Oikeudellisen ajattelun perusteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ongelma Mikä tuottaa kamppailua oikeudessa? • 1: Tulkinnat yksittäisistä tapauksista • 2: ”Asiayhteyksien” väliset välienselvittelyt • 3: Kysymys siitä,
Advertisements

Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Euroopan oikeushistoriaa Jukka Kekkonen
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
SeijaTiitto-Komminaho
METATEKSTI, METADISKURSSI = tekstiä tekstistä (Minna-Riitta Luukka 1992 ja 1995) Tieteellisetkään tekstit eivät ole pelkkiä faktakokoelmia, vaan niissä.
ETIIKKA.
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
Kriittinen oikeuspositivismi
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Kohti demokraattista oikeus- ja hyvinvointivaltiota
Diskurssianalyysi mediatutkimuksessa
Oikeudellisen käytännön teoria
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Oikeussosiologia 2: Oikeussosiologia ja sen suhde oikeustieteeseen
Johdatus roomalaisen oikeuden historiaan n. 753 eaa. ─ 535
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Viestintäsuunnitelma
Työsuhteen vähimmäisehdot
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
TURVALLISUUS.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Oikeussosiologia 7: Oikeustieteen opetus opiskelijapalautteen valossa Kaijus Ervasti.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Napoleonin valtakauden uudistukset
Miksi ihmiset taistelevat? Ryhmäpsykologia. Kirjailijat Tuomas Tepora s. 1978Juha Siltala s Tutkija Helsingin yliopistolla Vuoden tiedekirjailija.
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Sosiologian johdantokurssi 2006 HY Sosiologian laitos prof
Anthony Giddensin rakenteistumisteoria JA OIKEUS
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
Sosiaalihuoltolaki.
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Poikkitieteellisyydestä oikeustieteessä. Mitä on oikeustiede? Mitä on yritysjuridiikka? Oikeustiede = Oikeusjärjestyksen ja –järjestelmän tutkimista –
Biotalousoikeus – oikeudellisen sääntelyn rooli biotalouden edistämisessä ja sen rajoitteena Prof. Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto , Helsink.
OTK infotilaisuus opinnoista lukuvuonna Dekaani Juha Karhu klo ls 10.
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
KTK-seminaari ja KTK-tutkielma
Työelämän uudet valvonnan muodot
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Tutkielman teko-ohjeet
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Juha Karhu Juridisen ammattiosaamisen tausta
Yhteiskuntafilosofia
Mitä mieltä olet? Luku 14 – Motivointi 2.
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Uusi laki – muutokset käytännössä
Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry
Palvelu pettää – kuka vastaa?
Esityksen transkriptio:

Oikeudellisen ajattelun perusteet Oikeussosiologia Toomas Kotkas

Luentorunko Oikeustieteet ja lainoppi Sosiologiasta Oikeussosiologia Harjoitustehtävä

Aluksi: aivojumppaa Mitä oikeustiede on? Mitä oikeussosiologia on?

1.1 Oikeustieteet Lainoppi eli oikeusdogmatiikka Oikeusteoria Oikeusfilosofia Oikeushistoria Oikeustaloustiede Oikeussosiologia jne.

1.2 Lainoppi eli oikeusdogmatiikka Tiedonintressi: voimassaolevan oikeuden sisältö Metodi: oikeudellisten normien tulkinta ja systematisointi Luonne: normatiivista Näkökulma: oikeuden ”sisäinen” Esim. Hans Kelsen (1881-1973) Puhdas oikeusoppi (1960) Halu suojella oikeutta mielivallalta ja politiikalta (Ratio > Voluntas)

1.3 Lainoppi: käytännön esimerkki ParkCom-juttu (KKO:2010:23) Vastaajaa vaadittiin maksamaan opastetauluissa ilmoitettujen pysäköintiehtojen vastaisesta pysäköinnistä 40 euron valvontamaksu. Julkisen vallan käyttö? Sopimus?

Julkisen vallan käyttö? ”Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.” (PL 2.3 §) ”Poliisi määrää pysäköintivirhemaksun ajoneuvon pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevien kieltojen ja rajoitusten sekä pysäköintikiekon käyttöä koskevien säännösten ja määräysten rikkomisesta (pysäköintivirhe) sen mukaan kuin tässä laissa säädetään.” (Laki pysäköintivirhemaksusta 1.1 §) KKO: ei julkisen vallan käyttöä

Sopimus? ”Tarjous sopimuksen tekemisestä ja sellaiseen tarjoukseen annettu vastaus sitovat tarjouksen tekijää ja vastauksen antajaa sen mukaan, kuin jäljempänä tässä luvussa säädetään.” (OikTL 1.1 §) ”Pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty. Pysäköintiä koskevat määräykset yksityisellä alueella on ilmaistava selvästi havaittavalla tavalla.” (TieliikL 28.3 §) KKO: sopimus syntyi

2.1 Sosiologian synty tieteenä Sosiologia syntyi 1800-luvulla Teollistuminen Kaupungillistuminen Modernin murros Uusia yhteiskunnallisia ongelmia: Köyhyys, rikollisuus, väkivalta, taudit, jne.

