YDINAINESANALYYSI OPETUSSUUNNITELMATYÖSSÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Advertisements

Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Opetusmenetelmät sekä kontaktiopetuksen ja itsenäisen työn suhdeluvut ammattikorkeakouluissa Ryhmätyöskentely
Avoimen yliopiston opiskelijapalautejärjestelmä Pedagoginen kahvila Hannele Sirkkanen Aikuiskasvatustieteen työharjoittelija.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Rehori-instituutti Koulutus
Tutkintojen perusteet I II III I-tason tutkinto väh 50 h opintokokonaisuus Korkeakoulututkinnot Ammatilliset tutkinnot Laji- /toimialatutkinto suoritettu.
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
W5W ja opintojen uusi mitoitus Tanja Lapinlampi W5W-suunnittelija.
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Opetussuunnitelmatyö
Kielikoulutuskeskus / HAMK Mari Kokkonen
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Laura Hirsto, Tutkinnonuudistus, 2004 Tutkinnonuudistus oppimisen ja teologisen tiedekunnan strategian näkökulmasta Laura Hirsto Pedagoginen yliopistonlehtori.
Katariina Alha 2003 Opetussuunnitelmatyö Siirtyminen kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Alueellinen koulutustilaisuus Kuopiossa Kunnonpaikka,Vuorela Ulla Voutilainen.
Opintojen mitoitus korkeakouluissa Marianne Isola / Suvi Jutila W5W.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Projektioppiminen Maarit Virtanen and Reetta Jänis
Opintojen mitoittaminen ja kuormitus Laura Hirsto KT, Pedagoginen yliopistonlehtori
Laura Hirsto, Ydinainesanalyysikoulutus, Oppiminen ja opetussuunnitelmatyö Laura Hirsto Pedagoginen yliopistonlehtori
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Uudentyyppinen opiskelijaa tavoitteellisesti ohjaava opinto- ohjelma (O 4 ) Juha Paavola, Juha Hartikainen, Insinööritieteiden korkeakoulu, Rakennustekniikan.
TieVie-asiantuntijakoulutus Helsingin lähiseminaari KoMiTi-hankkeen esittely Kirsi Levänen ja Katri Rintamäki.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
OPETUS 2500 h TENTIT (300 h) TUTKINTO (O 2 ) (8000 h) OPPIMISTEOT (O 0 ) ( X h) OPPIMINEN (O 1 ) NÄKÖKULMIA OPINTOJEN SEURANTAAN OPPIMISTULOS LAADUNARVIOINNIN.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
OpetusSuunnitelmaViestintä W5W-suunnittelijat KTM Marianne Isola, FM Suvi Jutila, FM Aimo Rahkonen, TaM Jukka Savilampi.
OPETUKSEN SUUNNITELMALLISUUSOPETUSSUUNNITELMA = -TAVOITTEET -YDINSISÄLLÖT, KURSSIT JA KOKONAISUUDET -KESTO, LAAJUUS, AJOITUS, PERÄKKÄISYYS -OPETUSMENETELMÄT.
KORKEATASOISTA OPPIMISTA JA OPINTOJEN ETENEMISTÄ TUKEVA AKATEEMINEN OPETUSSUUNNITELMA -PERUSTEHTÄVÄ JA TAVOITTEISTO MIETITTY SELKEÄSTI RAKENTUVA KUMULOITUVAN.
Opintojen seurantacaset W5W-suunnittelijat Suvi Jutila Marianne Isola Aimo Rahkonen.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Ops seminaari Askola.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Aikaa erilaisille oppijoille – Miten mahdollistaa joustavat opintopolut Katariina Alha W5W, Oulun yliopisto.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Ainetyöryhmien työn aloitus
Oma kehitystehtävä: Teorian tuominen ohjauskeskusteluihin
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
Laaja-alainen arviointi
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään
Esityksen transkriptio:

YDINAINESANALYYSI OPETUSSUUNNITELMATYÖSSÄ Vaasan yliopisto 13.1.2005 Marianne Isola W5W-suunnittelija

