Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden."— Esityksen transkriptio:

1 Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden leviäminen TEESI 5: Ydinjätekysymys ratkaisematta TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3

2 TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos Ydinvoimalla voi olla korkeintaan marginaalinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa. –Ydinvoimalla voidaan vähentää maailman ilmastopäästöjä enintään 3-4 prosenttia. Tämä edellyttäisi satojen ydinvoimaloiden rakentamista seuraavan 20 vuoden aikana. –Tavoitteena on pikemminkin perusteollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen (hintariskistä vapaa sähkö) sekä sähkön vienti Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan.

3 TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat Ydinvoima syrjäyttää uusiutuvien energialähteiden kehittämisen ja lisäämisen –Suomessa ei ole rakennettu juuri lainkaan tuulivoimaa tai panostettu energiansäästöön. EU:n uusiutuvan ja energiansäästötavoitteiden saavuttaminen ei jätä tilaa ydinvoimalle.

4 TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat Tarvitaan tonni uraanimalmia, jotta saadaan puoli kiloa ydinvoimalan polttoainetta. Uraanilouhinnan myöttä tuhannet ihmiset altistuvat raskasmetalleille, radonille ja radioaktiiviselle pölylle. Uraanikaivokset aiheuttavat keuhkosyöpää, munuaisairauksia, veri- ja luuydinsyöpää, synnynnäisiä epämuodostumia. Suomesta uhkaa tulla uraanikaivosten leikkikenttä. OECD arvioi, että nykyiseen verrattuna kaksinkertaisella hinnalla voidaan tuottaa uraania 30 vuodeksi nykykulutuksella

5 TEESI 4: Ydinaseiden leviäminen Ydinvoima levittää ydinaseita On vain ajan kysymys milloin terroristit saavat käsiinsä radioaktiivisen pommin tai ydinaseen. Ydinvoiman lisääminen kasvattaa näitä uhkia.

6 TEESI 5: Ydinjätekysymys ratkaisematta Tulitikkuaskillinen ydinjätettä riittää tekemään kaikesta päijänteen vedestä juomakelvotonta. –Ydinvoimala tuottaa tätä jätettä rekkalastillisen vuodessa. –Jäte säilyy vaarallisena yli satatuhatta vuotta. –Jätteen kallioperään hautaamiseen liittyy suuria riskejä. Lisäksi jokaista ydinvoimalaa kohti syntyy joka vuosi eduskuntatalon verran radioaktiivista jätekiveä ja eduskuntatalon lisärakennuksen tilavuuden verran myrkyllistä jäteliejua.

7 TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3 (1/2) Kustannukset karanneet käsistä –2,5 miljardia euroa vs. 5 miljardia euroa Aikataulu myöhässä 2,5 vuotta –Rakennusajaksi luvattiin 4,5 vuotta – tällä hetkellä ennuste 7 vuotta. Ei ole tuonut lupauksista huolimatta työpaikkoja Suomeen –Merkittävät urakat ovat menneet ulkomaisille yhtiöille ja jopa itse rakennustyömaalla vain kolmannes työntekijöistä on suomalaisia. Kotimaisuusaste jäänee alle 25 prosenttiin väitetyn 50 % sijaan.

8 TEESI 6: Onneton Olkiluoto-3 (2/2) Ei auta Kioton ilmastotavoitteiden saavuttamisessa –Kansallisessa ilmastostrategiassa (2001) päästövähennysten arvioitiin olevan 7 miljoonaa tonnia. Nyt arviot liikkuvat 1-3 miljoonassa tonnissa. –Reaktori tulee käyttöön vasta noin vuoden ennen Kioton tavoitekauden loppumista. Energiatehokkuuden ja uusiutuvien edistäminen laiminlyöty. –Ernst&Young sijoittaa Suomen kolmanneksi vähiten houkuttelevaksi maaksi uusiutuvan energian investoinneille ja kaikkein vähiten houkuttelevaksi investoinneille tuulivoimaan.


Lataa ppt "Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google