Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Varhaiskasvatussuunnitelma Toijan päiväkoti
Meillä täällä Keskustan päiväkodissa on tavoitteena hyvinvoiva lapsi, joka leikkii, tutkii ja havainnoi ympäröivää maailmaa ja itseään suhteessa siihen.
Otamme kantaa! Tavoitteena on saada nuoret aktiivisesti itse ottamaan kantaa tupakanpolttoa vastaan. Kannanotoissa voi hyödyntää laajempien aihekokonaisuuksien.
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Katso Aitolasta lisää:
Mitä tehdään? Tavoitteena on vaikeiden sanojen selittäminen omin sanoin ja kuvin, mahdollisimman selkeästi.
OHJAAMINEN.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Lapsi ja internet Seppo Mentula
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Satuseikkailun kartan kuvittaminen Lasten kulttuurikeskus Sarjiksen elämysmaailmaa varten suunniteltu kartta Niina Huhtaniska.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Hanketta toteuttaa kahdeksan suomalaista lasten ja nuorten järjestöä Hanketta toteuttaa kahdeksan suomalaista lasten ja nuorten järjestöä Hanke edesauttaa.
Hyvän kirjoittamisen opetuksen ohjelman piirteitä.
Minna Saarenpää, Tiia Virtanen, Riikka Trygg, Pauliina Kielinen
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
Rauhallinen maalaushetki iPadeilla Luokassa on yksi väkivaltainen lapsi.
Katajanokka oppimisympäristönä Osallistavaa ja monipuolista opetusta omassa kaupunginosassa Tavoitteena on hyödyntää Katajanokkaa oppimisympäristönä monipuolisesti.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Ihminen ääriolosuhteissa -kurssi
LUKUINTOOLLEN! Kirjaston ja koulun yhteistyötä Kurikan malliin
Soneran perehtymisohjelma - henkilöstökoulutusta verkossa. KM Esa Kähäri TaY, Hypermedialaboratorio Finland MULTIMEDIAN MONET MUODOT, KAMU-tavoitetutkimusten.
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
Tytöt teknologian taitajiksi
Joulujuhlan ohjelmanumero
Mira Haapala, Karoliina Hiitola, Saana Berg VAKA-12A
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
TVT (vaka) Projektitehtävä
TVT projekti esikoululaisille
Metsän puut ja kasvit-projektisuunnitelma päiväkotiin
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
1 Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan? -Pyritään haastatella mahdollisimman erilaisia ihmisiä (nuoria, vanhempia, etninen tausta, uskonto tausta) 2 Millainen.
Teemapäivä Linturetki 5. luokka. Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä Oppilas oppii: ymmärtämään ympäristönsuojelun välttämättömyyden.
Lähiympäristön metsä - projekti Suunnittelu: Liisa Ansala, Kati Reinikka & Anette Valtanen.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Luokanopettaja Sari Auramo Mäntsälä. Minä? luokanopettaja Mäntsälässä Ohkolan koululla 20 vuotta tässä työssä nyt lk monipuolista tvt:n käyttöä.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
ME-hengen kehittäminen
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
Opetussuunnitelmassa 2016
Perusliikuntataitokoulu ja lajikokeilu
Kritiikittömistä kopioijista uuden tekijöiksi
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Kulttuurin ja hyvinvoinnin innovaatioprojekti, syksy 2014
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
talven hauska ulkopeli meille kaikille
TESTAUSKANVAS RAJAUS Mitä ratkaisua tai konseptia testataan?
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa 3-5 vuotiaden kanssa toteutettava projekti metsän syksystä.  Janika, Milla-Maria ja Marimilla

Projektista yleisesti Toteutetaan 3-5 vuotiaiden lasten kanssa kolomen viikon aikajaksolla Toiminnassa huomioidaan eri-ikäisten lasten kehitystaso Projektin aikana pyritään ottamaan huomioon valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa mainitut erilaiset orientaatiot sekä lapselle ominaiset tavat toimia Lopuksi projektista kootaan digitarina, joka jaetaan verkossa vanhempien luettavaksi  Tarkoituksena opettaa lapsille asioita metsän syksystä ylittäen erilaisia ainerajoja

Luonnontieteelinen orientaatio Matemaattinen orientaatio Lasten kanssa lähdetään liikkumaan luontoon ja konkreettisesti tutkitaan metsän syksyisiä piirteitä Lasten kanssa keskustellaan heidän kokemuksistaan luonnossa sekä siitä, mitä he tietävät syksyn vaikutuksista luonnossa Lapsille perustellaan luonnossa tapahtuvia muutoksia, tässä kuitenkin otettava huomioon lasten ikä Metsässä on paljon laskettavaa ja sitä on helppo hyödyntää Metsäretkillä voidaan esimerkiksi tutkia "montako lätäkköä reissulla nähdään?"

Esteettinen orientaatio Eettinen ja uskonnollinen orientaatio Lapset pääsevät itse kokeilemaan, havaitsemaan, kuuntelemaan ja luomaan He voivat käyttää monia eri aisteja Luonnosta voidaan kerätä materiaalia esimerkiksi askartelua varten Lapsille voidaan, taas ikä huomioiden, kertoa metsän ettisestä ja kestävästä käytöstä Myös uskontokasvatuksessa voidaan kertoa luonnonuskonnoista

Digitarinan toteutus ja median käyttö Projektin tarkoituksena on perehdyttää lapsia tietoteknisten taitojen opettelemiseen ja yleisesti teknologian käyttämiseen (ikä huomioiden) Metsäretkellä lapset saavat ottaa itse valokuvia tai videon pätkiä luonnosta tekemistään havainnoistaan Digitarinan lapset voivat luoda sarjakuvan muodossa käyttämällä ottamiaan kuvia ja muokkaamalla niistä omaperäisen tuotoksen Kuvia ja videoita voi käyttää myös jonkin Ipad sovelluksen kanssa ja tehdä niistä animaatioita tai diaesityksiä

Lapselle ominaiset tavat toimia Lapselle ominaisia tapoja toimia ovat leikkiminen, liikkuminen, taiteellinen kokeminen ja tutkiminen Leikkiminen: Pyritään huomioimaan projektin jokaisessa vaiheessa ja esimerkiksi opettaa leikin avulla sekä antaa lapsille aikaa leikkiä metsässä Liikkuminen: Metsässä voidaan tehdä erilaisia syksy aiheisia liikuntaleikkejä, näin lapsi tulee tutuksi myös vaihtelevan maaston kanssa ja pääsee kehittämään motorisia ja liikunnallisia taitojaan Taiteellinen kokeminen: Lapset voivat kerätä metsästä esim. kasveja ja lehtiä ja tehdä niistä taideteoksia tai piirtää näkemiänsä asioita ja kokemuksia jälkikäteen Tutkiminen: Lapset saavat itseä tutkia ja kokeilla luontoa

Pohdittua: Projektin vahvuuksina on monipuolisten menetelmien käyttö ja kokonaisvaltainen oppiminen, lapset oppivat monenlaisia eritaitoja Haasteena voivat olla esimerkiksi liian suuret ryhmät ja suuri ikähaarukka Opettajan rooli on tukea ja tarkkailla lasten toimintaa, hän voi myös itse kuvata lapsia ja heidän työskentelyyn. Tarvittaessa opettaja myös itse ohjaa ja auttaa lapsia. Opettajan tulee huomioida eri-ikäisten lasten kyvyt, turvallisuus ja olosuhteet Lapsilähtöisyys toteutuu kun lapset saavat itse tutkia ja toimia sekä valita tutkimuksenkohteen