Opetussuunnitelmaa voidaan kuvata vaikka ”Opetussuunnitelma on opetuksen ja opintojen suunnittelun väline. Sen avulla opetuksesta pyritään muodostamaan hallittu ja ehjä kokonaisuus, poistamaan päällekkäisyyksiä sekä osoittamaan eri opintojen välisiä yhteyksiä.” (OY:n johtosääntö) Opetussuunnitelmaa voidaan kuvata vaikka Korkeakouluyhteisön ”kollektiivisena muistilappuna” Suurkaupungin karttana Palapelinä

Opetussuunnitelman kehittämisen vaiheet Koulutuksen perustehtävän määrittely Kompetenssien ja yleistavoitteiden määrittely Opetussuunnitelmamallin määrittely Opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen sisältöjen, kuormittavuuden ja työtapojen määrittely Opetussuunnitelman arvioinnin ja kehittämisen määrittely

1. Perustehtävä Miksi koulutus on olemassa? Mihin sitä tarvitaan? Mihin yhteiskunnan tarpeisiin se vastaa? Mihin työelämän tarpeisiin se vastaa?

2. Tavoitteet Mitkä ovat valtion tavoitteet? Mitkä ovat koulutusalan tavoitteet? Mitkä ovat yliopiston tavoitteet? määrälliset tavoitteet? oppimiseen liittyvät tavoitteet? Mitkä ovat työelämän ja työnantajien tavoitteet?

Tavoitteenasetteluja YLEISET TAVOITTEET KORKEAKOULU-KESKEISET TAVOITTEET ammatillisuus liikkuvuus OSAAMISKESKEISET TAVOITTEET ? kilpailukyky kansain- välisyys kriittinen massa työmarkkina- läheisyys ? verkottuminen osaaminen innovatiivisuus ?

3. Opetussuunnitelman rakenne Opetussuunnitelmamallit Opintojaksoperustainen malli Blokkimalli Modulimalli Juonnemalli Lue mallien tarkemmat kuvaukset Akateeminen opetussuunnitelmatyö –kirjasta <http://www.oulu.fi/w5w/tyokalut/kirjallisuus.html>

4. Opetussuunnitelman sisältö Sisältöanalyysi (= ydinainesanalyysi) Kuormittavuuslaskenta olemassa erilaisia laskentamalleja tulosten vertailtavuus tärkeää Työtapojen (pedagogisten valintojen) määrittely Mitä voidaan saavuttaa valitsemalla tiettyjä sisältöjä ja mitä puolestaan valitsemalla tiettyjä pedagogisia ratkaisuja?

Kuormittavuus ja opiskelijoiden ajankäyttö Opintojaksojen mitoituksen oltava realistinen Tavoitteena on aina ymmärtävä oppiminen Jos Anna aikaa ajatella –kirjan laskentamalli ei sovi koulutusalalle, kuormittavuutta voidaan selvittää opiskelijoiden ajankäyttöä seuraamalla Pohdittava: kuormittavuuden tunne vs. todellinen ajankäyttö?

5. Arviointi ja tavoitteiden tarkastelu Saavutetaanko asetetut tavoitteet näillä rakenteilla ja sisällöillä? Tavoitteiden tarkentaminen ja konkretisoiminen Tavoitteiden uudelleentulkinta ja muuttaminen On mietittävä, miten osaaminen rakentuu!?! Palautejärjestelmät Opiskelijat Opettajat Alumnit Työnantajat

JATKUVA OPPIMINEN, HALU KEHITTÄÄ ITSEÄ KOMMUNIKAATIOTAIDOT JA SOSIAALISET TAIDOT ONGELMANRATKAISUKYKY TIETEELLINEN AJATTELU AMMATILLISET ASIAOSAAMINEN TUTKIJAN TAIDOT TAIDOT perusopinnot aineopinnot syventävät opinnot laboratoriotyöt erikoistyöt diplomityö harjoittelu OSAAMISEN RAKENTUMINEN TIEDEOPINNOISSA 2003

Päätöksenteko ja opetussuunnitelmatyö Opetussuunnitelmatyö tuo tietoa päätöksenteon tueksi Mitä työkaluja on olemassa? Miten niitä voidaan käyttää? Opetussuunnitelmatyö organisoi päätöksentekoa Tiedon jakaminen Keskustelun mahdollistaminen Aikaa iteraatiokierroksille Prosessilla pitää kuitenkin olla selvä alku ja loppu!

