Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yksittäisten irrallisten asioiden opiskelusta työelämän tarvitsemaan osaamiseen Opetustoiminnan kehitysjohtaja Outi Hyry-Honka KOTA-talkoot.
Advertisements

HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Ryhmä 1. Ryhmätyöskentely  Fysiikan kokemukset: monipuolinen henkilöstörakenne, kansainvälisyys, tutkijakoulutettavat tiiviisti mukana, yhteisjulkaiseminen.
Minä oppijana 1 ov..
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Opetus, ohjaus, oppiminen
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto Eetu-Pekka Heikkinen, yliopisto-opettaja Prosessimetallurgi(n)a Oulun yliopistossa P i e t a r i B r a h e n R o.
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Laura Hirsto, Tutkinnonuudistus, 2004 Tutkinnonuudistus oppimisen ja teologisen tiedekunnan strategian näkökulmasta Laura Hirsto Pedagoginen yliopistonlehtori.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
OPPI-kysely Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa Sari Lindblom-Ylänne & Anna Parpala Yliopistopedagogiikan.
HSE/PYK Mikkeli Yrittäjyyskasvatuksen teoreettinen viitekehys – metakognitiosta, meta- konatioon ja meta-affektioon Paula Kyrö Helsingin kauppakorkeakoulu.
Laura Hirsto, Ydinainesanalyysikoulutus, Oppiminen ja opetussuunnitelmatyö Laura Hirsto Pedagoginen yliopistonlehtori
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Vuorovaikutusta verkossa Käynnistäminen Ohjaaminen Arviointi Sari Koski-Kotiranta.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
RESEARCH UNIT FOR EDUCATIONAL TECHNOLOGY KOULUTUSTEKNOLOGIAN TUTKIMUSYKSIKKÖ Creative Collaboration Seminaari V-Lab Shared.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
(Luento)-opetuksen aktivointikeinot Pekka Makkonen
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Opetusta verkkoon - onko välineellä väliä? Taina Joutsenvirta.
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Kokeellinen lähestymistapa yläkoulun kemian opetuksessa
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Vieraskielisen koulutuksen haasteet Kansainvälisten asioiden kevätpäivät Esko Koponen.
Oikeustieteet Oikeustieteiden laitos  Sijoittuu yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekuntaan  n. 600 tutkinto-opiskelijaa, yli 1000.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
Vanhempainilta
Nopolan koulu Opettajien veso
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
Opiskelun, oppimisen ja opetuksen prosessit
Ajankohtaista opetuksen näkökulmasta
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen Sari Lindblom-Ylänne Yliopistopedagogiikan professori Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö (YTY) Kasvatustieteen laitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta

Mitä on tutkimuspohjainen opetus? Research-led teaching Opiskelijoille välitetään tuoretta tutkimustietoa Research-oriented teaching Painopisteinä tutkimusprosessi, tiedonrakennuksen prosessi ja oppimisprosessi Research-based teaching Opiskelijat aktiivisina tutkijoina Tutkimuspohjainen opetus Helsingin yliopistossa on yhdistelmä näistä kaikista

Miksi tarvitaan tutkimuspohjaista yliopistopedagogiikan opetusta ja opetuksen kehittämistä? Tutkimuspohjainen opetuksen kehittäminen perustuu yliopistopedagogisen tutkimuksen hyödyntämiseen Vain kokemukseen ja havaintoihin pohjautuva yliopistopedagoginen koulutus ei ole uskottavaa, kun osallistujat ovat tieteenalansa huippuja Tarvitaan evidenssiä ja tutkimustietoa Tietoisuus yliopistopedagogiikan tutkimusmenetelmistä myös tärkeää

Voidaanko tutkimuspohjaisella opetuksella edistää oppimisen laatua Voidaanko tutkimuspohjaisella opetuksella edistää oppimisen laatua? (Elen, Lindblom-Ylänne & Clement, 2006) Tutkimusintensiivisessä ympäristössä tutkimuksella ja opetuksella ei ole sama status Opetus on ensi sijassa tutkimuslähtöistä Tutkimuslähtöinen opetus ei ole este oppimislähtöisyydelle Oppimislähtöisyys palvelee opiskelijoiden ottamista osaksi tiedeyhteisöä Aktiivinen tutkimustyö on opettajille opetuksen keskeinen edellytys Edut voivat olla molemminpuoliset: tutkimus edistää opetusta, mutta myös toisin päin

