E N E M M Ä N O S A A M I S T A 30.3.20151 1. LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä 1.1.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL- LISESSA.
Anu Kemppainen TOP-valmentaja Verkostotapaaminen Helsinki
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke OHJAAJAN KANSIO TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA Tuula Rantanen
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
Juhani Pihkala 2005 Opiskelijoiden ohjaus- ja tukitoimien kehittäminen.
1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL-LISESSA.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Laajennettu työssäoppiminen: toplaaja.purot.net toplaaja.wikispaces.com Hidas, tuettu polku.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
TOPO Työssäoppimisen portaat Projekti yleistä Omnia toteuttaa, yhteistyökumppaneina LUKK ja Keuda Projektin kesto – Verkostoyhteistyötä.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Työssäoppiminen eli TOP
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
SeduCoachin mahdollisuudet laajennetun työssäoppimisen tukena - tavoitteet, toiminnan kehittäminen ja kokeileminen Anne Lepistö, projektikoordinaattori.
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
OHJAUSKARTOITUKSEN / PUIMALAN TOTEUTUS  Tavoitteena saada tarkempaa tietoa työssäoppimisen ohjauksen tilanteesta ja kehittämishaasteista alakohtaisesti.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Sataraksa Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman Tarkistaminen 1. vuoden keväällä Opintopolun rakentaminen - Opiskelija - Ryhmänohjaaja/opinto-ohjaaja - Työpaikkaohjaaja.
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
Työssäoppimisen laajentaminen Määrällisesti Laadullisesti Testattuja toimintamalleja.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
Vaasan ammattiopisto / cpa & kjo
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
Esityksen transkriptio:

E N E M M Ä N O S A A M I S T A

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä alkaen, hanke päättyy Hyrian hankkeen tavoitteet: Tavoitteena on vähentää opintojen keskeyttämistä ja nuorten syrjäytymistä Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa yksilöllisiä mahdollisuuksia työelämälähtöiseen ja käytännönläheiseen opiskeluun tarjoamalla työelämäpainotteinen opintojen suorittamisvaihtoehto *Opiskelijalle, jolle tavanomainen luokkaopetus ei sovellu *Erityisen motivoituneelle ja nopeasti etenevälle opiskelijalle Tavoitteena on tarjota työnantajille tukea ja välineitä opiskelijoiden ohjaamiseen Tavoitteena on kehittää laajennetun työssäoppimisen mallia myös sellaisilla aloilla, joilla on vaikeuksia rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa

3 LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä alkaen, hanke päättyy Projektin tavoitteet vuoden 2010 hakemuksessa: Lisätä ja monipuolistaa yksilöllisiä mahdollisuuksia työlähtöiseen ja käytännön läheiseen ammatilliseen opiskeluun tarjoamalla työelämäpainotteinen opintojen suorittamisvaihtoehto a) opiskelijoille, joille tavanomainen luokkaopetus ei sovellu b) erityisen motivoituneille ja nopeasti eteneville opiskelijoille Rakentaa opiskelijalle yksilöllinen, työvaltainen oppimispolku opintojen loppuun saattamiseksi Tarjota työnantajille tukea ja välineitä opiskelijoiden ohjaamiseen

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä alkaen, hanke päättyy Hankkeen tavoitteita vuodelle 2011: Hyriassa laajennetun työssäoppimisen malleja käytetään ja kehitetään myös niillä aloilla, joilla on vaikeuksia rekrytoida ammattitaitoista työvoimaa Vuoden 2010 toiminnasta hanke tulee eroamaan erityisesti siinä, että työnantajien tukemiseen ja työpaikalla tapahtuvaan oppimisen ohjauksen tukimuotojen kehittämiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Lisäksi kiinnitetään edelleen suurta huomiota myös niihin opiskelijoihin, jotka hankkeen kautta voisivat valmistua nopeammin

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä alkaen, hanke päättyy Laajennetun työssäoppimisen yhteiset käytännöt: OPETTAJIEN RESURRSIT ammatti- ja atto-opettajan resurssi La-To hankkeessa tulee normaalin työssäoppimisresurssin lisäksi tarkoittaa normaalin opiskelijalle kuuluvan opintojen suunnittelun ja ohjauksen ylittävää ohjausta tehdyt tunnit lasketaan muuhun työhön face tunnit lasketaan kokonaan (ks työssäoppimisjaksolla olevan opiskelijan ohjaaminen, 22a§) AMMATILLISTEN OPETTAJIEN LA-TO TIIMI Hyrian eri ammattialojen opettajista on muodostunut tiimi -Tiimin opettajat suunnittelevat omalle alallee laajennettun työssäoppimisen käytänteitä -Tiimin opettajat vastaavat omassa yksikössään laajennetun työssäoppimisen tiedottamisesta -Tiimissä suunnitellaan ja kehitetään yhdessä Hyrian laajennettua työssäoppimista

LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä alkaen, hanke päättyy Laajennetun työssoppimisen henkilökunta Projektipäällikkö koordinoi hanketta, tekee yhteistyötä ammattiopettajien, opinto-ohjaajien ja työpaikkaohjaajien kanssa. Projektipäällikön tehtävänä on hankesuunnitelman toteuttamisen koordinointi ja ohjaus: Opiskelijoiden rekrytointi hankkeeseen, Opiskelusuunnitelman rakentaminen opiskelijalle yhteistyössä oppilaitoksen opinto-ohjaajaa, ammattiopettajan ka työpaikkaohjaajan kanssa Hankkeesn tiedotamis- ja hallinnointi- ja kehittäminen ja raportointi. NUORISO- OHJAAJAN TYÖNKUVA LAAJENNETUSSA TYÖSSÄOPPIMISEN HANKEESSA Nuoriso-ohjaaja tukee hankkeessa mukana olevia opiskelijoita erityisesti elämän hallintaan liittyvissä ohjaustehtävissä. Nuoriso-ohjaajan tehtävänä on yhteistyössä opiskelijan, huoltajien ja muun tukiverkoston kanssa varmistaa työssäoppimisen ja opiskelun sujuvuus. Yrittää estää työssäoppimisen sekä opiskelun keskeyttämiset. Nuoriso-ohjaaja toimii tarvittaessa myös opiskelijoiden vapaa-ajalla ohjaus- ja tukitehtävissä. Kaikki La- To: oon liittyvät asiat, seminaarit kokoukset ynm. tapaamiset eri tahojen kanssa Hankeen ulkopuolella tehtävät työt Tutor toiminta Opiskelijahuoltoryhmän toimita (Liittyy paljon myös Lato toimintaan) Hyrian opiskelijoiden tukeminen elämänhallintaan ja opiskeluun liittyvissä asioissa

7 7 La-To –opiskelijan valintaprosessi Tapaaminen työssäoppimispaikassa Projektipäällikkö tiedottaa työnantajaa hankkeen pelisäännöistä Tehdään laajennetun työssäoppimisen sopimus. Sopimuksen allekirjoittaa opiskelija, yrityksen edustaja, projektihenkilö ja ammattiopettaja Tapaaminen, oppilaitoksessa Opiskelijaa tiedotetaan Lato- mahdollisuudesta ja hankkeen pelisäännöistä Tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, sovitaan tarvittavasta tuesta työssäoppimisen aikana tapaamiseen osallistuvat opiskelija, opinto-ohjaaja, ammattiopettaja, nuoriso- ohjaaja ja projektipäällikkö T apaaminen, oppilaitoksessa Arvioidaan opiskelijan soveltuvuutta LaTo hankkeeseen, Sovitaan alustavasti yksilöllisestä opiskelusuunnitelmasta Tapaamiseen osallistuu oppilaan vastuuopintoohjaaja, ammattiopettaja, mahdolliset muut esim. (luokanvalvoja kuraattori, terveydenhoitaja) La-To projektipäällikkö ja nuoriso- ohjaaja

La-To opiskelijan ohjausprosessi Muu tukiverkosto, erityisopettajan, terveydenhoitajan, kuraattorin typanos Ammattiopettaja suunnittelee opiskelua ja ohjaa opiskelijaa ammattiin opiskelussa ja ammattiosaamisen näytöissä työpaikkaohjaajan kanssa Ammattiopettaja suunnittelee opiskelua ja ohjaa opiskelijaa ammattiin opiskelussa ja ammattiosaamisen näytöissä työpaikkaohjaajan kanssa Projektipäällikkö suunnittelee opisklelua ja ohjaa opiskelijaa amamttiopettajan ja työpaikkaohjaajan tukena Nuoriso-ohjaaja tukee opiskelijaa opintojen etenemisessä ja elämänhallinassa tarvittaessa myös vapaa-ajalla Työpaikkaohjaaja suunnittelee ja ohjaa opiskelijan työskentelyä työpaikalla yhteistyössä ammattiopettajan ja projektipäällikön kanssa

Laajennetun työssäoppimisen kokeilun ARVIOINTI Mittareina käytetään: 1. HANKKEESEEN OSALLITUNEIDEN OPISKELIJOIDEN MÄÄRÄ, TYÖPAIKKOJEN MÄÄRÄ OPISKELIJALLE TEHTYJEN OPISKELUSUUNNITELMIEN TOTEUTUMINEN OPISKELIJOIDEN VALMISTUMINEN OPISKLEIJOIDEN KESKEYTTÄMINEN KERÄTYT PALAUTTEET: opiskelijoilta, opettajilta, työpaikkaohjaajilta