Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
Advertisements

LÄHDETÄÄN KOKEILEMAAN!
John Rawls REILUPELI.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tunnemmeko jäsenemme? Järjestöpäivät Etappi 1: Rekrytointi.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – loppuesitys Markus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen testausohjeet Yleisohjeet testaukseen Havaintoraportin täyttäminen.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Duaali Teemu Myllynen.
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – väliraportti Markus.
Rationaalisen valinnan teoria (RVT)
Työrauha ja haastavat tilanteet
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
TEKSTITYYPIT RK s. 238.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Portinvartija Jyrki Rasku Mikä on portinvartija? Portinvartija päättää onko MeniTuki ohjelma sopiva pääsyä pyytävälle henkilölle vai ei Ohjelmaan.
Etiikan peruskäsitteet
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Tutkimusotteista Innovaatioluennot
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
PILKKU.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Oppimisorientaatioita
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 10 – Epäoikeudenmukaisuuden karttaminen Tuomas Nummelin Optimointiopin.
Pettit 1996 Institutional design and rational choice.
Internalismi ja eksternalismi
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kotitehtävä 24 – Teppo Voutilainen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 Kotitehtävän 24 ratkaisu.
XSL Teppo Räisänen
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
Mihin on tultu?. Tutkimusprosessi (MOTV , muokattu De Vaus 1994, 21 pohjalta): Teoria Hypoteesit Empiiriset mittarit Aineiston kerääminen Aineiston.
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Tietoteorioiden testaaminen
Teoriat ja havainnot HYPOTEETTIS-DEDUKTIIVINEN MENETELMÄ
Instituutioiden suunnittelu
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?

Instituutioiden suunnittelu Mikä tahansa aktiviteetti, jonka tavoite on arvioida instituutioiden toimivuutta jostakin normatiivisesta näkökulmasta. Voi ehdottaa muutoksia nykyisiin instituutioihin käyttäen avuksi tutkimustietoa niiden toiminnasta ja nimenomaisesti muotoiltua normatiivista standardia.

Instituutioiden suunnittelu perustuu normatiiviseen teoriaan Tarkoitus ei ole yrittääkään väittää, että yhteiskuntatieteet olisivat arvovapaita, vaan tarjota teorioita yhteiskunnallisista instituutioista, joiden keskeinen osa koostuu eksplisiittisesti muotoilluista arvoarvostelmista. Yleensä arvoarvostelmien perustana on welfarismi.

Anthony Downs 1957 ‘Jos taloustieteilijä näkee, että olisi hyödyllistä jos ammattiyhdistys ei rajoittaisi uusien työntekijöiden tuloa jollekin alalle, hän voi kuitenkin todeta, että ammattiyhdistyksellä voi olla hyvä syy tehdä niin. Tarjotakseen jotakin tilanteen parantamiseksi, hän ei ehdota että kyseessä olevat toimijat (eli ammattiyhdistys) lakkaisivat olemasta itsekeskeisiä. Sen sijaan hän yrittää luonnostella sosiaalisen järjestyksen joka hyödyttäisi yhteiskuntaa nimen oman käyttämällä hyväkseen tuon itsekkyyden antamaa valtaa.’

Instituutioiden suunnittelun teorioiden toivottavia ominaisuuksia 1) Niiden pitää sallia eksplisiittisten vertailujen teko vaihtoehtoisten instituutioiden välillä. 2) Niissä pitäisi olla erilliset osiot normatiivisille arvostelmille ja positiivisille väitteille. 3) Niiden käyttämien normatiivisten kriteerien pitäisi olla (intuitiivisesti) hyväksyttäviä. 4) Niiden käyttämien normatiivisten kriteerien pitäisi olla selkeitä ja mieluiten formalisoitavissa. 5) Teorioiden positiivinen osa pitäisi perustua realistiseen malliin instituutioista ja yksilöiden toiminnasta niiden puitteissa. 6) Positiivinen osa pitäisi olla empiirisesti testattavissa.

