Matematiikan salamaopetus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Jumalan kanssa.
Vihdin seurakunnan ilta
Kaustarin Pienten lasten koulu
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Ohjeet videotarinan tekemiseen
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
VOA-oppimispäiväkirja
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Matemaattisen ajattelun oppimisympäristö MAO. Kehitystyö alkoi keväällä 2006 Oriveden yhteiskoulu (luokat 7. – 9.) Matematiikan opettajat: Sauli Hartikainen.
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
TIETOKONEOHJELMAN RAKENNE OHJELMALLA ON KAKSI OSAA  MÄÄRITYSOSA TIETOJEN KUVAUKSIA VARTEN  SUORITUSOSA TIETOJEN KÄSITTELYÄ VARTEN.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Norssi ja Varis juttusilla
HOLLIHAAN KOULUN JOUSTO-OPETUS
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Miten tuo Kalle on tuohon nukahtanut? Pitäisköhän se herättää? On niin vaikeaa ja kokeitakin!
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Todennäköisen käsite alakouluikäisille
Perusharjoittelu 2012 Matematiikka pääaineena - teemaseminaari
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
2. Vuokaaviot.
Hollihaan koulu Kokkola Kelpo-pilotointi Koulun taustaa Hollihaan koulussa toimii: Suomenkielinen perusopetus, esikoulu-6. lk. Ruotsinkielinen kielikylpyopetus,
Taulukkolaskennan perusteet
Murtoluvun supistaminen
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Laps’ Suomen -pilotista Kaukoon Äidinkielen etäopetusta ulkosuomalaisille lapsille Pertti Siekkinen Tietotekniikan tutkimusinstituutti, koulutusteknologiayksikkö,
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
Matemaattiset oppimisvaikeudet
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Kontrollirakenteet laajemmin
Venäjän alkeiden opetus
Kuka puhuu totta? Oppilaat ovat tulleet luokkaan ja matematiikan tunti alkaa rauhallisesti.
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Toimintaohjeet opelle
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Opetussuunnitelma/OPS
Laitos-Oiva kunnan näkökulmasta
Ops seminaari Askola.
Sähköisen kokeen pitäminen
Erja Vihervaara, Turun iltalukio Nilsiässä
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Kuutio 7 1. Luvut ja laskutoimitukset Sarja 1 – Perustehtävät Sarja 2 – Haastavampi vaihtoehto.
Matematiikkaa 3a, Kertausjakso Lukuja © Varga–Neményi ry 2016
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Viiden suora -peli ristinolla-peli (viiden suora) esim. yhtälön ratkaiseminen, prosenttilaskenta, sähköopin perussuureet (PUImURI) jne. 11x11-ruudukko,
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Vanhempainilta
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
”Avaruusseikkailu 2006” Verkko-opetuskokeilu
Tervetuloa uudelle luokalle!
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Matematiikan oppimisvaikeudet
Esityksen transkriptio:

Matematiikan salamaopetus Piotr Bazia Lauri Kahanpää Ville Kinnunen Juha Lindqvist Maarit Marttala Hanna Mauno Johanna Engblom Juhani Kovanen Marika Vuorela Riikka Toivanen Esko Häyrynen Antti Hautoniemi Tarja Suomalainen

Tila OPETUS TAPAHTUU AVOIMESSA TILASSA YHDELLE LAPSELLE KERRALLLAAN

Tutkimus Kokeilemme toimiiko Piotr Bazian salamamenetelmä hyvin. Opetamme ja tutkimme lapsia vuosikausia --- laadullinen pitkittäistutkimus jatkuu edelleen. Tuloksena ovat muistiinpanot ja videot. Näistä arvioidaan opetuksen tuloksia

Koeopetus 1. sarja: kuusi päiväkotilasta eivät 2009 aloitettaessa vielä olleet edes esikoulussa. Nyt on koeopetettu kolme vuotta ja lapset ovat toisella luokalla. Kolme heistä on vielä mukana kokeilussa. 2. sarja: yksi ”erityisen lahjakas” neljäsluokkalainen. Ensimmäinen koevuosi menossa. 3. sarja: neljä eri ikäistä kuuroa/huonokuuloista lasta, joista yksi autistinen. Ensimmäinen pro gradu – tutkielma on valmiina ja koe jatkuu.

Lukujen (rakenteen) välitön havaitseminen opitaan ensimmäisenä Opetus

Lego 3 KATSO! Salamaopetus on nopeaa ja ’’tunnit’’ lyhyitä

Legokuva 3 a KUINKA MONTA OLI?

