Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Advertisements

Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
Ajankohtaiskatsaus mainonnan sääntelystä Ritva Hanski-Pitkäkoski.
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Asunnon vuokraaminen:
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
I-DAYS Petri Kemppainen I-DAYS palvelu varmistaa, että tärkeät päivät tulevat huomioitua ajoissa ja oikealla tavalla.
Oman sivuston perustaminen Opasnetiin Kuopio,
Hajautettu toiminnan suunnittelu webissä Markku Syrjänen Teknillinen korkeakoulu.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
Tietohallinnon sopimusjuridiikkaa eräitä näkökohtia
Työrauha ja haastavat tilanteet
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
SeijaTiitto-Komminaho
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietoturvallisuus osa 6
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
SAK Paikallinen sopiminen
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
Hallituksen ja toiminnanjohtajan yhteistyö
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aloitusseminaarin ohje
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Ystävätaitojen / sosiaalisten taitojen arviointi Puppet Pals2 –sovellus ystävätarinoiden rakennuskenttänä.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki.
Yhteistyösopimuksen laadinta
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Y56 Luku 23 Yrityksen teoria: toimialan tarjonta
Rahoitusoikeus, luento 3
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Rahoitusoikeus, luento 2
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
Kuntarakenneselvityksen toimeksianto
VAPAAEHTOISTYÖN JOHTAMINEN HYVINKÄÄ
Rahoitusoikeus, luento 3
Rahoitusoikeus, luento 1
Taloudellisesta arvioinnista
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Siun soten päihdeohjelma
Esityksen transkriptio:

Aalto-yliopisto 25.3.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki Rahoitusoikeus Aalto-yliopisto 25.3.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki

Luennon aiheet Tiedonantovelvoitteet Sijoitusneuvonta Omaisuudenhoito Harjoitustehtävä

Tiedonantovelvoitteet sijoituspalvelua tarjottaessa Tiedonantovelvollisuuksien teoria: rationaalinen homo economicus, tiedoannon mitoittaminen asiakasluokan mukaan, standardisoituneet tiedonantovelvoitteet. Kuka hyötyy tällaisesta sääntelystä? SipaL 10:5: Sijoituspalveluyrityksen on annettava ei-ammattimaiselle asiakkaalle sijoituspalvelua tai oheispalvelua koskevan sopimuksen ehdot sekä riittävät tiedot sijoituspalveluyrityksestä ja tarjottavasta palvelusta. Ehdot ja tiedot on annettava hyvissä ajoin ennen sopimuksen tekemistä tai ennen kuin palvelua annetaan asiakkaalle, jos se on varhaisempi ajankohta. Sijoituspalveluyrityksen on annettava ei-ammattimaiselle asiakkaalle hyvissä ajoin ennen sijoituspalvelun tai oheispalvelun antamista riittävät tiedot: 1) sijoituspalveluyrityksestä ja sen tarjoamasta palvelusta; 2) palvelun kohteena olevien rahoitusvälinelajien luonteesta ja niihin liittyvistä riskeistä; 3) sijoitusstrategioista, jos niitä on ehdotettu, ja niiden riskeistä; 4) siitä, missä toimeksiantoja toteutetaan; 5) asiakasvarojen säilyttämisestä sekä siihen liittyvistä riskeistä erityisesti tilanteissa, joissa asiakasvaroja säilytetään kolmannen osapuolen hallussa taikka arvopaperitileistä annetun lain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetulla arvopaperitilillä tai arvo-osuustileistä annetun lain 5 a §:ssä tarkoitetulla omaisuudenhoitotilillä; 6) palveluun liittyvistä kuluista ja palkkioista

Sijoitusneuvonta Säännökset pääosin sijoituspalvelulaissa (14.12.2014/747). Lisäksi sopimusoikeuden yleiset säännöt ja periaatteet soveltuvat. Sijoitusneuvon määritelmä on suppeahko: ”yksilöllisen suosituksen antamista asiakkaalle tiettyä rahoitusvälinettä koskevaksi liiketoimeksi”. Muussakin tuote-esittelyssä yms. kuitenkin annettava asianmukaiset tiedot asiakkaalle. Sijoitusneuvonnassa on lain mukaan toimittava rehellisesti, tasapuolisesti, ammattimaisesti ja asiakkaan edun mukaisesti. Ei-ammattimaiselle asiakkaalle annettujen sijoitusneuvojen arkistointivelvoite Ennen sijoitusneuvontaa saatavat riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä sekä sijoitustavoitteista, jotta voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä ja palvelua. Soveltuvuusarvio

Sijoitusneuvontatilanteita Ei-ammattimaisen asiakkaan sijoitusneuvonta konttorissa / sijoituspalveluyrityksessä Ammattimaisen asiakkaan sijoitusneuvonta osakevälityksessä? Ei yleensä sijoitusneuvontaa. Asiakkaan toimeksiannosta tehtävä rahastotutkimus? Saattaa olla sijoitusneuvontaa. Ns. konsultatiivinen omaisuudenhoito (jatkuvasti tiettyä sijoitusomaisuutta koskevia sijoitusneuvoja)

Sijoitusneuvontaa koskeva sopimus Myös suulliset sopimukset tulevat kyseeseen ei-ammattimaisenkin asiakkaan kanssa (toisin kuin muissa sijoituspalveluissa, SipaL 10:3) Palkkion veloittamisesta voidaan sopia, käytännössä lähinnä konsultatiivisessa omaisuudenhoidossa. Kannustin / inducement –sääntely. Usein saatetaan sopia myös asiakasluokittelusta, reklamaatiovelvollisuudesta, puhelujen tallentamisesta, vastuunrajoituksesta ja sopimusehtojen muuttamisesta. Kohtuuttomien sopimusehtojen kielto.

Omaisuudenhoito Rahoitusvälineiden hoitamista asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen nojalla siten, että päätösvalta on kokonaan tai osittain annettu toimeksiannon saajalle. Yleinen toimeksiantojuridinen periaate: ”Toisten asioita hoidettaessa toimittava mitä suurimmalla huolellisuudella”. Kauppakaaren (1734) sääntely taustalla. Omaisuudenhoidossa siis myös valtuutettu – päämies –suhde velvoiteoikeudellisesti. Eri omaisuudenhoitotilanteita: koko sijoitusvarallisuus / osa siitä, ei-ammattimainen asiakas / ammattimainen asiakas, prosentuaalinen palkkio / performance fee, aktiivinen / passiivinen strategia

Selonottovelvollisuus Samanlainen laaja selonottovelvollisuus kuin sijoitusneuvonnassa. Selvitettävä taloudellinen tilanne, sijoituskokemus, osaaminen ja sijoitustavoitteet. Riskinottohalun ja sijoitushorisontin selvittäminen usein keskeistä suositeltavalle omaisuudenhoitomallille ja riskitasolle. Tulkinta: Asiakkaan on ymmärrettävä salkun kokonaisriski. Tätä voidaan kuvata esim. VaR-luvulla. Tulkinta: Jos asiakkaan tuottotavoite ja tavoittelema riskitaso ovat epäsuhdassa, tulee asiasta ilmoittaa.