Sukupuolen moninaisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Psykologinen kehitys aikuisiässä
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Norssi ja Varis juttusilla
Punainen Risti on valtioiden valtuuttama järjestö
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Sukupuoleltaan moninaisen lapsen tai nuoren kohtaaminen perheterapiassa C Transtukipiste, Seta ry Maarit Huuska.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
ISÄNÄ PERHEESSÄ Ollaan yhdessä.
Hyväksi vanhemmaksi pyritään vaikka hampaat irvessä!
Kuntoutumisen tukemisen op. jakso. Erityispedagogiikka
Mielenterveyshäiriöiden hoito
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Koulussa elämää opettelemassa
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Moninaisuuden kohtaaminen
Lapsiperheiden ja vanhemmuuden moninaisuus
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
PERHEEN TUKEMINEN Anitta Huotari, Porstua ry.. PERHEEN KRIISI KAIKKI OSAPUOLET TARVITSEVAT TUKEA, KAIKKI REAGOIVAT KRIISIIN KRIISI MUUTTAA, RAJOITTAA.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Kanuunan teemaseminaari SALO
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Itä-Afrikassa lukemattomat lapset elävät köyhyydessä ja vailla huolenpitoa.
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Nuoret aikuiset.
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opiskeluhuollon palvelut
PROSOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN
Miten tukea lasta vanhempien erossa? Eron edessä –ilta
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Sukupuolen moninaisuus Maarit Huuska Seta ry, Transtukipiste Yleislääkäripäivät Scandic Marina Congress Center

Muuttuva kuva sukupuolen moninaisuudesta The World Professional Organization for Transgender Health WPATH (2010): ”Sukupuolen ilmentäminen, sukupuoli-identiteetti mukaan lukien, tavalla, joka ei sovi stereotyyppisten oletusten mukaisesti yhteen yksilön syntymähetkellä määritellyn sukupuolen kanssa, on tavallinen ja monikulttuurinen inhimillinen ilmiö, jota ei tulisi lähtökohtaisesti tuomita sairaaksi tai kielteiseksi” ”Onko normaalisuus mahdollisuutta olla normien mukainen vai tuntea mielihyvää ja onnea?” mukaelma Morgan le Fay

Intersukupuolisuus Sukupuolen kehityksen häiriöt (DSD). Vanha hoitoparadigma: lapsen sukupuoli normalisoitava fyysisesti mahdollisimman varhain, jotta voidaan taata lapsen sopeutuminen, mahdollisimman normaali sukupuoli ja seksuaalinen toimintakyky. Salaisuudet suojelevia ja turvaavat kasvua. Lähestymistapaan liittyvät huolet.

Uusi hoitoparadigma Luovutaan varhaisesta kirurgiasta sukuelinten normalisoimiseksi. Valitaan lapselle kasvatussukupuoleksi tyttö tai poika hyödyntäen lääketieteellistä arviota. Vanhempia autetaan läpikäymään kriisiä ja jatkuvaa tukea tarjolla lapsen kasvaessa. Suositellaan perheelle avoimuutta asiassa. Lapsi päättää fyysisyydestään itse kypsyessään. Sukupuoli-identiteetin suhteen kaikki vaihtoehdot hyväksyttäviä ja normaaleja.

Sukupuolen epätyypillisyys lapsuudessa Sukupuolen epätyypillisyys lapsella eli lapsi toimii toiselle sukupuolelle tyypillisenä pidetyllä tavalla. Osalla näistä lapsista on sukupuoli-identiteettivariaatio: Tyttö samastuu pojaksi tai poika tytöksi Lapsi ei miellä itseään kumpaankaan sukupuoleen kuuluvaksi tai vähän kumpaankin Tulevaa kehityssuuntaa ei voida tietää varmasti. Yleisin kasvusuunta on homo/lesbo/bi-suuntautuneisuus. 1/5 kasvaa transsukupuolisiksi.