Monilego 10

Salamapeli on nopeaa ja ’tunnit’ erittäin lyhyitä Monilego 10 a Salamapeli on nopeaa ja ’tunnit’ erittäin lyhyitä

Piotr Bazian salamametodin periaatteita 1. Työnteko Oppilaan työpanos on tärkein resurssi. 2. Yksilöllinen opetus Opettaja opettaa kerrallaan yhtä oppilasta. Lapsi saa aikuisen koko huomion. 3. Ei arvostelua Ei arvostella eikä verrata. Tavoitteena on vain, että lapsi oppii. 4. Tehokas ajankäyttö Oppilas kommunikoi opettajan kanssa omalla äidinkielellään aina kun se on mahdollista. Oppilas vastaa suullisesti ja ratkaisee ongelmat ”päässään” kunnes oppii kirjoittamaan ja usein myöhemminkin.

5. Ei aikatavoitteita Lapsi etenee omaa tahtiaan 5. Ei aikatavoitteita Lapsi etenee omaa tahtiaan. Yhtä lasta kerrallaan opettaessaan opettaja tietää, miten nopeasti lapsen kanssa voi edetä. 6. Varhaisopetus Aloitetaan 3-6 vuoden iässä ja jo alussa tuodaan esille matemaattisia käsitteitä, kuten luku, yhteenlasku, murtoluku jne. 7. Kertaus Jokaisen opetuskerran alussa kerrataan aiemmin opittua asiaa. Opetus nivoutuu yhteen ja lapselle muodostuu selkeä käsitys etenemisestä. 8. Leikinomaisuus Varsinkin alkuopetuksessa oppiminen on hauskaa ja oppilas tulee mielellään matikkaan. Jos hän on väsynyt tai haluton, ei opeteta sillä kertaa.

Salamamenetelmän mukaisen opetuksen alkuvaiheet 1. Salamapeli: Lapselle opetetaan lukumäärät,1-20 sekä peruslaskutoimitukset: summa, erotus ja tulo legopalikoiden avulla. Ei vielä käytetä kynää eikä paperia 2. Kirjoittamisen ja lukemisen taidon alkeet: Lapsi oppii kirjoittamaan luvut 1-20 ja yhdistämään lukuun sitä vastaavan symbolin. 3. Symbolinen laskeminen Lapsi lukee opettajan näyttämät vihkotehtävät ja vastaa suullisesti. 4. Nopea ratkaiseminen: Lapsi vastaa vaiheita 1-3 koskevaan kysymykseen suullisesti ja ratkaisee ongelman heti

Vihkotehtävä 1+1= 3+1= 2+1= 6+1= 3+1= 1+1= 4+1= 7+1= 5+1= 4+1= Yhteenlasku, jossa lisätään luku 1 on erittäin tärkeä edettäessä isompiin lukuihin. Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää merkitä muistiin, mitkä tehtävät vielä ovat lapselle vaikeita ja mistä kohdasta. Tehdään helpompia tai/ja levätään, jos ei osaa. Koskaan ei moitita – iloitaan, kun osaa! 1+1= 3+1= 2+1= 6+1= 3+1= 1+1= 4+1= 7+1= 5+1= 4+1= 6+1= 8+1= 7+1= 5+1= 8+1= 9+1= 9+1= 2+1=

Murtolukuja esikoulussa - vaneripizza alkuvaiheet KUVA

5. Salamapeli murtoluvuille: Välineenä vanerisia sektoreita: 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 ja 1/8. Tavoitteena murtolukujen nopea ja virheetön tunnistaminen. Suullisesti. 6. jatkuu: Lukuina 1/2, 2/2=1; 1/3, 2/3, 3/3=1; 1/4,…, 4/4=1 jne. 7. Symbolinen laskeminen: Edelliset vaiheet kirjallisessa muodossa. Opettaja näyttää murtolukujen merkitsemisen paperilla. Lapsi opettelee kirjoittamaan murtolukuja sekä niiden laskutoimituksia. Tavoitteena murtolukujen sujuva lukeminen ja kirjoittaminen. Menetelmän ensimmäisten vaiheiden tavoitteena on muodostaa lapselle rutiini peruslaskutoimitusten tekemiseen, jolloin hänen ei tarvitse miettiä kauaa. Ongelmanratkaisu on ongelman palauttamista osattuun rutiiniin!

alkuvaiheet KUVA HUOMAA PAPERIT!

Kummankin muistiinpanot ovat osa yksilöllistä opetusta (ja palvelevat samalla tutkimusta)

Ketä voisi opettaa näin - ja mitä? Kenelle tahansa - melkein mitä tahansa -kai. Näin opetetaan vauvoja - ja tutkijoita. Jyväskylän pienen kolmivuotisen opetuskokeilun alustava tulos: Salamaopetuksessa lapset oppivat ja viihtyvät. Salamaopetus luo turvallisuutta. Salamaopetus sopii tukiopetukseksi. Salamaopetus sopii kuuroille lapsille. Salamaopetus sopii erityislahjakkaille lapsille. Salamaopetus on niin tehokasta, että se voi korvata luokkaopetusta.

Kiitos mielenkiinnosta! http://users.jyu.fi/~laurikah/salamaopetus