Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä"— Esityksen transkriptio:

1 Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä

2 Tekstianalyysin määrittelyä
Matti Leiwon kahtia jako: Tekstianalyysi on… 1. osa kieliopin tai kielitaidon opettamista. 2. lukukokemuksen jäsentäjä ja sitä voi soveltaa analyyttisessa eli ymmärtävässä lukemisessa.

3 Miksi tekstianalyysiä S2-opetuksessa?
Analyysi lisää tekstilajien tuntemusta. Mistä tiedät, onko kyseessä mielipidekirjoitus vai joku muu? Auttaa jäsentämään, ymmärtämään ja hallitsemaan tekstiä. Analyysi auttaa kirjoittamaan myöhemmin oman tekstin. Muita syitä?

4 Mielipidetekstin analysoiminen eli…
Tekstilajin tunnistaminen. (Mistä piirteistä tunnistat mielipidetekstin?) Tyylin tunnistaminen. (Onko virallinen vai ei?) Tekstirakenteen tutkiminen. (Mitä alussa, keskiosassa ja lopussa?) Sisällön ymmärtäminen ja pohtiminen. (Auta kysymyksillä.) Jonkin kieliopillisen ilmiön tutkiminen kontekstissa. (Alleviivaa kaikki partitiivit.)

5 Esimerkistä sääntöön vai toisinpäin?
Induktiivinen työtapa Deduktiivinen työtapa Esimerkki -> Sääntö Ensin tutkitaan esimerkkiä (kokonainen mielipideteksti). Opettajan kyselyn kautta pyritään löytämään esimerkistä yleisiä sääntöjä. Sääntö -> Esimerkki Ensin annetaan sääntö ja sitten sovelletaan sitä esimerkkiin. Lasse Jalonen 2007

6 Induktiivinen ja deduktiivinen työtapa (Jalonen 2007)
Induktiivinen työtapa - edistää vuorovaikutusta oppimistilanteessa, vaikka opettaja toimiikin aloitteentekijänä ja toiminnan tarkastajana. - parantaa oppilaiden kykyä hallita käsitteitä sekä luo tehokkaasti uusia näkökulmia. Deduktiivinen työtapa - on hyvä induktiivisen tuloksen testaukseen/soveltamiseen.

7 Tehtävä 1. ”Sanakirjat pois!”
Tässä edetään induktiivisesti: Katsotaan kokonaista esimerkkitekstiä. Tavoitteena on tutustua mielipidetekstiin: Mille se näyttää ja missä se asuu. Tehtävän kysymykset auttavat ymmärtämään tekstiä, mutta sitä ei tarvitse ymmärtää kokonaan. Autenttisen tekstin sieto kasvaa (toivottavasti).

8 Tehtävä 2: ”Mielipideteksti”
Työtapa on induktiivinen: aloitetaan esimerkkitekstillä. Kysymykset ohjaavat ja aiheuttavat ajattelua. Vastauksista syntyvät mielipidetekstin ”säännöt”. Tunnistetaan tekstilaji, tyyli ja rakenne, nimetään mielipidetekstin osaset. (Voidaan lisäksi alleviivata ja tutkia slangisanastoa.)

9 Tehtävä 3. ”Mielipide” ja citykaniesimerkit
Mielipide-paperissa on se, mitä saatiin kenties jo edellä tulokseksi: mielipidetekstin rakenne. Citykani-tehtävä on näin ollen deduktiivinen. Saatuja sääntöjä testataan esimerkkiteksteihin.

10 Seuraavaksi? Omia tekstejä nettiin!
Suomi24-keskustelupalstalle HS:n keskustelupalstalle Facebookkiin oman ryhmän seinämälle: .php?gid= Tms.


Lataa ppt "Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google