Opetus + etäyhteys? MIKSI? Pitkät välimatkat Sosiaalinen vuorovaikutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ranskan A2-etäopetus Turussa  Adoben Connect Pro –verkkokokousjärjestelmä  oppilaita /luokka-aste, etäringissä 2-3 koulua  jokaisella tietokone,
Advertisements

Ranskan etäopetus alakoulussa
 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Kielitivoliristeily Iloa ja hyötyä verkosta Katrina Vartiainen.
Monikulttuurisuus opetuksessa
Miten tukea maahanmuuttajan oppimista reaaliaineen tunneilla?
S2-tiimin muistiinpanot
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Pia Hietala Annemari Siro Sirpa Tahvanainen
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Musiikin ryhmäkoulutus
Kielten etäopetuksen avustajien koulutus VIRTA-hanke
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
14 websuunnitteluvinkkiä!
Voiko etäopetus olla hyvää ja halpaa
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Päivi Luoma - VIRTA -hanke VIRTA = Virtuaaliset Alueresurssit Virta vie kohti virtuaalimaailmaa.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
VIRTA-hanke Antti Huttunen. VIRTA-hanke Alkanut 2008 Rahoittajina Opetushallitus ja Turun opetuspalvelukeskus Alakoulun uudet oppimisympäristöt Pienryhmäiset.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Ohjaaminen verkossa – onnistuneen etäohjauksen edellytyksiä
Maija Laatikainen Anni Lantto Jannika Sammalkangas
Connect Pro -etäopetus. Asialista Esittelyt Oppiaineet, aikataulut, koulut ja oppilasmäärät Lyhyt Connect Pro –esittely Kokemuksia viime lukuvuodelta.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA. Mikä vaikuttaa oppimiseen? O Fyysinen oppimisympäristö ja opetusmateriaali O Motivaatio O Emootiot O Opettajan pedagogiset valinnat.
ATTO- aineiden suorittaminen verkkopakettien avulla on saanut omaan suosion opiskelijoiden keskuudessa; tarvittaessa apuna oli erityisopettaja tai lisäopetustilan.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Etäopetus pelittää verkossa Tampere ja Turku aktiviisina kehittäjinä Riitta Mäkelä-Metsälä | Antti Huttunen | Päivi Luoma.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Connect Pro -verkkokokouksia käyttäviä etäopetusmalleja peruskoulussa VIRTA-hanke Turun opetuspalvelukeskus 2010.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Etäopetuksen avustajien koulutus Asialista O Esittelyt ja yhteystiedot O Etäopetus Turussa O Connect Pron lyhyt esittely O Etätunnin.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
MATEMAATTISET OHJELMAT Oulun normaalikoulun TVT-koulutus 2006 Ari Heimonen.
Ops seminaari Askola.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
OFFICE 365 PERUSTEET MATTI LÄHTEVÄNOJA, KUOPION KASVUN JA OPPIMISEN PALVELUALUE, KALLAVEDEN LUKIO.
Webinaarista tallennukseen
Kieli itseilmaisun välineenä
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Pelit opetuksen tukena
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Yhteisopettajuus arjessa
KASVOKKAIN VERKOSSA: CONNECT PRO OPETUKSESSA
Oppilaiden omiin laitteisiin Antti Karvonen
”Avaruusseikkailu 2006” Verkko-opetuskokeilu
Ajatuksia itsesäätelystä koulun näkökulmasta
Mikä? Kenelle? Miksi? Eeva-Riitta Yliniva 2017.
Esityksen transkriptio:

Opettaminen videoneuvotteluohjelman avulla (VIRTA) Riitta Mäkelä-Metsälä

Opetus + etäyhteys? MIKSI? Pitkät välimatkat Sosiaalinen vuorovaikutus Turvallinen koulupäivä Sosiaalinen vuorovaikutus Vertaisryhmään osallistuminen Mahdollisuus osallistua opetukseen (yhteistyö eri kuntien kesken) Oppimisympäristön käsite laajenee Yhteistyö eri tahojen kanssa

Videoneuvotteluohjelmat Adobe Connect Pro Useita, erilaisia työkaluja Tallennusmahdollisuus Vidyo (Virtual Office Mobile) Kuvanlaatu sopii myös viittomakieliseen kommunikointiin videoneuvottelu

Miten voi opettaa? Somalin tunnin esimerkki http://tampere.emea.acrobat.com/p73133029/ Opettajan, valvojan ja oppilaiden työskentelyä Arabian tunti isoille oppilaille http://tampere.emea.acrobat.com/p46324570/

