KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ www.kpedu.fi 1 11.12.2014 Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Advertisements

Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Heijastuksia elämästä
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
PaLaVa-projekti Toimijoiden aloituspalaveri klo
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Työrauha ja haastavat tilanteet
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Miten menetellä ongelmatilanteissa
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Olet ehkä ollut retkellä
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
InNoste-palvelupiste (02)
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Ops-iltapäivä
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Volitioprosessi, tahdon!
Esityksen transkriptio:

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista, vaan kertoo lopettavansa. Missä on tehty väärin? Miksi? Miten reagoidaan? Tässä auttoi välitön asioihin paneutuminen. Avoimesti. Kuraattori kolmanneksi henkilöksi kertomaan tosiasiat käytännön asioista. Mitä tapahtuu uudelleen kouluttautumisen suhteen ja mitä tapahtuu talousasioissa. Näitä tapauksia on ollut tälle syksylle 3 ja yksi oppilas on opintonsa lopettanut.

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Lopetan…  Perimmäinen syy motivaation loppumiseen kerrotaan lopulta kahden kesken. Työssäoppimispaikan ihmissuhteet ja tapa puhua asioista henkilökohtaisella tasolla kielteisesti toinen toisistaan on niin raskasta, että motivaatio loppuu. Nuori ihminen ei kestä tätä, vaan tahto toimia yhteisön jäsenenä loppuu. (2 tapausta)  ”Mitä ne minusta puhuvat keskenänsä, kun ne puhuvat toisistaan noin negatiivisesti”

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Lopetan…  Toiseksi syyksi nousi kyvyttömyys ottaa mukanakulkijaksi omiin töihin ja perustelut kaikelle tekemiselle, siis opetuksen puute.  ”Ne eivät kerro miksi ne tekevät niin kuin ne tekevät.”  Ne eivät kerro mistä syystä tulos oli sellainen kuin oli.”  ”Tiukka vaatimus ohjeen toteuttamisesta millilleen ja tarkalleen kirjoitetulla tavalla vie kokin ammatilta sen viimeisenkin arvon. Nyt kunnioitetaan enemmän kirjoitettua ohjetta kuin kokin kykyä arvioida sitä milloin ruoka on hyvää.”

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Työpaikan sitouttaminen koulutukseen?  Tarvitaanko työssäoppimispaikalle koulutusta siitä, millainen on ja mitä merkitsee nuoren ihmisen kasvu ja kehitys. Miten saadaan työssäoppimisyhteisöt ottamaan oppilaan oppiminen omakseen? Ellei yhteisö sitoudu opettamiseen, jää oppilas liian paljon ilman tukea. Opettaminen ja tiedon välittäminen ei ole vain ohjaajan käsissä. Pitääkö työn arvoille löytää uusi näkökulma ja kuka sen tekee? Pitääkö kuitenkin rytmittää laajennettu työssäoppiminen pienempiin palasiin ja tässä ottaa luja ote siitä asiasta mikä koululle vielä kuuluu? KASVATUS. Sitä asiaa ei ole vastuutettu TO-paikoille

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Arvioinnin merkitys?  Oppilas näyttää sitoutuvan työssäoppimiseen paremmin kuin koulunkäyntiin ja tekee sinne näytöt. Näytön tulokset ovat näin ollen paremmat kuin näyttö sitoutuneisuudesta kouluun. Näytöt kirjataan osaamisena ja tämä näkyy todistuksissa. Tuleeko vääristynyt kuva kokonaisuudesta? Pitääkö saada näkyviin kasvukivut?  Oppimisen polku näkyväksikö?

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Liian paljon liian varhain – vastuu?  Oppilas (huippupelaaja, 18 v.) opiskelee ja pelaa joukkueessa. Molemmilta puolilta odotetaan sitoutumista. Urheiluseura tukee ulkomaalaisia palkalla ja tätä oppilasta 200 € stipendillä kehottaen hankkimaan perustoimeentulon opintojen kautta, koska seuran talous ei oikein ole kunnossa. Nuori palaa loppuun tässä pyörityksessä. Missä on vanhemmuus kotona, koulussa ja pelikentällä?

KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Filosofiaaa…  Onko syytä miettiä mitä kasvavalle merkitsevät tunteet ja arvot? Me korostamme koulutuksessa tietoja, taitoja ja asenteita. Mitä merkitsevät tunteet ja arvot ja siinä ohessa syntyvä hyvä elämä ja olla hyvä ihminen itselle ja toisillemme? Kasvatammeko tuotannon tekijöitä ja kuluttajia, mutta hyvän elämän kivijalka jää hyvien arvojen vahvistamisen osalta hataraksi, jopa niin että siitä tulee elämäniloa rapauttava rakennelma.  HYVÄÄ LOPPUELÄMÄÄ!!! Saila Tolppanen, Master of Hospitality Management, Lecturer