Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Strateginen kehittäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ainejärjestöjen kansainvälisyyskoulutus Sanna Patja, JYYn kv-sihteeri Sarianna Hirvonen, kv-valiokunnan pj.
Advertisements

www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Uusi Humak Jukka Määttä, kehittämisjohtaja
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Verkonkäytön ongelmat
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Saavutettavuus on osallisuutta
TTL Sosiaalisessa mediassa
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
Pirjo Rauhala, Virtuaaliyliopistoseminaari TaY 1 Tampereen yliopiston virtuaaliyliopisto, mitä se on? Virtuaaliyliopistoseminaari TaY.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla Tutorkoulutus Kansainväliset palvelut
W5W ja opintojen uusi mitoitus Tanja Lapinlampi W5W-suunnittelija.
Saavutettavuus & Esteettömyys Käytettävyyttä Kaikille
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
Yliopisto-opiskelun esteettömyyttä koskeva tiedonsaanti ja aloitussivujen tekninen esteettömyys 2000 ja 2005 vammaisen opiskelijan kannalta Hannu Puupponen.
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Jouni Mäkeläinen, Twinkle Oy Esteettömyyden huomioiminen palvelujen toteutuksessa.
Suunnitelmia Jyväskylän yliopiston verkkosivuston uudistamiseksi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
HY:n Oodi-päivä: Opintosuorituksen kieli Esko Koponen Asiantuntija, kansainväliset opintoasiat Rehtorin kanslia/opintoasiat
JAMK-ESOK Esteettömät oppimisympäristöt Helena Koskimies,
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Uusi tutkintorakenne - Bolognasta eteenpäin Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen neuvottelukunta
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Design for All korkeakouluissa? Päivi Tahkokallio — Suomen DfA-verkosto ESOK — Tampere
Tutkinto- ja oikeusturva- johtosääntö - poimintoja Oodi-työn näkökulmasta Oodi-päivä
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Miten tästä eteenpäin? Valintojen laatulistaa kehitetty OKA:ssa Keskustelun jatkaminen tiedekunnissa ja laitoksissa hallituksen linjaukset tiedossa tilastotietoa.
MONIKULTTUURISUUS SUOMESSA 6 op
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
ESTEETÖN OPISKELU Matti Uusitupa Rehtorien neuvosto
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelu (T256)
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Lapin yliopiston Avoin yliopisto Tervetuloa Avoimen yliopiston infotilaisuuteen.
Esteetön opiskelu Hannu Puupponen/JY Merja Ylönen/Diak.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
Vieraskielisen koulutuksen haasteet Kansainvälisten asioiden kevätpäivät Esko Koponen.
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
Jyväskylän yliopiston johtosääntöluonnos Tiedotustilaisuus
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Avoin tulevaisuus? Kaikille avoimia korkeakouluopintoja
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto työryhmä
Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan työryhmä
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
VAU:n huippu-urheilustrategia
Päivi Tynjälä ja Päivikki Jääskelä
VAU huippu-urheilustrategia
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Opiskelijavalintojen kehittäminen ja avoin korkeakoulu –ideariihi
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Koulutuksen itsearviointien seurantaseminaari
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Omaopettajatoiminta Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
Esityksen transkriptio:

Esteetön opiskelu Jyväskylän yliopistossa Hannu Puupponen Strateginen kehittäminen

Esteetön opiskelu Rehtorin päätös – astuu voimaan – Tieto verkossa Yhteyshenkilöt – Hannu Puupponen, Strateginen kehittäminen – Tuula Maijanen, Opiskelijapalvelut.

Tarve ja tausta Lainsäädäntö (Yv-laki, yliopistolaki, F1-asetus, YKn vammaisten oikeudet, EUn direktiiviesitys) Käytännön kokemukset ja selvitykset (Hitaasti, mutta varmasti? OKM) Uudet mahdollisuudet ja haasteet (sähköistyminen) Ohjeet ja standardit (Web Content Accessibility Guidelines WCAG 2.0) JYn rooli ja korkeakoulutuksen saavutettavuus (ESOK-hanke, Stivi-hanke, DfA-verkosto)

Miksi saavutettavuus on ajankohtaista ja tärkeää Saavutettavaa vai esteellistä – erilaisia kokemuksia JYn viestintä, tieto hakijoille, opiskelijoille ja henkilöstölle Tutustuminen uusiin ympäristöihin ja käytäntöihin Yksilöllinen tuki ja ohjaus Kurssin kirjallisuus, opetus- ja opiskelumateriaalit PDF-artikkelit, PowerPoint-esitykset videot ja multimediat Oppimisympäristöjen saavutettavuus Tulostaminen, kopioiminen ja skannaaminen Tenttimisen vaihtoehdot Apuvälineiden (laitteet, ohjelmistot) saaminen käyttöön Osallistuminen JYYn, ainejärjestöjen ja JKL-alueen toimintoihin Linja-autoaikataulut (JYn sisäinen ja sidosryhmäyhteistyö).

