Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JAKSOSUUNNITELMA T IETO - JA VIESTINTÄTEKNIIKKA PEDAGOGISENA TYÖVÄLINEENÄ Sanna Kesti ( )
Advertisements

LUVALLISET POISSAOLOT
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Helsingin yliopisto - Lääketieteellinen tiedekunta, TUKE Laajojen asiakokonaisuuksien esittäminen PowerPointilla Pysyvätkö kuulijasi kärryillä?
Ohje PowerPoint esityksen tekoon
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kommentti ÄI1.
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Lasten suusta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
UMF I Luento 2. Aika Luennot, Klo 14–16 to 4.9 – ke 10.9 ke 24.9 – ke 1.10 ke – pe Demot, Klo 10–12/12–14/14–16 Pe 12.9, Ti 16.9, Pe 19.9.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Puhelintyöskentely.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Digitarina Multimedia oppimisprojektina 2012 Vaka.
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Soili Fabritius  Tiivis, vain olennaiset asiat  Selkeästi jäsennelty, erilaiset oppijat huomioiva 1) Aiheen esittely yleisesti, lyhyesti 2) Tärkeimpien.
Tehtäväpohja Soili Fabritius Tavoitteena havainnollinen, värikäs, ytimekäs opetushetki tai tietoisku - Etsikää perustiedot lähteistä. Rajatkaa.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Perhe- ja jäämistöoikeuden oikeustapauskurssi 2012
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
UMF I Luento 1. Aika Luennot – Ke, Pe Demot Ti Ti Tgi
Muistio ekasta tehtävästä ja ryhmän pelisäännöt Moodleen viim. pe 3. 9
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
Sähköiset yo-kirjotukset
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
Koulutusesityksen otsikko
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
OSTA – ET ja filosofia: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä
Opettajan nimi | kurssin numero
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004
Tervetuloa jatkamaan DIGITAALI- TEKNIIKAN opiskelua!
Kevät 2018 Dosentti, FT, yliopistonlehtori Eira Suhonen
HelleWi kurssinhallintaohjelma tuntiopettajille
OPASTUSTILANTEET JA TIETOISKUT Tehtävänanto ja taustaa
Tervetuloa uudelle luokalle!
LCB-5800 Ruotsinkielinen yritysviestintä 1
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
elokuun virtuaalivesijumpat
Esityksen transkriptio:

Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012 Yliopistonlehtori Tapani Lohi Helsingin yliopisto

Perhe- ja jäämistöoikeus Avioliitto-oikeus (tai: parisuhdeoikeus) Lapsioikeus Edunvalvontaoikeus (aik. holhousoikeus) Jäämistöoikeus

Perhe- ja jäämistöoikeuden pakolliset aineopinnot Oppimistavoitteet: Sellaisen kokonaiskuvan saaminen perhe- ja jäämistöoikeuden alan kuuluvista käsitteistä ja normistosta, että opiskelija pystyy tunnistamaan ja paikantamaan oikeudenalaan liittyvät ongelmat. Sellainen perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvan sääntelyn sisällön tuntemus, jota tarvitaan perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvissa tavanomaisissa lakimiestehtävissä.

Oppimistavoitteet (jatkoa) Opiskelijan tulee saada riittävät valmiudet esimerkiksi tavanomaisen perinnönjaon tai osituksen toimittamista taikka lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan yksinkertaisen riitajutun hoitamista varten.

Perhe- ja jäämistöoikeuden eri lohkojen välisiä yhteyksiä 1) Lapsioikeus - avioliitto-oikeus 2) Lapsioikeus - edunvalvontaoikeus 3) Lapsioikeus – jäämistöoikeus 4) Edunvalvontaoikeus – avioliitto-oikeus 5) Edunvalvontaoikeus – jäämistöoikeus 6) Avioliitto-oikeus - jäämistöoikeus

Yhteyksiä muihin oikeudenaloihin 1) Velvoite- ja sopimusoikeus 2) Esineoikeus 3) Kauppaoikeus 4) Kansainvälinen yksityisoikeus 5) Prosessioikeus 6) Hallinto-oikeus (erit. sosiaalioikeus) 7) Valtiosääntöoikeus (perus- ja ihmisoikeudet) 8) Vero-oikeus

Peruskurssin vaatimukset 1) Oman harjoitustehtävän suullinen esitys (ryhmissä) - Tehtävät löytyvät perhe- ja jäämistöoikeuden kotisivuilta (”oppimateriaali”). 2) Aktiivinen osallistuminen Läsnäolovaatimus: 4 tunnin poissaolo sallittu. Perehdyttävä etukäteen päivän tehtäviin.

Peruskurssin V/2012 päiväohjelma: Ma 24.9. (teht 1-3) Lapsioikeus Ti 25.9. (teht 4-6) Avioliitto-oikeus Ke 26.9. (teht 7-10) Jäämistöoikeus: pesänselvitys ja perinnönjako To 27.9. (teht 11-13) Jäämistöoikeus: PK 3 luvun ongelmat Pe 28.9. (teht 14-17) Jäämistöoikeus: lakiosa, testamentti

Harjoitustehtävän suullinen esitys Kesto 15-20 minuuttia. Esityksen sisällöstä: 1) Ongelmatilanteen lyhyt kuvaus (ei tehtävän suoraa lukemista!) 2) Oikeusongelman hahmotus 3) Oikeustilan kuvaus (tapauksen kannalta olennaiset säännökset ja muu ”teoria”) 4) Säännösten soveltaminen tapaukseen, eli ratkaisu Käytettävä havaintovälineitä (powerpoint). Ryhmällä ”solidaarinen vastuu” koko tehtävästä.

Esitysohjeita I Sanottava on tarjottava kuulijoille sellaisessa muodossa, että he voivat sen ymmärtää puhutun perusteella. Perehtykää tehtävänne aiheeseen niin hyvin, että tiedätte ja ymmärrätte itse, mistä puhutte. Teidän pitäisi myös pystyä vastaamaan aiheesta esitettyihin kysymyksiin. Tarkoitus on, että te opetatte toisia kurssilaisia sen kysymyksen osalta, johon te olette erityisesti perehtyneet. Toiset ryhmät sitten vuorostaan opettavat teitä muiden kysymysten osalta. Jos tapaustekstissä mielestänne jokin virhe (päivämäärä, henkilötieto yms.) tai epäselvyys, kysykää opettajalta etukäteen esim. sähköpostitse. - Muutenkin saa kysyä!

Esitysohjeita II Aihe ja sanottava tulisi sisäistää sillä tavoin, että voitte esittää sen omin sanoin. Kyse ei saa olla oppikirjan tekstin tai lakitekstin ääneen lukemisesta. Pitkiä lakitekstilainauksia vältettävä. - Ne tekevät esityksen seuraamisen ja ymmärtämisen vaikeaksi. Jos joku mielestänne tärkeä oikeuskysymys jää kaikille ryhmän jäsenille epäselväksi, sitä ei pidä kiertää. Tämä epäselvyys kannattaa päinvastoin nostaa esille, jotta siihen voitaisiin vastata luennolla.