Tutkimuksen ja opetuksen vastakkainasettelun ongelmat Tutkimuksen painottaminen opetuksen kustannuksella on lyhytnäköistä Tasapaino tarvitaan, sillä molemmat tärkeitä Ilman laadukasta opetusta ei tule tulevaisuuden lahjakkaita tutkijoita Ilman tutkimusta ei voi opettaa yliopistossa ja kasvattaa tulevaisuuden asiantuntijoita

Tavoitteena opiskelijalähtöinen opetus Mitä se on ?

Lähestymistavat opettamiseen Lähestymistavalla tarkoitetaan opettajan opetustoimintaa tietyssä opetustilanteessa Lähestymistapa on kontekstispesifi eli opetustilanne, opiskelijat ja opetusmenetelmä vaikuttavat dynaaminen eli muuttuva ja kehittyvä tieteenalaspesifi eli tieteenalakohtaisia eroja löydetty vuorovaikutuksessa opiskelijan lähestymistavan kanssa Siten, että opettajan lähestymistapa vaikuttaa opiskelijan lähestymistapaan Aivan samoin kuin voidaan erottaa erilaisia lähestymistapoja opiskeluun, kuten syvä- ja pintasuuntautunut opiskelu, tutkimuksissa on löydetty erilaisia lähestymistapoja opettamiseen. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikössä on tutkittu yhteistyössä Oxfordin yliopiston kanssa lähestymistavan kontekstuaalisuutta, dynaamisuutta ja tieteenalaspesifiyttä. Opettajan lähestymistavan yhteyttä opiskelijan lähestymistapaan on tutkittu toistaiseksi vähän, mutta esimerkiksi Trigwell, Prosser ja Waterhouse ovat julkaisseet aiheesta yhden tutkimuksen (1999).

Opetuksen ja oppimisen laatu vuorovaikutuksessa Opettajan lähestymistapa vaikuttaa opiskelijan lähestymistapaan tätä kautta myös oppimistulosten laatuun Trigwell, Prosser & Waterhouse, 1999 Tulkinnat oppimisympäristöstä ratkaisevat Opiskelijat tulkitsevat opettajan lähestymistapaa ja oppimiselle asettamia tavoitteita eri tavoin Opiskelijat tulkitsevat oppimisympäristön vaatimuksia hyvin eri tavoin

Voisiko opiskelija- ja opettajalähtöisyyden sijasta käyttää käsitteitä oppimislähtöinen ja sisältölähtöinen opetustapa?

Postareff & Lindblom-Ylänne, 2006 OPPIMISLÄHTÖINEN OPETUSPROSESSI Suunnittelu Opetuskäytännöt Arviointikäytännöt SISÄLTÖLÄHTÖINEN joustavuus tarkkuus ei vaihtele konteksti vaikuttaa tietojen arviointi osaamisen arviointi OPPIMISYMPÄRISTÖ Opettajan rooli Opiskelijoiden rooli Vuorovaikutus Ilmapiiri oppimisen edistäjä asiantuntija aktiivinen passiivisempi Seuraavaksi tarkastellaan sitä, minkälaista tietoa haastattelututkimukset paljastavat. Kyseessä on Postareffin ja Lindblom-Ylänteen tutkimus, jossa haastateltiin yli 70 Helsingin yliopiston opettajia kaikista yliopiston tiedekunnista ja lisäksi kahta Kauppakorkeakoulun opettajaa. Tulokset osoittivat, että lähestymistapa sisältää erilaisia elementtejä: opetusprosessin, oppimisympäristön ja opettajan käsityksen oppimisesta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että samat opettamiseen liittyvät elementit tai ulottuvuudet liittyvät sekä opiskelija- että opettajakeskeiseen lähestymistapaan. Sekä opiskelija- että opettajakeskeiset opettajat kiinnittävät huomiota opetusprosessiin ja oppimisympäristöön. Sen sijaan opettamiselle asetetut tavoitteet eroavat selkeästi toisistaan. edistää oppimista ei olennaista edistää oppimista opettajan vastuulla OPPIMISKÄSITYS ymmärrystä muistamista Postareff & Lindblom-Ylänne, 2006