Päätöksen soveltaminen Päätöstä sovelletaan kaikkiin tutkinnon suoritusoikeuden hakuihin sekä Jyväskylän yliopistossa annettavaan tutkintokoulutukseen. Päätös koskee soveltuvin osin myös erillisiä opintoja tai opintokokonaisuuksia suorittavia opiskelijoita sekä JOO-opiskelijoita ja solmittujen sopimusten puitteissa liikkuvia kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita JYssa avointa yliopistoa.

Periaatteita Esteettömyys (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen) koskettaa jokaista, erityisen tärkeää yhteisön jäsenille, – Joilla on jokin vamma ja/tai – Oppimisvaikeus – Jotka ikääntyvät – Kuuluvat kulttuurisiin tai kielellisiin vähemmistöihin (OKM 2005 mukaan).

Periaatteita (2) Yhdenvertaisuuslain toteuttaminen – Syrjimättömyys – Yhdenvertaisuuden toteutumista estävien olosuhteiden muuttaminen Opiskelijan oikeudet Design for All -periaate (suunnittelu ja ennakointi) – Hankinnat, opetussuunnitelmat, oppimateriaalit, tietojärjestelmät, laitteet, toimitilat, osaaminen.. Laadukkaan opetuksen toteutuminen.

Periaatteita (3) Saavutettavuuden tasot Taso 4: Henkilökohtainen tuki, kun yksilölliset järjestelyt ja apuvälineet eivät riitä. Taso 3: Yksilölliset järjestelyt ja apuvälineet. Taso 2: Järjestelyt ryhmille, joilla on samankaltaisia tarpeita. Taso 1: Design for All -periaatteen mukaiset ympäristöt ja käytännöt vastaavat mahdollisimman monen tarpeisiin. (Esteetön opiskelijavalinta -suositus ja -opas. ESOK-hanke Universell utforming av laeringsmiljo – Veileder 2009 mukaan.)

Käytäntöjä ja ohjeita Esteettömät ympäristöt: opiskelu, oppiminen, osallistuminen – Fyysinen/rakennettu ympäristö Käyttäjien tarpeet ja normit (lait, suositukset, standardit, ohjeet, osaaminen) Tiedotus, vaihtoehdot ja tarvittaessa apuvälineet – Tieto- ja viestintäympäristö Järjestelmät, ohjelmistot ja laitteet Verkkosivut ja asiakirjat (opetus, opiskelu, viestintä, hallinto) Henkilöstön osaaminen ( Yhteistyö (JYn sisäinen ja sidosryhmät) – Sosiaalinen ympäristö Yksiköiden johto, osaaminen, ilmapiiri, strategiat, ohjeet, käytännöt, yhteistyö, tapahtumat, koulutus, suunnittelu ja seuranta.

Käytäntöjä ja ohjeita (2) Esteettömyys ja yksilölliset järjestelyt Opiskelijavalintaan, opetukseen ja opiskeluun, työntekijänä toimimiseen liittyvä viestintä ja materiaalit suositukset yksilöllisiksi järjestelyiksi Opiskelijavalinta Opiskelu.

Vastuut esteettömyyden toteutumisesta Koko yhteisöllä/yliopistolla Hakijalla (hakee järjestelyt, perusteluna lääkärin tai asiantuntijan lausunto) Opiskelijalla (sopii järjestelyistä, perusteluna lääkärin tai asiantuntijan lausunto) Tiedekunnilla (valinnat, opetus, materiaalit viestintä) Yliopistopalveluilla (suunnittelu, yhteistyö, toteutuksen koordinointi, ympäristöt) Dekaanit, yksiköiden johtajat (oma esimerkki, henkilöstön osaaminen, vastuuhenkilön määrääminen).

Päätöksen toteuttaminen Suunnitteluryhmän käynnistäminen (IT-palvelut, JYY, kielikeskus, opintopalvelut, tiedekunnat, tilapalvelut..) – Toteutussuunnitelma ja -raportointi vuosittain Ohjeistus verkkoon päätöksen toteuttamisen tueksi ( Tiedotus ja viestintä (tiedekuntakierros..) Henkilöstökoulutus Käännös englanniksi lokakuun aikana.