1 Lastensuojelun tieto lapsesta 30.9.2008 Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

Miten lapsen osallisuus toteutuu läheisneuvonpidossa? •Viranomaisten yhteenvedot: keskittyvätkö lapsen tilanteeseen, tulevatko niissä lapsen näkemykset,
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Verkonkäytön ongelmat
SOSIAALITYÖN ASIANTUTNIJAPÄIVÄT
Lastensuojelun dokumentoinnin kehittäminen teemaryhmässä
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Virtuaalimaailmat Tekijät:
Lapset näkyviin – alkuarviointi ja lasten osallisuus lastensuojelussa
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Timo Luukkonen Janne Enberg
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
VINKIT HAASTATTELIJALLE
Huolen puheeksiottaminen
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
PILKKU.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Viestintäsuunnitelma
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Ops seminaari Askola.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
MONIAMMATILLISUUS TUEN TARPEESSA OLEVAN LAPSEN JA PERHEEN ARJESSA
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Kuinka autan puhelimessa
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö

2 Yleinen tieto Lapsen normaali kehitys Kehityspsykologia Psyyken dynamiikka Vuorovaikutus  Havainnointi, suhteuttaminen, seuranta ja pulmien tunnistaminen  Arvioinnit ja palvelut

3 Yksilöllinen tieto Lapsen historialliset ja kulttuuriset tekijät Lapsen elämän tapahtumat Lapsen yksilöllinen kehitys Arjen sujuvuuteen liittyvät konkreettiset asiat SEKÄ tunteet, yksilölliset kokemukset, lapsen läheissuhteet sekä vanhempien ja perheen ongelmat.  Lapsen oireen, diagnoosin tai jonkin muun etukäteen tehdyn tai ulkoapäin tulevan luokittelun ei tulisi määrittää kohtaamista (Ervast & Tulensalo, 2006).

4 Tietoa lapsesta ja lapsen tieto Lapsen katseleminen (seeing children) Lapsen havainnointi (observing children) Lapsen osallisuus (engaging children) Lapsen kanssa keskustelu (talking to children) Lapsen kanssa toimiminen (activities with children) (Framework for assessment of children in need and their families)  Sanojen ja ymmärtämisen lisäksi tarvitaan myös taitoa lukea ihmisten ja ympäristön välisiä suhteita (Forsberg 2000).

5 Lasten odotuksia työntekijälle Aikaisemmat kokemukset (pettymykset ja myönteiset). Osaa ja jaksaa kuunnella, mitä lapsella on kerrottavaa Olla saatavilla – tieto miten tavoittaa. Ei ennakolta tuomitse eikä torju heidän ajatuksiaan. Antaa aikaa ajatella ja miettiä. Tarjoaa ratkaisujen yhteydessä valinnanmahdollisuuksia. Selittää asiat niin, että lapsi pystyy ne ymmärtämään. Rehellinen, luotettava ja sanoo asiat niin kuin ne ovat ja pitää sanansa. Ei kerro lapsen luottamuksella kerrottuja asioita kenellekään. Varmistaa lapsen mielipiteen toimenpiteiden ja muutosten yhteydessä. (Andersson 2000)

6 Lapsen tiedon kerääminen  Juridis-muodollinen  Tieto juridista tai päätöstä varten.  Lapsen mielipide, mutta osana laajempaa kokonaisuutta.  Lapsen oikeus tiedon yhteyksiin.  Arvioiva  Tietoa voidaan käyttää hoidollisen, lasta eheyttävän työn perustana.  Ei kerätä vain tietoa vaan työstetään tapahtumia, tunteita ja asioita lapsen kanssa.  Mitä lapsi on kokenut ja millaisen avun tarpeessa hän on?

7  Osallistava  Lapset eivät ole vain tiedontuottajia ja välillisesti autettavia, vaan kohtaamisen ja itse tuotetun tiedon avulla suoraan asianosaisia siihen asiayhteyteen mihin tietoa kerätään.  Lapsi saa tietoa tilanteestaan, tavoitteista, arvioista ja suunnitelmista.  Mitä lapsi ajattelee ja mihin lapsen näkemykset perustuvat? (Hurtig 2006)

8 Lapsen tiedon hyödyntäminen  Kootulla tiedolla ei ole merkitystä sinänsä, jos sitä ei kyetä hyödyntämään lasta auttavalla tavalla.  Lapsella on tarve ymmärtää asioita, joita hänelle tapahtuu.  Lapsi pätevänä ja aktiivisena toimijana vs. haavoittuvuus, tarvitsevuus ja riippuvuus.  Lapsen lojaalisuus.  Toimiva vuorovaikutus ja mahdollisuus kertoa asioistaan ja tulla ymmärretyksi ei riitä, vaan apua tarvitsevan lapsen on myös saatava konkreettista apua. (Hurtig 2006)