Tupakka Suomessa ja maailmalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Muovijätteen ympäristöseuraukset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin.
Otamme kantaa! Tavoitteena on saada nuoret aktiivisesti itse ottamaan kantaa tupakanpolttoa vastaan. Kannanotoissa voi hyödyntää laajempien aihekokonaisuuksien.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
helenarimalimankkaankoulu2012
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Tupakka ja ympäristö.
EUROOPAN MAISEMIA EUROOPAN LUONTO 8LK.
Monikäyttöinen paperi
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kiinni tupakkaan Tupakointi vie elinvoimaa * Keskustelunaiheita
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
mieluummin useampikin?
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Akateeminen terveyskeskus Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Kirsi-Marja Jekkonen-Cavenius.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO  Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta  Tutkimisen ja itse tekemisen iloa  1. kurssi 8. luokalla  2. kurssi 9. luokalla  Voi.
Maatalous.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
– 10 kysymystä ja vastausta–
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Kehittämishanke: Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen Akateeminen terveyskeskus / STM Perustana Mari Heikkisen ja Kaarina Järvenpään tutkimukset.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
Taiga.
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Kappale 2.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Vesi ja sen riittävyys muuttuvassa maailmassa Proseminaari esitys 2010 Anna-Kaisa Karppanen.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Tupakka, alkoholi ja huumeet Kappaleet 10,11,12. Oikein vai väärin? Tupakka sisältää noin 4000 eri kemikaalia, joista noin 60 aiheuttaa syöpää. OIKEIN.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Maapallon metsät.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Päihteet Minna, elias ja kalle.
Köyhyys maailmassa.
TUPAKKA KPL 23.
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Eroosio ja aavikoituminen
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Tupakka, alkoholi ja huumeet
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Tehtäväkortit
Esityksen transkriptio:

Tupakka Suomessa ja maailmalla tyokalupakki.net

Tupakkalait suojelevat suomalaisia terveysvaaroilta Laki kieltää tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myynnin alle 18-vuotiaille. Tupakkamainonta on kielletty Suomessa. Tupakointi on lain mukaan kielletty Päiväkodeissa sekä oppilaitosten sisätiloissa ja ulkoilualueilla Sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa Työpaikkojen yleisissä tiloissa Yleisissä kulkuneuvoissa Ravintoloissa tyokalupakki.net

Tupakka on globaali terveysongelma Maailmassa on yli miljardi tupakoitsijaa. Tupakka on yksi merkittävimmistä kuolinsyistä. Joka seitsemäs sekunti maailmassa kuolee yksi ihminen tupakkaan. Tupakkaan kuolee tunnissa 500 ihmistä Vuorokauden aikana tupakkaan kuolee 12000 ihmistä tyokalupakki.net

Painopiste siirtyy kehitysmaihin Tupakkaa viljellään ja valmistetaan kehitysmaissa, koska ilmasto-olosuhteet ovat suotuisat ja työvoima on halpaa. Tupakan kulutuksen painopiste on siirtymässä kehitysmaihin. Tästä johtuen markkinointipanostuksia suunnataan erityisesti kehitysmaiden kasvaville markkinoille. tyokalupakki.net

Tupakka tuhoaa myös maapallon keuhkot Tupakan kuivattamiseen ja aromatisointiin käytetään paljon polttopuuta, mikä tuhoaa sademetsiä. Tupakkateollisuus kaataa yhden puun 300 savuketta kohden. Trooppiset metsät ovat maapallon keuhkot, niiden vaikutus ilmastoon on merkittävä. Tupakointi on teko ympäristöä ja luontoa vastaan. Lannoitteet ja hyönteismyrkyt aiheuttavat vahinkoa. Tutkimuksissa käytetään koe-eläimiä. Tupakan tumpeista syntyy 25 miljoonaa tonnia ongelmajätettä vuodessa. tyokalupakki.net

Pohdi Miten tupakkalait liittyvät nuorten arkeen ja elämään? Miksi tupakointi on edelleen yksi merkittävimmistä kuolinsyistä maailmassa? Miksei valistus tehoa? Miksi tupakkateollisuus on läsnä erityisesti kehitysmaissa? Miten tupakointi vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Miten tupakkateollisuuden tulisi kantaa vastuunsa toimintansa seurauksista? tyokalupakki.net