Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ENTERAALINEN RAVITSEMUS
Advertisements

Dialogi William Isaacs.
Verenpaine ja hengitys
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
DIABETES DIABETES ON TAUTI, JOSSA ELIMISTÖN HIILIHYDRAATTIEN SIETOKYKY ON HEIKENTYNYT ja eri mekanismeillä sitten aiheutuu verensokerin kohoaminen. Korkea.
Lääkkeen antaminen injektiona
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Terveystieto 7.
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Sairasteluiden välttäminen
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Kotoa leikkaukseen Kysin malli 2010
Sanna Jokinen & Tiia Enckell
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
SYÖPÄ.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Kiireellisen hoidon kriteerit valmistelussa Selvitystyön eteneminen Päivi Koivuranta-Vaara HYL Kuntaliitto.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Odottavan perheen suunhoito
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Esiselvitys.
Epilepsia.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Aina ei voi valita mitä syö
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
KEMIA JA LIIKENNE Laura, Pinja, Ella.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Asiakaspalvelu ja vuorovaikutus
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Odottavan perheen suunhoito
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Pedagoginen ajatuskoe
LAATU, ASIAKAS- JA POTILASTURVALLISUUS
Mitä muita asioita tulisi huomioida?
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla

Ravitsemushoidon keskeinen tavoite on jarruttaa omien kudosten käyttöä polttoaineena ja tukea elimistön yritystä toipua sairauden aiheuttamista häiriöistä.

Leikkauspotilaan ruokavaliossa on tärkeää huomioida potilaalle leikkauksen aiheuttamat aineenvaihduntamuutokset, jotta ravitsemushoito voidaan suunnitella potilaalle oikeanlaiseksi. Leikkausta edeltävät toimenpiteet vaikuttavat potilaan tilaan. Esimerkiksi liian pitkään ennen leikkausta tapahtuvaa paastoa tulisi välttää, sekä myös ravinnon annon suun kautta tulisi tapahtua mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.

Perusruokavalio sopii useimmalle potilaalle, joille ei ole sairauden vaatimaa muuta ruokavaliota tai joilla ei ole vajaa ravitsemus riskiä. Potilaskeittiössä perusruokavalio on suunniteltu niin, että mahdollisimman moni erityisruokavaliota noudattava voi syödä perusruokavalion mukaan.

Ruoansulatuskanavan kautta eli enteraalisesti toteutettu ravitsemushoito on fysiologisempaa ja halvempaa kuin laskimoon annettava eli parenteraalinen ravitsemushoito. Siksi enteraalinen ravitsemushoito on aina ensisijainen vaihtoehto. Nykyään ravitsemushoito voidaan aloittaa enteraalisesti jopa 24-48 tunnin kuluttua leikkauksesta.

Tekijät: Heli, Suvi ja Susanna 