2.2 Ensimmäisiä sosiologeja Auguste Comte (1798-1857) Positivistinen tieteenfilosofia Sosiologia-termin käyttöönottaja (lat. societas, socius + kreik. logos) Émile Durkheim (1858-1917) Tutkimuskohteena ”sosiaaliset faktat” Klassikkotutkimus: Itsemurha (1897)

2.3 Sosiologia Tiedonintressi: ”sosiaalisen” selittäminen ja ymmärtäminen Metodi: kvantitatiiviset ja kvalitatiiviset menetelmät Luonne: deskriptiivistä ja konstruktiivista

2.4 Teoreettisia teemoja Yhteiskunnallinen/sosiaalinen integraatio Yksilö vs. ryhmät Yksilökäsitys Roolit Rakenteet vs. toimijat Valta Normit

2.5 Tutkimuskohteita Työelämä Organisaatiot Nuoriso Rikollisuus Päihteet ja alkoholi Koulutus Perhe Sukupuoli Jne.

3.1 Oikeussosiologia Tiedonintressi: oikeuden ja muiden yhteiskunnallisten toiminta-alueiden välisten suhteiden ymmärtäminen Oikeusnormit, oikeudellinen ajattelu, oikeudelliset instituutiot ja käytännöt, oikeudelliset professiot, jne. Metodi: kvantitatiiviset ja kvalitatiiviset menetelmät Luonne: deskriptiivistä ja konstruktiivista Näkökulma: oikeuden ”ulkoinen”

3.2 Miksi oikeussosiologiaa? Roger Cotterrell: Kriittinen tehtävä Oikeudellisen ymmärryksen laajennus Oikeuden sosiologinen analyysi: Systemaattista Empiiristä Oikeus on sosiaalinen käytäntö Rajaveto sisäisen ja ulkoisen näkökulman välillä käy merkityksettömäksi

3.3 Lainsäädännön vaikutustutkimus Miten lainsäädäntö vaikuttaa yhteiskunnassa? Toteutuivatko laille asetetut tavoitteet? Suotuisat/haitalliset vaikutukset, ennakoidut/ennakoimattomat vaikutukset, jne. Miksi eivät toteutuneet: puutteellinen tieto tai motivaatio, sanktioiden puute, oikeussuojakeinojen puutteellisuus, normien ristiriitaisuus, jne. Suomessa lainsäädännön vaikutustutkimusta tehdään etupäässä Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa (Optula)

3.4 Lainsäädännön vaikutustutkimus: käytännön esimerkki Alioikeusuudistus 1993: Tavoitteita: alioikeuksien yhtenäistäminen, oikeudenkäyntimenettelyn suullisuus ja välittömyys, oikeudenkäyntimenettelyn tehostaminen ja nopeuttaminen, oikeudenkäyntikulujen alentaminen, turhien juttujen karsiminen, jne. Myönteiset vaikutukset: selkeämpi järjestelmä, voittaja saa useammin täyden korvauksen kuluistaan, aiheettomat oikeudenkäynnit vähenivät, tuomioiden perustelut paranivat Kielteiset vaikutukset: oikeudenkäyntikulujen markkamäärä kasvoi, käsittelyajat eivät lyhentyneet

3.5 Oikeudellisen doktriinin sosiologinen analyysi Oikeudelliset doktriinit heijastavat ja luovat (eli konstruoivat) tietynlaista ”todellisuutta” Tuon ”todellisuuden” kriittinen analyysi Esim. Valtapositioiden tunnistaminen Voi johtaa lainsäädännön tai oikeuskäytännön muutoksiin Sisäinen/ulkoinen näkökulma -jaottelu ei päde

3.6 Oikeudellisen doktriinin sosiologinen analyysi: käytännön esimerkki Rikosoikeudellinen hätävarjelu: ”Aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet.” (RL 4:4.1) Minna Ruuskanen: Rikosoikeus: Hätävarjelu ja parisuhdeväkivalta. Rikosoikeudellinen ja diskurssianalyyttinen tutkimus. (2005) Oikeuskäytäntö heijastaa maskuliinista diskurssia Ks. Oikeuden tekstit diskursseina (2006)

Harjoitustehtävä Evelin Fadail (KHO 8.3.2010) Arvioikaa tapausta: http://www.kho.fi/50126.htm Ulkomaalaislaki (4. luku) + esityöt Arvioikaa tapausta: lainopillisesta vaikutustutkimuksellisesta oikeudellisen doktriinin sosiologisesta näkökulmasta hyödyntämällä luennoilla esitettyjä asioita sekä omatoimisesti hankkimaanne tietoa.