasvu ja kehitys – hienomotoristen taitojen kehitys – ruokailutaitojen oppiminen – arjen perusrytmit ja ruokailu – ruokailun psyko-sosiaalinen merkitys perheessä – myönteisen perustan luominen elinikäisille ruoka- mieltymyksille ja tottumuksille.
18
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 18 Ruokailutavoitteet (1) täysimetys 6 kuukauden ikään osittainen imetys 6-12 kk kiinteiden lisäruokien ohella rintamaidon puuttuessa teollinen äidinmaidonkorvike
19
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 19 Ruokailutavoitteet (2) Joustavasti kiinteitä lisäruokia lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan, viimeistään 6 kk iässä ja aikaisintaan 4 kk iässä. – jos lisäravinnon tarvetta/imetys lopetettu < 4 kk korvike ja 4 kk iästä lisäruokaa – jos lisäravinnon tarvetta ja lapsi > 4 kk ensin soseet ja imetyksen jatkuvuuden tukeminen mehupullon välttäminen vellin tilalla mieluummin puuroa syömisen taitojen opettelu, hyvä ateriakokonaisuus, perheruoat; ei häiriötä imetykselle suolan välttäminen koko imeväisiän
20
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 20 Korvikkeen ja lisäruokien antaminen tytöille ja pojille (Erkkola ym., 2005) TAVOITE
21
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 21 LEIKKI-IKÄISEN RUOKA
22
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 22 Syömään! Säännölliset ruoka-ajat – edellyttää, että perheen arjessa on tilaa rauhallisille yhteisille aterioille aina, kun mahdollista – perheen yhteiset ateriat hyvän arjen arvoksi – suunnitellut pääateriat ja välipalat – pohja ennustettavalle arjelle – lisää lapsen perusturvallisuuden tunnetta – lapsen perustarpeiden tyydyttämistä: ravinnon lisäksi yhdessä-, lähellä- ja läsnäoloa – turvaa monipuolisen ruokavalion toteutumista – auttaa kohtuulliseen syömiseen; painonhallinta – ylläpitää vireystilaa
23
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 23 ”Terveellinen – epäterveellinen” ”Milloin vain – silloin tällöin – harvoin syötävät” ”Ei makeaa mahan täydeltä” Haaste: Miten tulla toimeen jatkuvien ruokavirikkeiden ja -ylitarjonnan kanssa? ? ? Järkevien ruokarajojen asettaminen Kohtuuden opettelu
24
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 24 Ruokarajat ”Kultainen sääntö” Vanhemmat ovat vastuussa siitä milloin, missä ja mitä syödään – turvata lapsen kehittymiselle myönteinen, hyvän ravitsemuksen turvaava oppimisympäristö Lapsi saa itse päättää ruoka-annoksensa koon – lapsi oppii säätelemään itse syömistään omien sisäisten tuntemustensa perusteella – lapsi oppii miten syömistä myönteisesti kontrolloidaan arjen järkevät ruokarajat avuksi Ellyn Satter,2000
25
1.11.2005 VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 25 RAVITSEMUSKASVATUSHAASTEITA LAPSELLE KEHITTYY LUONNOLLINEN, MYÖNTEINEN SUHDE RUOKAAN. Ruokailun ilmapiiri, ruokapuheet, asenteet, aikuisen esimerkki tärkeitä KANNUSTAA KOKO PERHETTÄ JÄRJESTÄMÄÄN ARJEN AIKATAULU NIIN, ETTÄ SE MAHDOLLISTAA USEIN YHTEISIÄ ATERIOITA JA YHDESSÄ KEITTIÖSSÄ PUUHAILUA EDISTÄÄ HYVÄÄ ATERIARYTMIÄ: SÄÄNNÖLLISET PÄÄATERIAT VÄLIPALASYÖMISTEN SUUNNITTELU NAPOSTELUTOTTUMUKSEN SYNTYMISEN EHKÄISY
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.