Pohdintatehtävä I Piirtäkää kuvio oman yksikkönne opetussuunnitelmatyöstä (esim. prosessikaavio, käsitekartta tms.) Tunnistakaa eri toimijaryhmien osuudet Hahmottakaa prosessin ajallinen eteneminen Verratkaa kuviota naapurin kanssa

Ydinainekseen perustuva opetussuunnitelma Oleellista olisi antaa opiskelijoille sellainen tiedollinen ja taidollinen pohja, joka on välttämätön uuden omaksumiselle ja jota voi täydentää myöhemmin Tutkintoa ei kuitenkaan aina osata suojata tarpeettomilta ja epäoleellisilta yksityiskohdilta ELI Opetuksessa voi olla asiaa ja tietoa yli opiskelijan omaksumiskyvyn → Seurauksena on kuormittunut tutkinto

Kuormitus kasvaa, kun Kuormitus vähenee, kun opetettavan aineksen määrä on suuri vaikeustaso on korkea aineksen pedagoginen jäsentely on heikkoa opiskelijan aiemman tietämyksen määrä ja laatu on heikkoa kontaktiopetustunteja on paljon opiskelija opiskelee useita kursseja yhtä aikaa opettaja opettaa useita kursseja yhtä aikaa opettaja ei ole sitoutunut opetustyöhön opiskelija ei ole sitoutunut oppimistyöhön Kuormitus vähenee, kun aineksen jäsentämiseen on varattu riittävästi aikaa opetuksen suunnitteluun on varattu riittävästi aikaa opiskelijan itsenäiselle työlle on varattu riittävästi aikaa opettajan opetusmenetelmä-tietämys on hyvä opiskelijan aiemman tietämyksen määrä ja laatu on hyvää opettaja on sitoutunut opetustyöhön opiskelija on sitoutunut oppimistyöhön

Pohdintatehtävä II Miten ”ylipainoinen” tutkinto voidaan havaita? Miten sen ”laihduttaminen” aloitetaan? Miten määritellään tarpeellinen tieto? Miten määritellään tarpeeton / epäoleellinen tieto? Mihin niitä verrataan?

”Ydinainesanalyysi on akateemisten opintojaksojen sisällön hallintaan ja kehittämiseen tarkoitettu työkalu. Se auttaa kiinnittämään tietoisesti huomiota opintojaksojen sisällön oleellisuuteen ja sisältöjen kehittämiseen tavoitteiden saavuttamiseksi resurssien rajoissa.” Asko Karjalainen

Ydinainesanalyysi on Opettajan työn selkeyttämistä Kurssin opintosisältöjen kartoittamista ja kehittämistä Työväline arvioinnin tekemiseen Välttämätöntä tietoa opintojen mitoituksessa Pohjan luomista menetelmien kehittämiselle Opiskelijan käytettävissä olevan oppimisajan ja tutkintovaatimusten synkronointia

Ydinainesanalyysi on opiskelijan kannalta Tutkinnon ”punaisen langan” löytämistä Opintopolun selkeyttä Valintojen helpottamista Tiedollisten ja taidollisten tavoitteiden selvittämistä

Ydinainesanalyysi helpottaa opintojaksokuvausten laatimista opiskelijoiden erilaisten lähtötasojen huomiointia ajankäytön suunnittelua ja opintojakson työmäärän mitoittamista opintojakson sisällön mitoittamista realististen opetus- ja oppimistavoitteiden asettamista opintojaksojen ihanteellisen peräkkäisyyden rakentamista

Ydinainesanalyysin toteutus Tutkitaan opetettavaa ainesta suhteessa 1) tieteellisen ajatteluun ja osaamiseen 2) ammatilliseen osaamiseen Luokitellaan opetettavat aiheet 2 – 4 luokkaan tärkeyden mukaan, esimerkiksi: 1) ydinaines 2) täydentävä tietous 3) erityistietämys