Ratkaisut Yksilöratkaisu Ryhmäratkaisu Oppilaat omilla koneillaan (webkamera+kuulokemikrofoni) Mahdollistaa tietokoneen käytön Esim. arabian tunneilla käytetyt pdf-dokumentit näkyvät paremmin kuin ryhmäratkaisussa Ryhmäratkaisu Ryhmässä yksi konferenssimikrofoni ja laajakulmawebkamera Esim. somalin tunneilla laulaminen ja liikkuminen http://tampere.emea.acrobat.com/p44712545/ Toteutustapa riippuu opettajan omista pedagogisista ratkaisuista

Käyttökokemukset Oman äidinkielen opetus Islamin uskonnon opetus arabia, kurdi, persia somali, venäjä Islamin uskonnon opetus Viittomakielen opetus

Kokemuksia tunneilta, valvojat Positiivista Oman äidinkielen oppiminen tukee suomenkielen oppimista ”osaa opettaa mielenkiintoisesti ja erilaisia oppimisvälineitä käyttäen” http://tampere.emea.acrobat.com/p77733489/ Mitä vähemmän oppilaita on ryhmässä, sitä helpommin kaikki toimii oppilaat odottavat tunteja ”Opettaja hoitaa hommansa ammattimaisesti”

Häirinneitä seikkoja, valvojat ”tekniikka on helppoa, mutta oppilaille saa usein selittää samoja asioita [säätöjä] uudelleen ja uudelleen” ”etätunnit eivät noudata koulun rytmiä, jolloin oppilaiden on vaikea muistaa, missä pitää olla” ”motivoituneille oppilaille tämä opetus sopii, ei niinkään käytös- ja oppimishäiriöisille” http://tampere.emea.acrobat.com/p10056451/

Vapaasti sanottua ”Ihan ok, mutta tietokone on huono.” ”Joskus haluan takaisin tavalliseen opetukseen, mutta etäopetus avaa uusia opetusmahdollisuuksia. On mukava tehdä erilaisia tehtäviä, eli ei vaan kirjaa.” ”Tämä on nykyteknologiaa.” ”opettaja on hyvä mies”

Häirinneitä asioita, oppilaat Äänen pätkiminen Oman kuvan näkyminen Muiden oppilaiden häiritseminen ja myöhästyminen tunnilta ”kun yhteys ei toimi ja joutuu odottamaan tunnin alkua”

Opettajien kokemuksia Haasteena kielisuunta ja erikoismerkistö sekä opetusmateriaalit Haastavaa, mutta antaa mahdollisuuden kehittää ja kehittyä Antaa mahdollisuuden osallistua tunneille silloinkin, kun se ei ole fyysisesti mahdollista Varasuunnitelma on tärkeä! Suhtautuminen teknisiin haasteisiin riippuu opettajasta ”hässäkässä voi olla tekemisen meininkiä ja rauhallisuus voi tarkoittaa, että oppilas on paikalla, muttei läsnä” Oppilaiden motivointi eri tavalla kuin kontaktiopetuksessa Kirjallisten tehtävien palautusrytmi Tekniset ongelmat eivät suurin huolenaihe (laadukas opetus?) Joustavat ratkaisut opetukseen http://tampere.emea.acrobat.com/p60356652/

Viittomakielen tunnit Miten opettaa viittomakieltä? Vuorovaikutus koulujen välillä Tiedonhankintatehtävät erilaisia materiaaleja/tahoja hyödyntäen Vierailijat Kielen visuaalisuuden hyödyntäminen Kuvanlaatu on todella hyvä Kaikki kokeilijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä

Opettaminen netissä? Tekniikka mahdollistajana, ei itsetarkoituksena Videoneuvotteluohjelma pedagogisena välineenä Kaikkea perinteisenä miellettyä ei pidä hylätä http://tampere.emea.acrobat.com/p43581534/

Mitä tunneilla voi tehdä? Soittaa musiikkia (mp3) Näyttää elokuvia Tehdä käännöksiä (tekstinkäsittelyn jakaminen) Laskea taulukkolaskennalla Ohjata oppilaita web-kameran tai dokumenttikameran avulla Työstää yhdessä kuvia (keskustellen, kirjoittaen) Toteuttaa omaa virtuaalivihkoa Opetella tiedonhakua internetistä Mitä tahansa!

Opetuksen suunnittelu ja toteutus Etäopetuksen pedagogiikka Etukäteissuunnittelun merkitys kasvaa Valvojan rooli on erittäin tärkeä Varasuunnitelmat Yhteiset pelisäännöt ja puheenvuorojen jakaminen Työskentelymuotojen vaihteleminen Etäopetus ei ole pelkkää luennointia Tuntien tallentaminen ja avoimuus

http://koulut.tampere.fi/hankkeet/virta/