Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Suomen Pankki Euro & talous –lehti (4/2006) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2006) Tiedotustilaisuus
Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
Ajankohtaiskatsaus mainonnan sääntelystä Ritva Hanski-Pitkäkoski.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Ajankohtaista arvopaperimarkkinoilla Hannu Mikkola 4 February, 2008.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Toimintajärjestelmän rakentaminen
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen Pankin valvonnasta ja riskeistä Pääjohtaja Erkki Liikanen Eduskunnan talousvaliokunta
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Tilastotietoja pankkien maksu-järjestelmistä Suomessa
EU-vaikuttaminen Suomessa
Tietohallinnon sopimusjuridiikkaa eräitä näkökohtia
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
1 EU:n puutavara-asetus Suomessa – Mitä, kuka, miksi ja miten? Metsäekonomistiklubin EUTR-seminaari Helsingissä , Marko Lehtosalo.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Harjoitustehtävä P, jolla puoliso L ja kolme perillistä (A, B ja C) on määrännyt testamentissaan seuraavasti: ”Puolisoni L saakoon yksin omistuksiinsa.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Rahastomarkkinan tila 2010 Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Rahastoraportti uudistuu Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen tiedotustilaisuus Markku Savikko.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Verotuksen perusteet - Johdanto
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Suvi Hyrkkänen Heini Tuhkanen
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN JOHDANTO
Verotuksen perusteet - johdanto
Liikeidean esittelyohje
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
EU-oikeuden vaikutus Suomen vero-oikeuteen. Normien merkitys 1.primaarioikeus 2. Asetukset (ei tuloverotuksessa) 3. Direktiivit 4. Päätökset 5. Suositukset.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Sisäpiirintiedon väärinkäyttö arvopaperimarkkinoilla OTM, VT Kirsi Huotari © Castrén & Snellman1.
Luotto- ja sijoituspalvelusopimukset Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki.
Arvopaperimarkkinaoikeus Pörssi Finanssivalvonta Arvopaperikauppa Sääntely ja valvonta Pörssiyhtiö Välittäjä Listautuminen sijoituspalvelujen Tiedottaminen.
Oikeustapauksia. Kuitin tarjoamisvelvollisuus Turun HAO Kuitintarjoamisvelvollisuus käteiskaupassa - Kuitin tulostaminen - Laiminlyöntimaksu.
Tiedonantovelvollisuus. Tiedottamisen normipohja Arvopaperimarkkinalaki (AML) Kirjanpitolainsäädäntö IFRS-standardi Pörssin omat säännöt.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen
Rahoitusoikeus, luento 3
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Rahoitusoikeus, luento 2
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Rahoitusoikeus, luento 3
Rahoitusoikeus, luento 2
Rahoitusoikeus, luento 1
Rahoitusmarkkinoiden
Esityksen transkriptio:

Aalto-yliopisto 3.2.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki Arvopaperioikeus Aalto-yliopisto 3.2.2015 Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki

Esityksen rakenne Arvopaperimarkkinoiden merkitys yhteiskunnassa ja eri toimijoiden roolit Arvopaperioikeuden pääperiaatteet Sääntelylohkot ja –rakenne Sijoituspalvelut Ekskursio: sijoitusneuvonnan sääntely Muuta arvopaperimarkkinalainsäädäntöä 2

Arvopaperioikeuden pääperiaatteet Sääntelyllä pyritään luomaan tehokkaasti toimivat arvopaperimarkkinat Sijoittajansuoja vahva – ei kuitenkaan suojaa markkinaliikkeitä vastaan Keskeisin suojelumuoto on informointivelvoite. Listayhtiön annettava tietoa markkinalle. Sijoituspalvelun tarjoajan on annettava tietoa esim. riskeistä, kuluista ja palveluntarjoajasta. Asiakkaat luokitellaan asiantuntemuksen mukaan: Hyväksyttävät vastapuolet, ammattimaiset asiakkaat ja ei-ammattimaiset asiakkaat. Sijoittajansuoja vaihtelee asiakasryhmien mukaan.

Sääntelylohkot Sijoituspalveluja koskeva sääntely: - Sijoituspalvelulaki Sijoitusrahastoja koskeva sääntely: Sijoitusrahastolaki Laki vaihtoehtoisrahastojen hoitajista kiinteistörahastolaki sekä näitä täydentävät asetukset Arvopaperimarkkinoiden perusinfrastruktuuria koskeva sääntely Arvopaperimarkkinalaki ja sitä täydentävät asetukset Laki kaupankäynnistä rahoitusvälineillä Laki arvo-osuusjärjestelmästä Laki arvopaperitileistä Osakeyhtiölaki

Sääntelyn rakenne nykyään monikerroksinen ja erittäin hankala Sääntely eroaa rakenteen suhteen tavallisesta Esim. sijoitusrahastotoiminnasta on - EU-asetuksia - EU-direktiivejä - kotimaisia lakeja - Finanssivalvonnan määräyksiä - Finanssivalvonnan ohjeita - ESMA:n tulkintoja - arvopaperilautakunnan ratkaisusuosituksia yhteensä satoja sivuja Sääntelyn alkeisopiskelu normien kautta siksi lähes mahdotonta

Sijoituspalvelujen lisääntyvä merkitys Kotitalouksien rahoitusvarallisuus, lähde Tilastokeskus

Eri sijoituspalveluja Sijoitusneuvonta Omaisuudenhoito Arvopapereita koskevien toimeksiantojen toteuttaminen / välittäminen Arvopapereiden säilytyspalvelut Arvopapereiden liikkeeseenlaskupalvelut Myös sijoitusrahastojen hallinnointi on faktisesti sijoituspalvelua, vaikka lainsäädännössä näin ei määritelmällisesti olekaan.

