Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen
Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen. Diaarinumero: 773/36/08 Antopäivä: Pia Hindell

2 Riita K osti syntyneen tiibetinmastiffin pennun EH:lta eurolla. Koira lopetettu aggressiivisen käytöksen vuoksi. Riita: oliko koira virheellinen kaupantekohetkellä ja onko EH velvollinen korvaamaan koiran kauppahinnan K:lle. Tiibetinmastiffeja pentuina ja aikuisina (kuvan koirat eivät liity tapaukseen)

3 Vaatimukset K vaatii koiran kauppahintaa eli 1 000 euroa.
K on vaatimuksessaan kertonut EH:n vakuuttaneen ennen ostohetkeä, ettei koiran kanssa tulisi ongelmia vieraiden ihmisten kanssa. E oli kertonut myös vievänsä koiraa näyttelyihin. K oli myös kertonut koiran olleen pienenä arka ja siinä ilmenneestä aggressiivisuudesta, joka oli alkanut kuuden kuukauden ikäisenä. K kertoo myös että, koiran käytös oli vaihtelevaa arasta epäluuloiseksi ja edelleen rehentelijäksi, eikä käytöstä voinut ennustaa. Koira käyttäytyi hyvin oman väen kohdalla. Tilannetta oli sovittu tarkkailtavan ja että K vie koiran lopetettavaksi, jos jotain tapahtuisi. EH oli luvannut maksaa kauppahinnan takaisin, näin ei kuitenkaan tehnyt. Aggressiivisuus oli jatkunut ja johti lopettamiseen K oli parhaansa mukaan hoitanut ja ruokkinut koiraa. K:lla on ollut koiria vuodesta 1985 ja pärjännyt niiden kanssa ennen tätä koiraa.

4 Vastaus EH kertoo vastauksessaan rodun olevan haasteellinen juuri luonteensa vuoksi ja lisäksi K:n tienneen jo ennen pennun ostamista, mitä hän halusi. K oli suhteellisen usein pennun ostamisen jälkeenkin yhteydessä EH:an. EH:n mukaan K:n ostama pentu oli täysin normaali ja lisäksi erittäin kaunis yksilö. EH oli kertonut K:lle, että sosiaalistamiseen kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota. Asiasta keskusteltiin useita kertoja myös puhelimessa. Omistajan oma valinta on, kuinka paljon töitä hän haluaa tehdä koiran kanssa ja missä vaiheessa hän antaa periksi. Kasvattaja ei voi kantaa vastuuta siitä, miten omistajat kohtelevat ja kouluttavat koiriaan. Epäluuloisen vahtikoiran haltijalla on erityisen suuri vastuu. EH on kunnianhimoinen kasvattaja ja hän on ollut aktiivinen tiibetinmastiffiharrastaja vuodesta 1991 lukien. EH:lla on muun muassa kasvatteja yli kymmenessä maassa. Hän ei ole tavannut ainoatakaan luonnevikaista tiibetinmastiffia, vaikkakin vaikeita luonteita, samoin myös epätyypillisiä.

5 Ratkaisu Lautakunta pitää asiassa selvitettynä, että koira on käyttäytynyt aggressiivisesti ja että se on tästä syystä jouduttu lopettamaan. Koiralla on saadun selvityksen mukaan todettu aggressiivista käytöstä alle kuuden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä. Eläinlääketieteellisen tietämyksen mukaan koiran luonteen kehittymiseen vaikuttavat perinnölliset syyt, mutta huomattavan suuri merkitys luonteen kehittymiselle on koiran kasvattamisella ja sen kohtelulla. Tämä huomioon ottaen lautakunta pitää tässä tapauksessa riittävästi näytettynä, että vian syy voi olla muu kuin synnynnäinen. Näin ollen ostajan tulee osoittaa, että virhe on ollut eläimellä vaaran-vastuun siirtyessä eli hallinnan luovutuksen hetkellä. K ei ole tässä tapauksessa esittänyt oman väitteensä lisäksi muuta selvitystä siitä, että koira olisi ollut luonteeltaan aggressiivinen tai muullakaan tavalla virheellinen, kun koira oli luovutettu hänelle. Kuluttajariitalautakunta ei suosita hyvitystä asiassa. Päätös oli yksimielinen. Julkaistu


Lataa ppt "Koiran kauppa. Koiran luonnevika. Koiran lopettaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google