Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Advertisements

Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Vapaan sivistystyön opetushenkilöstön kelpoisuus, osaaminen ja työolot. Kommenttipuheenvuoro Tammiseminaari, Lahti Tuovi Manninen erityisasiantuntija.
Mitä on saatu aikaan ja mitä ei? Miten jatkossa ? ”Mitä halutaan kehittää ja muuttaa ? ” MMM Kauko Parviainen1 TEOLLISUUDEN TARPEET METSÄYHTEISTYÖLLE.
Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
Palautteen antaminen ja vastaanottaminen
Eläkkeelle siirtyminen
Verkonkäytön ongelmat
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
OPETUSSUUNNITELMA KOULUKOHTAINEN
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Toimintasuunnitelma 2010 Draft 1.0 AYYE iltakoulu
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Opettajat Suomessa Pedagoginen toimikunta Heljä Misukka koulutusasiain päällikkö Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
M UUTOKSEN MAHDOLLISUUS S UOMEN KUNTOUTUSJÄRJESTELMÄSSÄ Sari Miettinen Vastuuyliopettaja YAMK –yksikkö HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu.
TIETOHALLINTOSTRATEGIA
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen ammattikorkeakoulussa
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus Mitä, miksi ja milloin? Koulutuksen tutkimuslaitos
Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Hotel Arthur Kommenttipuheenvuoro Tuovi Manninen erityisasiantuntija.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Ops seminaari Askola.
Sosiaalihuoltolaki.
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Henkilöstöhallinnon käsikirja
Sote-keskus teemaryhmä kokous 5: tiedotettavat asiat
Turvaa, luottamusta, toimintaa Perusturvan
Tulospalkkiojärjestelmä PKKY:ssä
Opettajankoulutus muutoksessa
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Yliopistolakiuudistuksen vaikutuksia arvioitu (OKM 21/2012) Eduskunta edellytti, että hallitus seuraa yliopistouudistuksen toteutumista ja vaikutuksia ja antaa asiasta selvityksen sivistysvaliokunnalle vuoden 2012 kevätistuntokaudella (annettu 4/12). Pääkysymyksenä se, millaisia vaikutuksia uudella lainsäädännöllä on siirtymävaiheessa ollut yliopistoissa. Voimaantulosta verrattain lyhyt aika. Arvioinnin painopiste on ollut yliopistojen sisäisten muutosten sekä niiden vaikutusten tarkastelussa. Heljä Misukka, OAJ2

Keskeisiä havaintoja Yliopistolakiuudistuksen vaikutukset näyttävät olevan merkittävämpi strategisen johtamisen alueella kuin henkilöstöpolitiikassa. Henkilöstön osallisuus muutosten tekemisessä näytti ohuelta. Yliopistot käyttävät nyt aktiivisesti uutta asemaansa eli työnantajavaltaansa. Henkilöstömäärät ovat viimeisten vuosien aikana olleet vuoteen 2010 asti kasvussa, mutta ovat kuitenkin lakiuudistuksen jälkeen lähteneet maltilliseen laskuun. Heljä Misukka, OAJ3

Keskeisiä havaintoja Lakiuudistus ei ole kohentanut yliopistohenkilöstön työtyytyväisyyttä. Johtopäätökset eivät näytä tuovan mukanaan olennaisia muutostarpeita uuteen yliopistolakiin, MUTTA mahdollista täsmentää lainsäädäntöä siten, että yliopistoyhteisön sisäisille jäsenille, etenkin henkilöstölle, entistä paremmat osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet yliopistoaan koskevaan strategiseen suunnitteluun ja siitä käytävään vuoropuheluun. Heljä Misukka, OAJ4

Keskeisiä havaintoja Henkilöstön keskuudessa kriittinen lähestymistapa laajemmin korkeakoulupolitiikan nykyistä linjaa kohtaan on vallitseva. Kaikissa yliopistoissa osa henkilöstöstä kuitenkin kokee, että tehty lakiuudistus on ollut erittäin perusteltu. Yliopistojen rooli yhteiskunnassa on ensisijaisesti poliittinen kysymys, eikä itse yliopistoyhteisökään ole tässä kysymyksessä näkemyksiltään yhtenäinen. Heljä Misukka, OAJ5

OAJ:n kannat Yliopistolakia voi täsmentää siltä osin, että turvataan henkilöstön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet eri yliopiston tasoilla – Organisaatiomuutokset kasvattaneet yksiköitä, harvemmat pystyvät vaikuttamaan – yliopistoyhteisöllisyys häviämässä – Valta keskittyy – kuka/mikä on yliopisto? – Yliopistot eivät ole pystyneet luomaan sisäisiä toiminta- ja menettelytapoja, jolla henkilöstö saa tarpeeksi tietoa asioista ja pystyy vaikuttamaan asioihin Harkittavaksi: onko tarvetta laissa säätää kelpoisuuksista? – Johtosäännöt nyt tässä keskeisiä – Harjoittelukouluissa erityisesti erilaisia vaatimuksia Heljä Misukka, OAJ6

OAJ:n kannat Fokusta tulisi suunnata nyt opetuksen ja tutkimuksen vahvistamiseen (tämäkin oli uudistuksen tavoitteena): – Uudistus on nyt ollut taloudellinen, hallinnollinen, toimintaa ohjaava. – Uudistus ei ole arvion mukaan tuonut opetukseen lisää voimavaroja. – Jäsenillä vahva kokemus siitä, että opetusmäärät ovat lisääntyneet. – Raportti tuo esille, että opetuksen ja tutkimuksen välistä yhteyttä tai opetuksen johtamista ei ole kehitetty. Heljä Misukka, OAJ7

Harjoittelukoulut Raportin mukaan: – Harjoittelukouluverkosto yhtenäisine käytäntöineen on alkanut eriytyä. – Niillä on erilainen asema yliopistojen strategioissa. – On tehty toisistaan poikkeavia linjauksia eri yliopistoissa.  Nämä ovat ei-aiottuja lakiuudistuksen vaikutuksia Heljä Misukka, OAJ8

OAJ:n kannat /harjoittelukoulut Tilannetta on nyt aktiivisesti seurattava Nyt johtosäännöt avainasemassa (ovat hyvin erilaisia). Voi olla tarvetta tehdä lakiin täsmennyksiä esim. kelpoisuuksista ja toimintatavoista:  OAJ tuonut huolena esille, että erilaiset johtosäännöt johtavat erilaisiin prosesseihin esim. opetussuunnitelmatyöskentelyssä:  Koko maata koskevien sisältöjen ja käytäntöjen olemassa olo ja hyödyntäminen heikkenee.  Opettajiksi valmistuvien valmiudet voivat eriytyä. Heljä Misukka, OAJ9