Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Tieteellisten artikkelien lajit

2 Tieteellisten artikkelien lajit
Tutkimusartikkeli Katsausartikkeli Tapausseloste

3 Tutkimusartikkeli Omia, uusia tutkimustuloksia esittelevä artikkeli
rakenne on yleensä sama kuin tutkimusraportin rakenne: johdanto (ns. teoriaosa eli aikaisempi tieto asiasta ja oman tutkimuksen perustelut), tutkimuksen tarkoituksen, menetelmien ja aineiston tarkka esittely, tutkimustulosten selostus, tulosten tarkastelu ja johtopäätökset (IMRAD) perusrakenne näkyy suoraan otsikoista, kuten muidenkin tieteellisten artikkeleiden.

4 Katsausartikkeli kokoava katsaus johonkin asiaan tai ilmiöön
Tiedot on koottu muista tieteellisistä tutkimuksista ja artikkeleista tieteellisin menetelmin. Tietoja on arvioitu ja vertailtu kriittisesti ja niiden merkittävyyttä on pohdittu tutkimusalan tai käytännön työn kannalta ja tehty oletuksia asiaintilasta tai esitetty suosituksia ja ehdotuksia asian ratkaisemiseksi. Rakenne on käsiteltävän asian mukainen ja näkyy suoraan otsikoista.

5 Katsausartikkelin rakenne
Katsausartikkeli voi noudattaa esimerkiksi seuraavaa rakennetta: johdanto: yleiskatsaus aiheeseen, aiheen liittäminen laajempaan tutkimusalueeseen, tutkimuskysymyksen tai -ongelman tunnistaminen, artikkelin tavoitteet ja eteneminen aineiston analysointi: miten aineisto on hankittu, analysoitu ja luokiteltu, millaiseen tutkimuskirjallisuuteen (esim. tietokantahaut, hakutermit, valintakriteerit) katsaus perustuu, mahdolliset tilastolliset menetelmät pääluku: keskeiset tulokset, jäsennys metodien tai teorioiden mukaan, kronologisesti, maantieteellisesti tai kulttuurisesti tai jako puoltaviin ja kieltäviin tutkimustuloksiin päätelmät: tutkimuskysymykseen vastaaminen, löydösten sovellusarvo, tunnistettujen tutkimusaiheitten tai tutkimusaukkojen esittäminen, suunnan osoittaminen tulevalle tutkimukselle

6 Tapausseloste Jotakin ilmiötä, vaikkapa jotakin sairautta ja sen hoitoa, käsitellään esimerkkitapauksen tai -tapausten avulla. Esimerkkitapausta tai -tilannetta analysoidaan ja tulkitaan aikaisemman tutkimustiedon avulla.

7 In English (Wikipedia says)
Letter on lyhyt, usein korkeintaan nelisivuinen raportti, jossa tutkijaryhmä kuvaa jonkin huomattavan edistysaskeleen tai merkittävän löydön. Letterit katsotaan kiireellisiksi ja ne julkaistaan yleensä varsin nopeasti. Research notes on lyhyt artikkeli, jossa tutkijat kuvaavat lyhyesti jonkin mielenkiintoisen ilmiön, joka usein liittyy aikaisempaan julkaisuun. Ne eivät ole yhtä kiireellisiä kuin letterit.

8 Supplements ovat usein kymmenien tai satojen sivujen pituisia taulukoita, jotka kuvaavat artikkelin perusteena olevat mittaustulokset. Nykyään supplementit julkaistaan lähes aina sähköisessä muodossa ja niitä painetaan paperille enää harvoin. Review on laaja, tavallisesti useiden kymmenien sivujen mittainen artikkeli, jossa joku arvostettu tutkija tekee tavallisesti tiedelehden toimituksen pyynnöstä (invited review) yhteenvedon edustamansa tutkimusalan tuloksista. Review-artikkelit eivät esittele uutta tietoa vaan tarjoavat tehokkaan tietopaketin, jonka perusteella on mahdollista saada kuva koko alasta ja sen kehityksestä.


Lataa ppt "Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google