Ydinaines ”Mitä opiskeltavan alan asiantuntijan tulisi hallita?” Ydinaines on perusta uuden omaksumiselle Metodisia valmiuksia, teorioita, malleja, periaatteita jne. Harvemmin yksittäisiä faktoja Ydinaines ei ole perustietoa, vaan oleellista tietoa Ydinaines kattaa ne tiedot ja taidot, joiden hallitseminen on välttämätöntä uusien tietojen omaksumisen kannalta Suurin osa kurssista koostuu ydinaineksesta

Ydinaineksen eri tulkintoja Ammatillinen ydin: käytännön työnhallinnan kannalta keskeisin tieto, taito tai asenne Tieteellinen ydin: jonkin oppiaineen sisällä oleva tietämys Integroiva ydin: useille oppiaineille (tai käsityksille) yhteinen tietämys (taito, asenne) Pakollinen ydin: tietämys (taito, asenne) joka jokaisen opiskelijan on pakko hallita Minimiydin: tietämys jonka hallinta on välttämätöntä jatkon kannalta Pragmaattinen ydin: sisältö joka on mahdollista opettaa tietyssä rajallisessa ajassa

Täydentävä tietous ”Mitä tulee osata alan erikoistiedosta?” Teorioiden, mallien, periaatteiden jne. yksityiskohtia ja laajennuksia Ydinaineksen soveltamista Erityisalojen tietämystä

Erityistietämys ”Mikä osa sopisi opetettavaksi valinnaisina opintoina tai jatko- tai täydennyskoulutuksena?” Yksityiskohtaista tietoa, yksittäisiä faktoja Kertoo opiskelijan / opettajan omista kiinnostuksen kohteista ja harrastuneisuudesta

Esimerkki: Ydinainesanalyysin toteutus käytännössä I Aluksi sovitaan yhteisistä periaatteista, toteutustavoista, aikatauluista jne. Jokainen opettaja tekee analyysin omasta kurssistaan, mahdollisesti yhteistyössä opiskelijoiden / opiskelijajärjestöjen kanssa Tulokset kirjataan sovitulla tavalla Tulokset kootaan yhteen sovitulla tavalla Tuloksia voidaan täydentää erilaisilla opiskelijakyselyillä (koettu kuormitus, opiskeluun käytetty aika tms.)

Esimerkki: Ydinainesanalyysin toteutus käytännössä II Opettajat (ja opiskelijat) keskustelevat ydinainesanalyysien tuloksista yhdessä Selkeytetään opintojaksojen väliset yhteydet Poistetaan opintojaksojen päällekkäisyyksiä Löydetään ja täytetään mahdolliset ”mustat aukot” Päätetään yhteystyöstä opintojaksojen suunnittelussa ja toteutuksessa Ydinainesanalyysia on sovellettava opintojaksojen tasolla opintokokonaisuuksien tasolla (esim. mikä on perusopintojen ydinaines?) koko tutkinnon tasolla (mikä on tämän tutkinnon ydinaines?)

Ydinainesanalyysin jälkeen Opettaja pystyy hahmottamaan kurssinsa työmäärän oikein ja arvioimaan uutta kurssin aihepiiriin kuuluvaa tietoa Opettaja pystyy määrittelemään kurssinsa ”sijainnin” muihin kursseihin nähden Opiskelija pystyy hahmottamaan tutkintonsa kokonaisena, ei vain erilaisina sirpaleina Huomioitavaa: Kontaktiopetusresursseja tulisi käyttää ydinaineksen oppimisen ohjaamiseen!

Pohdintatehtävä III Kuinka paljon oman yksikkönne opetuksessa nykyisin keskitytään ydinainekseen? Mikä on täydentävän tietouden ja erityistietämyksen asema?

Pohdintatehtävä IV Hahmottele ydinainesanalyysin toteutusta omassa yksikössäsi. Pohdi myös aikataulua! Vertaile suunnitelmiasi naapurin kanssa. Mitä teidän yksikössänne tapahtuu ydinainesanalyysin tekemisen jälkeen?

Käytännön kokemuksia OY, laskentatoimen koulutusohjelma OY, teknillinen tiedekunta

Lisätietoa: www.w5w.fi/oulu marianne.isola@oulu.fi Kiitokset mielenkiinnosta ja motivaatiota ydinainesanalyysien tekoon!  Lisätietoa: www.w5w.fi/oulu marianne.isola@oulu.fi