Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy 1.9.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Verkkoasioinnin uudistaminen – suuntaviivoja
Advertisements

Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä: VerkkoSote Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä ITK-konferenssi.
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia NY-ohjelmaan: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Supertaidot 2020-luvulla!
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Nykytaide -Mitä se on?.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Sosiaalihuollon laajan väestöpohjan erityispalveluiden organisointi Keski- Suomessa Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenneseminaari.
Esitys Juha Mieskolainen
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen tulevaisuudessa Markku Lehto
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Copyright Syömishäiriöliitto-SYLI ry
TAUSTA Siuntion perusturvapalvelut on tuotettu Lohjan, Siuntion, Inkoon ja Karjalohjan yhteistyönä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella.
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat työyhteisön arjen tarkasteluun.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Päihdetyön kehittäminen kunnissa ja seutukunnissa Orivesi Matti Mäkelä Pikassos Oy.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
”Et ne kattoo, että mihin palveluihin mun pitäs mennä” Lainrikkoja-asiakkaiden näkökulma palveluihin Katariina Pekkola Teija Sundman.
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI SOTE – uudistus, missä mennään – miten ja millä eteenpäin.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Sininauhaliiton projektiklinikka Sininauhaliiton projektityön painopisteet ja kehittämistyön strategiat TOIMINNANJOHTAJA AARNE KIVINIEMI.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Ops seminaari Askola.
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – mitä ikäihmisille? Kaikki hyvin kotona – Iäkkään arjen turvallisuus ja mielen hyvinvointi
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Ruokolahden strategia 2016–2021. Yhteistyökykyinen Taloudelliset realiteetit tunnistava Muuntautumiskykyinen Arvomme.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
Tiedon hyödyntämisen verkostotyöpaja avaus
EXAM-KONSORTIO VUONNA luonnostelua
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Varhainen tuki ja palvelujen integraatio
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Päihdetapauslaskenta 2011
Avoimen tiedon palvelukokonaisuus
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Matti Rimpelä, Markku Rimpelä ja Juuso Heinisuo
Lisenssikausi 2017 Lisenssisivut
Pirkanmaan shp:n, Kanta-Hämeen shp:n ja Etelä-Pohjanmaan shp:n yhteistyön tiivistäminen Yhteistyön tavoitteiden ja tulevaisuuden toimintaperiaatteiden.
Esityksen transkriptio:

Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy

Päihdetyön johtaminen Johtaminen keskittynyt talouteen ja hallintoon Suurissa kunnissa opeteltu tilaamista ja tuottamista

Tilaaminen ja tuottaminen Tuottamisessa ei nähdä omiin voimavaroihin sisältyviä mahdollisuuksia. Tilattaessa ei osata kertoa kunnan ulkopuolisille tuottajille, mitä tarvitaan, vaan tyydytään liiaksi ostamaan samaa kuin aina ennenkin on ostettu. Ei kyetä tunnistamaan omia palvelutarpeita. Ostetaan terapiaa, vaikka tarvitaan esimerkiksi päivätoimintaa. ”Meidän kunnassamme ei ole päihdepalveluiden kysyntää.” ”Alkoholia toki käytetään entistä enemmän.”

Päihdepalvelurakenneuudistus Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa puhutaan kuntaliitoksista ja sosiaali- ja terveyspiireistä. Palvelujen rakenteen uudistamisesta puhutaan vähemmän.

Mitä jos palvelujen rakenneuudistuksessa uudistettaisiin palvelujen rakennetta? Perus- ja erityispalvelujen roolia voitaisiin arvioida uudelleen päihdetyössä. Olemassa olevaa osaamista voitaisiin uudelleen mobilisoida perus- ja erityispalveluissa. Asiantuntemus voisi välittyä ja liikkua entistä paremmin. Palveluiden tarpeen arviointi voisi olla säännöllistä ja perustua palveluiden käyttäjien näkemyksiin.

”Sosiaali- ja terveyspiirit” Huolehtivat sellaisten päihdetyön palvelujatkumoiden synnyttämisestä, joissa lähtökohtana on varhaisvaiheen päihdetyön osaaminen peruspalveluissa. Ensin varmistetaan pienten kuntien palvelujatkumoiden toimivuus. Päihdetyön johtamisessa on vahva substanssiosaamisen maku. Kolmas sektori ja seurakunta ovat merkittäviä kumppaneita.

Hoito/kuntoutusjatkumot Peruspalveluissa osataan tarttua eteen tuleviin päihdetapauksiin, ottaa puheeksi ja tarvittaessa ohjata päihdeasiantuntijalle. Asiantuntemus on tullut peruspalvelujen saumattomaksi työpariksi. Jokaisesta kunnasta löytyy helposti jalkautuva päihdetyöntekijä tai muu riittävän lähellä oleva järjestely. Kolmannen sektorin ja seurakunnan kanssa tai kunnan toimesta on järjestetty riittävät kuntoutusta tukevat palvelut,…

…Hoito/kuntoutusjatkumot kuten päiväkeskus- ja tukipalvelut sekä porrastetut asumispalvelut. Katkaisuhoito toteutuu lähellä avo- ja laitoskatkona. Kuntouttava laitoshoito järjestyy sosiaali- ja terveyspiirin kustantamana, kuten jotkin muut erityispalvelut.

Päiväkeskus osana hoitojatkumoa Päiväkeskus ensimmäisenä ”hoitokontaktina”. Päiväkeskus avokuntoutuksen tukena, ajantappopaikkana raittiutta vahvistettaessa. Päiväkeskus retkahduksenestopaikkana laitoskuntoutuksen jälkeen tai avokatkaisun aikana. Päiväkeskus pehmeän laskun paikkana laitoskuntoutuksen jälkeen. Päiväkeskus tarjoaa sosiaalisia kontakteja ja yhteisön yksinäiselle päihdeongelmaiselle. Päiväkeskus on monipuolisesti kuntoutumisjatkumon vaiheita tilkitsevä toimintamuoto.

Otsikko ”Tänä päivänä päihdehuolto ei ole tolkullisella tasolla.” Aino-Inkeri Hansson, STM:n ylijohtaja (HS ) ”Aina päihdeongelmien torjumiseen ei kuitenkaan tarvita suuria summia.” sama Päiväkeskuksen perustaminen ei kysy suuria kustannuksia. Kunta saa samalla tilaisuuden verkottua kolmannen sektorin kanssa.

Kiitokset Kiitän kuulijoitani! Matti Mäkelä Pikassos Oy

Tässä on otsikon paikka