Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde: www.kopiraitti.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde: www.kopiraitti.fi."— Esityksen transkriptio:

1 Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde: www.kopiraitti.fi

2 Huomioitavaa opettajalle Internetiä saa selata oppitunnilla, kunhan materiaalin näyttää oppilaille suoraan web-sivustolta. Materiaalia ei saa tallentaa myöhempää käyttöä varten. Kokopitkien elokuvien näyttämiseen tarvitaan kuitenkin lupa. Dokumenttikameralla saa näyttää oppimateriaalia, mutta materiaalia ei saa tallentaa kameraan, koneelle jne. Esimerkiksi lehtiartikkelin voi esittää dokumenttikameralla, mutta sitä ei saa tallentaa PowerPoint-esitykseen. Oppilaalla on tekijänoikeus omiin töihinsä: oppilaan töitä ei saa julkaista ilman hänen lupaansa (alaikäiseltä myös huoltajan suostumus).

3 Huomioitavaa opettajalle Koulun järjestämissä tilaisuuksissa saa soittaa musiikkia vapaasti. Koulun juhlien videokuvaamiseen tarvitaan esittäjien ja esityksen tekijän lupa. Itse tekemäänsä opetusmateriaaliin opettajalla on tekijänoikeus, joka ei automaattisesti siirry työnantajalle. Tekijänoikeudellinen suoja edellyttää, että tuotos on omaperäinen ja luova, joten esimerkiksi matemaattinen opetusmateriaali ei täytä ”luovuusvaatimuksia.” Tällöin materiaali on vapaasti käytettävissä. Yleensä opettajan itse laatimat kokeet eivät saa tekijänoikeussuojaa.

4 Huomioitavaa opettajalle ”Kopiointi ehdottomasti kielletty”- merkintä, ei koske oppilasta, jonka oppikirja on kyseessä. Kirjaa saa kopioida omaan yksityiseen käyttöön. Opettajan johdolla kirjaa ei saa kopioida. Mikäli oppilaat ja opettaja valmistavat lyhytelokuvan, on heillä yhteinen tekijänoikeus ja he voivat yhdessä päättää, missä elokuvaa esitetään. Lähteet: www.kopiraitti.fi & www.operight.fi


Lataa ppt "Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde: www.kopiraitti.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google