Erilaisia lähestymistapoja lapsen vakavaan sukupuoliristiriitaan Käyttäytymisterapia: muutetaan lasta terapialla ja ohjeistamalla vanhempia ja autetaan lasta sopeutumaan syntymäsukupuoleensa. Kokonaisvaltainen kehityspsykologinen: ei oteta kantaa sukupuoleen vaan keskitytään tukemaan lapsen kokonaiskehitystä ja lasta juuri nyt ja perhettä orientoitumaan tulevaan. Ekologinen: ennaltaehkäistään lapsen ja nuoren ongelmia ohjaamalla vanhempia tukemaan lasta ja vaikuttamalla lapsen ympäristöön. Jos lapsi tarvitsee sitä, suositellaan lapsen siirtämistä toiseen sukupuolirooliin.

Hyödyksi lapselle Autetaan vanhempia sietämään epävarmuutta lapsen kasvusuunnasta ja työstämään erilaisia vaihtoehtoja sekä omia tunteitaan. Mikä tekee lapsen onnelliseksi jo nyt? Lapsi saa ilmaista itseään. Koti on lapsen turvapaikka. Hyväksyvä vanhemmuus merkittävä suojatekijä ja vahvistaa sukupuoliepätyypillisen lapsen mielenterveyttä (Alanko et al.( in press)). Tietoa lapsen yhteisöille. Roolimalleja lapselle. ”Päiväkodissa aikuiset rakentavat sukupuolieroja ja lapset rikkovat niitä”

Transsukupuoliset nuoret 13-17 –vuotiaiden, joilla sukupuoliristiriita tai jotka identifioituvat transsukupuolisiksi, määrä kasvussa sekä Suomessa että muissa maissa. Varhaisen hoidon edut ja riskit. Erilaisia hoitosuuntia: odotetaan puberteettimuutoksia ja/tai viivästytetään puberteettia ja aloitetaan identiteettiä vastaava hormonihoito. STM: ei estettä alaikäisenä aloitetulle hoidolle. Suomeen ollaan rakentamassa nuorten hoitopolkuja.

Nuorelle tukea Kokemusten sanoittamiseen, selkiyttämiseen ja omaksi ottamiseen. Identiteettityöskentelyyn. Tulevaisuussuunnitteluun. Häpeän ja erilaisuuden tunteiden jakamiseen. Ilmaise, että hän on arvokas, tavallinen; hänellä on oikeus sukupuolikokemukseensa, itse-ilmaisuun, elämän unelmiin, hoitovalintoihin. Auta tulemaan näkyväksi perhe- ja kaveripiirissä. Lausunto kouluun vaikeista tilanteista? Lähete?

Sukupuolen korjaushoidon tulokset Suomalaisista potilaista 1970-2002 ensimmäinen seurantatutkimus. Toiveet osittaisesta sukupuolen korjaushoidosta ovat lisääntyneet ja transgender-identiteetti. Tavallisia sukupuolenkorjaushoidon tuloksia: sukupuoliahdistus ja -ristiriita ratkeaa, kehonkuva ja seksuaalinen tyytyväisyys paranee, defenssien käyttö vähenee, sosiaalisuus vahvistuu, hyvinvointi vahvistuu. Edelleen puuttuu tarkka tieto pitkäaikaisen hoidon terveysvaikutuksista. Ristiriitaisia tuloksia.

Transvestisuus Poistettu sairasluokituksista maakohtaisena poikkeuksena ICD-luokitukseen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tuen tarpeita: itsehyväksynnän ja itsearvostuksen saavuttaminen, apua sisäistetyn itsesyrjinnän purkamiseen ja esiintuloon; puolison ja isän roolien yhteensovittaminen naisellisuuteen eläytymisen tarpeiden kanssa; turvallisuuden tunteen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen (esim. väkivallan kohtaamisen pelko).

Terveys ja vähemmistöstressi Psykologiassa alettu tutkia kroonista stressiä joka liittyy ennakkoluulojen kohteena olemiseen, syrjintään ja sen pelkoon. Fysiologisia, emotionaalisia ja kognitiivisia haittoja havaittu vähemmistöillä, joihin kohdistuu voimakkaita ennakkoluuloja. Käytetyt selviytymiskeinot vaikuttavat, toteutuvatko riskit. ”On helpompaa murtaa atomi kuin ennakkoluulo” Albert Einstein