Seikkailu- ja elämyspedagogiikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Minä. Ikuinen mysteeri? Psykologiassa keskeisin kiinnostuksen kohde
Advertisements

. Rauman freinetkoulu.
HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä- tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä,
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
Informaali- ja nonformaalikasvatus nuorisotyössä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Koko koulun projektiksi  lähtökohdat  teeman kehittäminen  päiväkoti- alakoulu-yläkoulu  toimijat  vapaavalintaisuus.
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
SEIKKAILU Juho Niskanen 2010.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Kasvatus- ja opetuskäsitysten muotoutuminen
Konstruktivismi Konstruktivismin keskeisiä periaatteita
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Miten oppimiskäsitykset ovat muuttuneet aikojen saatossa
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Raija Erkkilä, 2006 Nuoruus ja tunteet Tunnekohteiden murros (12-15 v.)
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Mitä on kulttuuri?.
YHTEISÖ KASVATUS Petri Salo Åbo Akademi Pedagogiska institutionen Aikuiskoulutuksen tämän päivän retoriikkaa Elinikäinen oppiminen Aktiivinen.
Ops seminaari Askola.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Elämänkatsomustiedon didaktiikan peruskurssin koontia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Esiopetuksen vanhempainilta Kirkkojärven koululla
Potilasohjaus- ja neuvonta hoitotyössä  Onko elintapojen muutos mahdollista?  Mitä vaatii onnistuakseen? -hoitajalta? -potilaalta/asiakkaalta.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
ME-hengen kehittäminen
LitT, opo, opettaja-tutkija Maarit Marttila, Tredu
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Mitä seikkailukasvatus/elämyspedagogiikka tarjoaa johtamiseen?
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Sosioemotionaalinen kehitys
Vanhempainilta
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Nopolan koulu Opettajien veso
Taidon ja taiteen tulevaisuuden voimaa
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
Pelit opetuksen tukena
Eliksiiriä elämään taidon ja taiteen voimalla
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Esityksen transkriptio:

Seikkailu- ja elämyspedagogiikka Raija Erkkilä & Seppo Karppinen

Ulkona tapahtuva toiminta, seikkailu ja kasvatus (Outdoor education) Juuret saksalaisessa reformipedagogiikassa ja pragmatismissa Hahn: aktiivinen kansalainen, vastakohta teoreettisuutta painottaville kouluille Eri lähtökohdille yhteistä Kokemusten hankkiminen ja positiiviset muutokset tunteissa ja toiminnoissa Muutokset yksilössä heijastuvat yhteisöön Tulevaisuudessa elämyspedagogiikassa yhä enemmän myös indoor-pedagogiikkaa Taide, musiikki, kulttuuri

Mitä on seikkailukasvatus? Toiminnallisuuden, kokemuksellisuuden, elämyksellisyyden ja yhteistoiminnallisuuden avulla tapahtuva virkistäytyminen, oppiminen ja kasvatus ulkona ja turvallisesti Yllätyksellisyys Vapaaehtoisuus Turvallisuus

Seikkailukasvatuksen oppimisprosessi Toimintojen oltava todellisia, konkreettisia ja autenttisia, mutta turvallisia Toimintojen monipuolisuus; liikunnallisuus, sosiaalisuus, luovuus Kokonaisvaltaisuus oppimisessa; sydän, käsi ja ymmärrys Oppijan omien rajojen ja kykyjen tiedostaminen erilaisissa yllättävissä, haasteellisissa ja selviytymistä vaativissa tilanteissa Ryhmäsidonnaisuus ja ryhmävastuu kehittyvät mahdollisimman vapaasti Prosessia tarkastellaan reflektion avulla

Seikkailukasvatuksen oppimisprosessi Yleisinä tavoitteina: vaikuttaa suoraan yksilön kasvuun ihmisenä kehittäen identiteettiä, kestävyyttä ja aloitteellisuutta helpottaa kasvuprosessia Auttaa kohtaamaan elämään liittyvät kehitysprosessit ja liittää koetut elämykset todelliseen elämään

Seikkailukasvatuksen oppimisprosessi Toiminnan tavoitteena yksilön pehmeiden taitojen kehittäminen Kommunikointi, päätöksenteko, tunteiden hallinta, organisointi, keskittymiskyky, ryhmässä toimimiseen liittyvät taidot Ns. kovat taidot toimivat työkaluina ?

Seikkailukasvatuksen oppimisprosessi Kenelle? Miksi? Mitä? Missä ja miten? Kenelle? Tästä liikkeelle,, Nuoria vai vanhoja, lapsia vai aikuisia, tavallinen vai erityisryhmä, tuttu vai tuntematon ryhmä Miksi? seikkailua vai kasvatusta, opastusta vai ohjausta Mitä? Mihin resurssit riittävät matalan riskitason toiminnot aiheuttavat vain vähän pelkoa tai vaaratilanteita (onkiminen rannalta, luontopolku, patikointi, telttailu, suunnistus,valokuvaus jne. Kohtalaisesti riskiä: melonta, kiipeily, ratsastus, laskettelu, laskeutuminen, jne Korkeariskitaso. Ohjaajan taidot ja kokemus, lisäohjaajan läyttö Missä ja miten?

Mitä ihmiset pelkäävät osallistuessaan seikkailullisiin tapahtumiin? En saa tarpeeksi ruokaa Hidastan muita En sopeudu ryhmään Hyttyset häiritsevät En saa rahoilleni vastinetta Putoan Joudun erilleen ryhmästä Ryhmä ei hyväksy minua En saa tarpeeksi tietoa Teen vääriä päätöksiä En saa tarpeeksi nukuttua Ohjaaja ei ole mukava Minulla on vääränlaiset vaatteet Opetus on huonoa Annan periksi Eksyn Tulen likaiseksi Pitkästyn Paljastan omat ajatukseni