0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Advertisements

SOPIMUSOIKEUS.
OHJEITA TARJOAJILLE TAMPERE Hankintapäällikkö Tanja Welin
EDUNVALVONTA Lasse Fager, OTK Johtava yleinen edunvalvoja
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
TYÖHÖNOTTAMINEN JA TYÖSOPIMUS/M/S MARIELLA
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Yhteiskunnan tietohuoltopalvelut
Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
Tietohallinnon sopimusjuridiikkaa eräitä näkökohtia
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
♣♦♥♠ NT KERTAUSTA ♣♦♥♠NT 1. Oikean pelimuoto: pyritään löytämään yhteinen vähintään 8 kortin yläväri ( ♥ tai ♠ ) tasaisilla käsillä pelataan mieluummin.
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Testamentilla päätän itse kuka minut perii SAMK Liiketoiminta Huittinen Lakimies, varatuomari Niina Airaksinen Huittisten Säästöpankki.
♣♦♥♠ NT AVAUKSET JA KOROTUKSET ♣♦♥♠NT. AVAUS 1 VÄRIÄ VOIMA Epätasaisella kädellä avaus lupaa vähintään 11 arvopistettä ja 12 pistettä Tasaisella kädellä.
SeijaTiitto-Komminaho
Testamentin peruuttamisesta 2014 Pertti Välimäki.
KORJAUSRAKENNUTTAMISEN VASTUUT TALOYHTIÖSSÄ
Perintö ja testamentti – yhteenvetoja:
- Hakemukset hallinto-oikeudelle
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Itellan ylemmät toimihenkilöt ry VIESTINVÄLITYS- JA LOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Ja INFORMAATIOLOGISTIIKKA-ALAN YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN.
antajat.fiwww.suome nvuokranantajat.fi MITEN LAADIN HYVÄN JA KESTÄVÄN VUOKRASOPIMUKSEN VEROMESSUT Toiminnanjohtaja Marina Furuhjelm.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
TYÖSOPIMUS.
TEK Mikä muuttuu? Virkasuhteesta työsuhteeseen Tampereen teknillinen yliopisto Pia Hiltunen Asiamies, TEK.
Edunvalvontavaltuutus
Eija Heikkinen Luennot 2014 / syksy
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti-
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen arviointi (23
Vajaakykyisen aikuisen oikeudellinen toimintakyky ja sen lääketieteellinen arviointi Oikeudellinen toimintakyky ja vajaakykyisen aikuisen oikeusturvaa.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
AJANKOHTAISTA ASUINHUONEISTONVUOKRALAISTA ASUNTOMARKKINAILTA TURKU Lakimies Tiina Hallberg Suomen Kiinteistöliitto ry.
Verotuksen perusteet III, luovutusv.
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Yritysjuridiikan perusteet kesä 2016 Avoin yliopisto OTK, VT Kalle Kyläkallio.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
EDUNVALVONTA Lasse Fager, OTK Johtava yleinen edunvalvoja
YRITYSJURiDIIKAN PERUSTEET KEVÄT 2016
Lakitieto KIINTEISTÖN KAUPPA.
HINNAN MAKSAMINEN SOPIMUKSESTA
HENKILÖYHTIÖT Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (AKL)
Alaikäisen tekemä sopimus Anniina Väisänen & Jutta Kokkonen
Nuoret ja työlainsäädäntö
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Hankintalain mukainen menettely
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Testamenttioikeudellinen tietovisa
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
OIKEUSTOIMET.
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
SOPIMUSOIKEUDEN PERUSTEET
SOPIMUKSEN JURIDINEN NÄKÖKULMA
SOPIMUKSEN SITOVUUS Sopimus sitoo, ellei….
PERUSKÄSITTEITÄ.
KANSAINVÄLISET KAUPPASOPIMUKSET
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
VAHINGONKORVAUSOIKEUS
VAHINGONKORVAUSOIKEUS
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
PERUSKÄSITTEITÄ.
Esityksen transkriptio:

Oikeustoimikelpoisuus, rikosoikeudellinen vastuu ja vahingonkorvausvastuu: 0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa - Rikostapauksissa lastensuo- jelulliset toimenpiteet 15 vuotta: - Rikosoikeudellinen vastuu alkaa - Vähäiset oikeustoimet, mopo, kevytmoottoripyörä (16v), työsopimus, saa päättää omasta uskontokunnastaan - Usein käytäntönä sovitellut rangaistukset! 18 vuotta: Täysivaltaisuus, täydet rangaistukset

Oikeustoimet: Kaikki toiminta, jolla muutetaan oikeudellisia suhteita kaksipuolinen oikeustoimi = sopimus (esim. kauppa) Yksipuolisia ovat esim. lahjoituksen antaminen tai vaikkapa vuokrasuhteen irtisanominen

Oikeuskelpoisuus & oikeustoimikelpoisuus: Luonnolliset henkilöt: Ihmiset Oikeushenkilöt: Yritykset, yhteisöt, jne. Kaikki ovat oikeuskelpoisia syntymästä kuolemaan (myös oikeushenkilöt perustamisesta lakkauttamiseen) Oikeustoimikelpoisia ovat: 18-v. täyttäneet täysivaltaiset Poikkeus: vajaavaltaiseksi julistetut tai henkilöt joiden oikeustoimikelpoisuutta on rajoitettu Vajaavaltainen saa kuitenkin tehdä merkitykseltään vähäisiä oikeustoimia ja määrätä omaisuudesta, jonka on hankkinut omalla työllään. 15-v. saa tehdä työsopimuksen

Oikeustoimikelpoisuuden rajoittaminen: Käräjäoikeuden päätöksellä Rajoitetaan mahdollisimman vähän ja vähän aikaa Rajoitus voi olla vain tiettyjä oikeustoimia koskevaa Vajaavaltaiseksi julistetulle edunvalvoja Alaikäisen edunvalvoja on hänen huoltajansa

Yleistä sopimuksista / oikeustoimista: - Sopimusvapaus (paitsi jos lailla määrätty erityinen muoto) (eli yleensä sopimusoikeus on tahdonvaltaista oikeutta, paitsi silloin kun laissa on pakottava säännös) - Muotovapaus (Poikkeukset esim. kiinteistökauppa) - Suullinen ja kirjallinen yhtä päteviä - Valtuutus mahdollista (paitsi tietyt erityiset oikeustoimet) Termejä: - Vilpittömässä mielessä (”Bona Fide”) - Vilpillisessä mielessä (”Mala Fide”) - ”Tiesi, tai olisi pitänyt tietää”

Sopimuksen syntyminen Tarjouksen tekijä Tarjouksen saaja Suullinen tai kirjallinen tarjous

Sopimuksen syntyminen Tarjouksen tekijä Tarjouksen saaja ? -Harkinta tarjoajan määräämässä ajassa TAI: - Joskus laissa määrätty aika - Jos ei määritelty => ”kohtuullinen” aika - HUOM! Vastaamatta jättäminen = hylkääminen (hiljaisuus=”ei”)

Sopimuksen syntyminen Tarjouksen tekijä Tarjouksen saaja Suullinen tai kirjallinen vastaus (Jos poikkeaa alkuperäisestä tarjouksesta, katsotaan hylkäämiseksi ja uuden tarjouksen esittämiseksi. Jos yhtenevä, sopimus on syntynyt.)

Oikeustoimen pätemättömyys: Sopimus/oikeustoimi on pätemätön jos: - Se on mitätön (toinen tai molemmat osapuolet oikeustoimikelvottomia) - Se on moitteenvaraisesti pätemätön (lainvastainen, esim. testamentti, jossa ei noudatettu lakia) Se on väitteenvaraisesti pätemätön (Syntynyt virheen seurauksena. Myös ”puutteellinen tahdonmuodostus”, eli sopimus/oikeustoimi tapahtunut painostuksen, hyväksikäytön, väärän valtuutuksen takia. Yleisesti: syntynyt olosuhteissa, joihin vetoaminen olisi kunnianvastaista ja arvotonta. Myös sopimuksen kohtuuttomuus.)