Sijoituspalvelujen sääntelyn päälinjat Sijoituspalvelujen tarjoaminen on toimiluvanvaraista Finanssivalvonta valvoo palveluntarjoajia laajoilla toimivaltuuksilla Palvelut ovat erittäin tarkkaan säänneltyjä Sääntely on pääosin harmonisoitu EU:ssa eri direktiivein ja EU-asetuksin.

Sijoitusneuvonta Säännökset pääosin sijoituspalvelulaissa (14.12.2014/747). Lisäksi sopimusoikeuden yleiset säännöt ja periaatteet soveltuvat. Sijoitusneuvon määritelmä on suppeahko: ”yksilöllisen suosituksen antamista asiakkaalle tiettyä rahoitusvälinettä koskevaksi liiketoimeksi”. Muussakin tuote-esittelyssä yms. kuitenkin annettava asianmukaiset tiedot asiakkaalle. Sijoitusneuvonnassa on lain mukaan toimittava rehellisesti, tasapuolisesti, ammattimaisesti ja asiakkaan edun mukaisesti. Ennen sijoitusneuvontaa saatavat riittävät tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta, kyseistä sijoituspalvelua tai rahoitusvälinettä koskevasta sijoituskokemuksesta ja -tietämyksestä sekä sijoitustavoitteista, jotta voi suositella asiakkaalle soveltuvia rahoitusvälineitä ja palvelua.

Esim. APL 13/13 Tapahtumat:Asiakas oli myynyt osan kiinteistöistään keväällä 2011 ja päätti sijoittaa niistä saamansa 70.000 euroa turvallisesti. Koska hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta kuin vain määräaikaistalletuksista, hän otti yhteyttä pankkiinsa. Keskustelujen jälkeen asiakas päätyi sijoittamaan varat lyhyistä määräaikaistalletuksistaan 12 kuukauden määräaikaistalletukseen 20.000 euroa, kaksivuotiseen strukturoituun talletukseen 10.000 euroa, kolmevuotiseen pääomaturvattuun indeksilainaan 20.000 euroa sekä viisivuotiseen pääomaturvattuun indeksilainaan 15.000 euroa sekä suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaan sijoitusrahastoon 5.000 euroa, johon lisäksi asiakas säästäisi 100 euroa kuukaudessa lisää. Markkinatilanteen laskun johdosta sijoitusten arvot laskivat, mistä syystä asiakas päätyi ensin lopettamaan kuukausisijoituksensa rahastoon sekä sittemmin lunastamaan kaikki sijoituksensa kesällä 2012 Ote ratkaisusta: Asiakas on esittänyt, että pankin tiedossa on ollut hänen suhtautumisensa riskiin. Esitetyn selvityksen perusteella asiakkaan ja hänen yhteyshenkilönsä tapaamisissa oli käyty kartoituskeskustelu, jossa oli käsitelty asiakkaan taloudellista tilannetta, hänen sijoitustavoitteitaan selonottovelvollisuuden täyttämisen edellyttämiä seikkoja ja jonka perusteella asiakkaalle on laadittu sijoitussuositus, jota sittemmin on myös päivitetty. Suosituksessa asiakkaan sijoitusprofiiliksi on määritelty matala ja hänelle on ensivaiheessa suositeltu talletuksen hajauttamista kahteen erityyppiseen talletukseen, kahteen indeksilainaan sekä osakerahastoon. Lautakunta katsoo, että pankki on täyttänyt selonottovelvollisuutensa ja että ehdotettu kokonaisuus ei ole ollut ristiriidassa asiakkaan sijoitusprofiilin kanssa.

Sisäpiirintiedon väärinkäyttö Sisäpiirintiedon väärinkäyttö on kriminalisoitu. Tunnusmerkistö on moniosainen: Sisäpiirintiedon määritelmä: Sisäpiirintiedolla tarkoitetaan säännellyllä markkinalla tai Suomessa monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena olevaan rahoitusvälineeseen liittyvää luonteeltaan täsmällistä tietoa, jota ei ole julkistettu tai joka muuten ei ole ollut markkinoilla saatavissa ja joka on omiaan olennaisesti vaikuttamaan sanotun rahoitusvälineen tai siihen liittyvien muiden rahoitusvälineiden arvoon. Sisäpiirintiedon väärinkäyttö. Sisäpiirintietoa rahoitusvälineen omistajana taikka asemansa, toimensa tai tehtäviensä nojalla saanut ei saa käyttää tietoa hankkimalla tai luovuttamalla omaan tai toisen lukuun suoraan tai välillisesti rahoitusvälinettä, jota tieto koskee, eikä neuvoa suoraan tai välillisesti toista tällaisen rahoitusvälineen hankinnassa tai luovutuksessa