Rationaalisen valinnan teorian ja muiden yhteiskuntatieteiden ero Kaksi eroa: 1) Rationaalisen valinnan teoriassa ei ole yleistä teoriaa koko yhteiskunnasta, vain ratkaisuyrityksiä toisistaan riippumattomiin ongelmiin. 2) Rationaalisen valinnan teoriat eivät kannata mitään erityistä eettistä (normatiivista) teoriaa siitä, miten ihmisten pitäisi käyttäytyä.

Seurauksia 1) RCT tarjoaa ratkaisuja ja analyysejä erityisongelmiin, jotka ovat muotoa: Instituutio X toimii paremmin kuin instituutio Y ongelman P suhteen, koska X tyydyttää yksilöiden preferenssejä paremmin kuin Y P:lle tärkeissä tilanteissa. 2) Useita normatiivisia kriteereitä

Esimerkkejä normatiivisista kriteereistä Pareto tehokkuus (vaikka missä) Condorcet tehokkuus (äänestyssimulaatioissa) Minimal liberalism (à la Sen) Keskimääräinen etäisyys jäätelökojuun (Hotellingin mallissa) Ero äänestäjäkunnan haluaman budjetin koon ja toteutuneen budjetin koon välillä (Niskasen byrokratiamallissa)

Diermeier ja Krehbiel (2003): institutionaalinen teoria 1 Määrittele ja pidä kiinteänä käyttäytymistä koskevat oletukset tutkitussa asetelmassa. 2 Karakterisoi instituutiot formaalisti. 3 Johda käyttäytyminen jonka institutionaalinen kehikko saisi aikaan annettuna käyttäytymisoletukset, ja kuvaile tämän toiminnan tulokset. 4 Vertaa tällä tavoin johdettuja teorian seurauksia empiirisiin lainalaisuuksiin ja aineistoon.

Instituutioiden suunnittelun teoria 1-3b ja 5 3b Johda käyttäytyminen ja siitä aiheutuvat seuraukset kahdessa tai useammassa vaihtoehtoisessa instituutiossa. 5 Vertaa näin johdettuja tulemia käyttäen jotakin eksplisiittisesti määriteltyä normatiivista standardia. (4 Mikä on empiirisen testaamisen rooli?)

Miten arvioida instituutioiden suunnittelun teoriaa? Mikä on epärealististen oletusten rooli jos teoriaa ei koskaan testata empiirisellä aineistolla? Instituutioiden vertailun mahdollisuus vaatii, että preferenssiprofiili pidetään samana.

Esimerkki: satunnaiset preferenssit ja vertaileva instituutioiden analyysi ’Impartial anonymous culture’ äänestysteoriassa mahdollistaa eri äänestyssääntöjen vertailun. Sen tiedetään olevan villisti epärealistinen kuvaus todellisista äänestäjäjoukoista. Mutta sen avulla voidaan korostaa äänestyssääntöjen erityisongelmia: polkuriippuvuus ja strateginen äänestäminen.

RCTn suosio, empiria vai instituutioiden suunnittelu? RCTn suosiota yhteiskuntatieteissä voi ainakin osittain selittää sillä, että se on tarjonnut systemaattisen kehikon erilaisten instituutioiden hyvinvointivaikutusten arvioimiselle. Sen empiirinen menestys on ollut heikompaa (esim. Green ja Shapiro 1994).

Johtopäätöksiä RCT soveltuu erityisen hyvin instituutioiden suunnittelun teoriaksi koska: Instituutioiden suunnittelun lähtökohta on se, etteivät ihmiset automaattisesti toimi yhteiseksi hyväksi ja toisaalta heidän toimintaansa voi ohjata erilaisilla kannustimilla. Instituutioiden suunnittelu usein vaatii abstraktioiden, idealisaatioiden ja jopa karikatyyrioletusten tekemistä.