Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄHDETÄÄN KOKEILEMAAN!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄHDETÄÄN KOKEILEMAAN!"— Esityksen transkriptio:

1 LÄHDETÄÄN KOKEILEMAAN!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 Mitä pitää parantaa? Miksi? Ideoi ratkaisuvaihtoehtoja Mitä lopputulosta tavoittelet? Ideoi kokeilutapoja Tee tarvittavat järjestelyt Toteuta kokeilu Kerää opit Paranna alkuperäistä ideaa

2 1 2 MIETI MITÄ PITÄÄ PARANTAA. KYSY 5 KERTAA MIKSI?
Mikä asia aiheuttaa toistuvasti hankaluuksia? Onko jokin asia, johon kollegasi tai asiakkaasi ovat kehittäneet ”oman ratkaisunsa” koska alkuperäinen ratkaisu ei toimi? KYSY 5 KERTAA MIKSI? Kysy viisi kertaa miksi tämä on ongelma, tai miksi päämäärä on tärkeä. Tällä tavoin pääset lähemmäksi todellista ongelmaa. Keskustele asiasta kollegoiden tai asiakkaiden kanssa ymmärtääksesi paremmin ongelman syitä ja miten tilannetta voisi parantaa. Pyri selvittämään mikä yksittäinen asia ongelmassa on kaikkein kriittisin – mikä muutos pitäisi ennen kaikkea saada aikaan.

3 3 IDEOI MAHDOLLISIA RATKAISUJA HAVAITSEMAASI ONGELMAAN.
Ideoi ratkaisuja ongelmaan. Pyri tuottamaan useita kymmeniä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Aseta itsellesi minimi tavoitemäärä, esimerkiksi 20 ideaa. Älä tässä vaiheessa vielä mieti ratkaisujen paremmuutta tai toimivuutta, vaan pyri tuottamaan paljon ideoita. Ensimmäiseksi mieleen tulevat yleensä tyypillisimmät ratkaisuvaihtoehdot, mutta kun jatkat ideointia, on todennäköisempää että syntyy myös kokonaan uusia ratkaisutapoja. Kun olet saavuttanut tavoittelemasi ideamäärän, tutki kehittämiäsi ideoita ja ryhmittele ne samankaltaisuuden mukaan. Mieti, voiko jotkin ideat yhdistää. Toimisivatko ne hyvin yhdessä? Mikäli huomaat joukossa jonkun idean toistuvan useampaan otteeseen, jätä niistä yksi jäljelle ja poista muut. Kun jäljellä on selkeät ryhmät ratkaisuideoita, pyydä kollegoitasi tai asiakkaitasi valitsemaan kolme suosikkiaan. Valitse lopulta yksi idea, jota lähdet kokeilemaan.

4 4 5 MÄÄRITTELE MITEN TUNNISTAT KUN IDEASI “TOIMII” TAI KUN SE “EI TOIMI.” Kokeilun tarkoitus on tuottaa sinulle tietoa siitä toimiiko ideoimasi ratkaisu vai ei. Mikä on se lopputulos jota idealla tavoittelet? Kuvittele millainen maailma on silloin kun ideasi toimii käytännössä. Minkälaisen lopputuloksen haluat sen tuottavan? Mistä siis tiedät kun kokeilemasi ratkaisu tekee tehtävänsä? IDEOI TAPOJA KOKEILLA KEKSIMÄÄSI IDEAA PIENESTI JA NOPEASTI. Mikä on pienin mahdollinen teko jonka voit tehdä, kokeillaksesi tuottaako ideasi haluamasi kaltaisen ratkaisun? Mieti mistä asioista, toiminnoista ja osasista ratkaisuideasi koostuu, määrittele niistä mielestäsi kriittisin ja lähde liikkeelle kokeilemalla tuon yksittäisen kriittisen toiminnon toimivuutta. Yksinkertaisuus on tässä valttia. Vältä monimutkaisia suunnitelmia. Älä jää suunnittelemaan tai analysoimaan, vaan ota kiinni ensimmäisestä keksimästäsi pienestä tavasta kokeilla ideaasi, vaikka se vaikuttaisi lähes yhdentekevältä. Pääset alkuun vain lähtemällä liikkeelle määrätietoisesti. Huomaat, että ensimmäisen kokeilun jälkeen, seuraavan, paremman kokeilun keksiminen on huomattavasti helpompaa.

5 6 PÄÄTÄ MISSÄ, MILLOIN JA MITEN TEET KOKEILUSI.
TEE TARVITTAVAT VALMISTELUT. Valitse kokeilullesi paikka ja ympäristö, ajankohta ja kesto sekä toteutustapa. Mieti mitä välineitä tai avustajia tarvitset kokeiluusi. Täytyykö kokeilusta kertoa esimerkiksi asiakkaille vai voidaanko kokeilu tehdä ilman että siitä ilmoitetaan, ja vain seurata ihmisten reaktiota? Täytyykö kokeilua varten tulostaa tai rakentaa jotain? Päätä kuinka pitkään jatkat kokeilua. Määrittele mistä tiedät kun kokeilu on valmis.

6 7 8 TEE KOKEILU. Kokeilu on oppimisprosessi. Teet kokeilun koska haluat oppia mikä on paras tapa ratkaista alkuperäinen ongelma. Et siis ole vielä ”myymässä” ratkaisuvaihtoehtoa. Ole tarkkana havainnoimassa miten ihmiset reagoivat ratkaisuehdotukseesi. Pysy avoimena ja kuuntele reaktioita ja palautetta, jotta voit parantaa ratkaisuasi. Jos sinulla on mahdollisuus puhua kokeiluun osallistuvien ihmisten kanssa, kysy mikä osa ratkaisua on heidän mielestään kaikkein tärkein. Kysy, onko ratkaisussasi jokin osa, joka on yhdentekevä. Tiedustele myös, miten he tällä hetkellä pyrkivät ratkaisemaan ongelman, jota olet parantamassa. SAIKO KOKEILUSI AIKAAN HALUTUN TULOKSEN? JOS EI, NIIN MIKSI? Synnyttikö kokeilu sen lopputuloksen jota tavoittelit? Mitä muutoksia havaitsit kokeilun aikana? Miten ihmiset reagoivat kokeiluusi? Mistä he pitivät? Mitä he eivät ymmärtäneet? Mitä ehdotuksia he tekivät? Mitä uusia ideoita syntyi? Tapahtuiko jotain yllättävää, mitä et alun perin odottanut? Kerää talteen kaikki saamasi palaute sekä ihmisten reaktiot kokeilua kohtaan.

7 9 PARANNA ALKUPERÄISTÄ IDEAASI OPITUN PERUSTEELLA.
Kokoa kaikki kokeilun synnyttämät tulokset yhteen. Mitkä seikat ovat tärkeimpiä idean kehittämisen kannalta? Mitkä parantavat sen toimivuutta? Määrittele tärkein/tärkeimmät oivallukset ja mieti miten voit ottaa ne huomioon ratkaisussasi. Älä yritä tuoda kaikkia parannusehdotuksia kerralla ratkaisuusi, vaan poimi kriittisimmät ja tee uusi kokeilu huomioiden nämä kriittisimmät parannukset. Määrittele uudestaan mikä on tavoittelemasi lopputulos ja lähde toteuttamaan seuraavaa kokeilukierrosta.


Lataa ppt "LÄHDETÄÄN KOKEILEMAAN!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google