Tieteenala vaikuttaa opettajan lähestymistapaan (Lindblom-Ylänne, Trigwell, Nevgi & Ashwin, 2006) Luonnontieteitä edustavat opettajat ovat lähestymistavaltaan merkitsevästi sisältölähtöisempiä kuin humanistisia ja yhteiskuntatieteisiä aloja edustavat opettajat t[300] = 3,58, p < .001 Vastaavasti humanistisia ja yhteiskunta-tieteellisiä aloja edustavat opettajat ovat merkitsevästi oppimislähtöisempiä kuin luonnontieteitä edustavat opettajat t[300] = -4,54, p < .001

Konteksti vaikuttaa opettajan lähestymistapaan – ainakin osittain (Lindblom-Ylänne, Trigwell, Nevgi & Ashwin, 2006) Opetuskonteksti vaikuttaa herkemmin oppimislähtöiseen kuin sisältölähtöiseen lähestymistapaan Voimakkaasti sisältölähtöinen opettaja ei muuta opetustapaansa, vaan opettaa yleensä samalla tavalla eri kursseilla ja eri vaiheessa olevia opiskelijoita Voimakkaasti oppimislähtöinen opettaja vaihtelee opetustapaansa kurssin ja opiskelijoiden mukaan Opettajat ovat oppimislähtöisempiä silloin, kun opettavat ei-tyypillisessä opetustilanteessa Voidaanko oppimislähtöisyyttä edistää opetuskokeilujen kautta?

Yliopistopedagoginen koulutus edistää oppimislähtöisyyttä (Postareff, Lindblom-Ylänne & Nevgi, in press) -hitaasti -ja lisää väliaikaisesti opettajien ”ahdistusta”

Yliopistopedagogisen koulutuksen pitkäaikaisvaikutukset Seurantatutkimus (N=80) kaksi vuotta ensimmäisen mittauksen jälkeen Jos yliopistopedagoginen koulutusta oli hankittu lisää Oppimislähtöisyys ja pystyvyysuskomukset vahvistuivat merkitsevästi Jos koulutuksen määrä oli pysynyt ennallaan Ei muutoksia Yli 20 opintopistettä yliopistopedagogiikkaa Pystyvyysuskomukset vahvistuvat koulutuksen päättymisen jälkeenkin

Mitä hyötyä on yliopistopedagogiikan opinnoista? ”Yksi asia mihin kurssi on vaikuttanut, niin itsevarmuuteen, mikä oli jollain tavalla yllättävääkin. Mä kuvittelin ennen kurssia, että se olisi vaikuttanut opetustaitoihin tai jotenkin kykyihin. Jotenkin musta tuntuu, että loppujen lopuksi se vaikutti siihen, että mä uskon ja mitä mä teen. Ja se, että siellä keskusteltiin aika paljon ihmisten kanssa ja huomattiin, että ihmisillä on ihan samantyyppisiä ongelmia, eikä niihin ongelmiin kaaduta.”

Lähteet Elen, J., Lindblom-Ylänne, S. & Clement, M. (2006). Faculty development in research-intensive universities - The role of academics’ conceptions on the relationship between research and teaching. Submitted for publication. Lindblom-Ylänne, S., Trigwell, K., Nevgi, A. & Ashwin, P. (2006). How approaches to teaching are affected by discipline and teaching context. Studies in Higher Education, 31 (3), 285-298. Postareff, L. & Lindblom-Ylänne, S. (2006). Variation in teachers’ descriptions of their teaching – Broadening an understanding of teaching in higher education. Submitted for publication. Postareff, L., Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (in press). The effect of pedagogical training on teaching in higher education. Teaching and Teacher Education.