Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry SAKU RY:N ROOLI OPISKELIJOIDEN JA HENKILÖSTÖN TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄJÄNÄ AMMATILLISESSA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Akavan Erityisalat on kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ja niihin valmistuvien opiskelijoiden etujärjestö.
Advertisements

2/2009 Ohjelmaesittely: Leonardo da Vinci We Mean Business! Kansainvälinen harjoittelija Erasmus - tai Leonardo da Vinci -ohjelman avulla Katriina.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
O PETUSMINISTERIÖ Työ- ja toimintakykypassi Ammatillisen koulutuksen seminaari Oulu Ylitarkastaja Seija Rasku.
Ammattiosaajan työkykypassi ja ALPO.fi
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
• Verkostossa mukana: –Tampereen Aikuiskoulutuskeskus –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto – Vaasan aikuiskoulutuskeskus – Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus.
Pirkko Rimpilä-Vanninen
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
Työfysioterapeutti – Työterveyshuollon asiantuntija
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä –hanke
Hyvinvoinnin puolesta
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Ammattiosaajan työkykypassi Esimerkki toteuttamisesta Kone- ja metalliala.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
TavoiteToteutusesimerkkiMilloin suoritetaanSeuranta ja arviointi Tavoitteena on edistää liikunnan avulla terveellistä ja aktiivista elämäntapaa. Tavoitteena.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Aikuiskoulutuksen rooli yliopistossa Keijo Virtanen, Turun yliopisto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea NOPS –hanke Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa Hankkeen esittely.
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
HANKETOIMINTA Työkyky-hanke OKM Työkykypassin koordinointi Arjen arkki ESR / OPH Paremmat arjentaidot -koordinaatiohanke -> menetelmäpankki -> menetelmätori.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry TYÖYHTEISÖLIIKUNTA TYÖKALUNA TYÖYHTEISÖN HYVINVOINNIN EDISTÄMISESSÄ Koulutuksen järjestäjien.
MORO! Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi nuorten toiminta- ja työkyvyn edistäjänä Sari Mantila-Savolainen Seinäjoki Suomen.
Koulutuksen järjestäjien yhteistyöverkostot Kokkola Riikka-Maria Yli-Suomu, Koulutuksen järjestäjien yhdistys ry.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Hyvinvointia ammatilliseen koulutukseen – ota kopiksi hyvät käytännöt
Aktiivisesti ammattiin SAKU ry:n kanssa
Aktiivisesti ammattiin SAKU ry:n kanssa
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Liikunnan ja kulttuurin kilpailutoiminta osana oppilaitoksen toimintaa
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Opiskelijahuollon hyvät käytännöt Koulutuskeskus Sedussa
Opiskelijahuollon hyvät käytännöt Koulutuskeskus Sedussa
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
JÄMSÄN AMMATTIOPISTOSTA
Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
Työkykyinen ammattiosaaja – koulutuksen laadun merkki
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Liikuntatutorina toimiminen ammattiin
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Ammatillinen työkykypassi
TUTORINA TOIMIMINEN TUTOR!
Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ammatillisen perustutkinnon edellyttämä osaaminen ja ammattitaito sekä valmiuksia yrittäjyyteen.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
X-breikki: SAKU ry SAKU ry.
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Työkykyä edistävä toiminta
Hyödynnä SAKU-toiminta opiskelijoiden liikuttamisessa
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Lukion tehtävä antaa laaja-alainen yleissivistys
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Päijät-Hämeen Salibandyseura ry
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry SAKU RY:N ROOLI OPISKELIJOIDEN JA HENKILÖSTÖN TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄJÄNÄ AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Skills-seminaari Tellervo Tarko SAKU ry

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaan koulutuksen tavoitteena on ammattitaidon saavuttamisen ja itsenäisen ammatin harjoittamiseen tähtäävien valmiuksien lisäksi tukea opiskelijoiden kehitystä hyviksi ja tasapainoisiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintojen, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja sekä tukea elinikäistä oppimista. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry

Mikä on SAKU ry SAKU ry on ammatillisen koulutuksen yhteistyöorganisaatio, jonka jäsenenä on 71 ammatillisen koulutuksen järjestäjää –Jäsenistö edustaa noin 80 % Suomen ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoista –Toiminnassa ovat mukana oppilaitosten/yksiköiden opiskelijat ja henkilöstö SAKU ry:n tehtävänä on –Edistää jäsenistönsä/opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointia ja rakentaa yhteisöllisyyttä ammatilliseen koulutukseen SAKU ry on perustettu vuonna 1949 SAKU ry on ammatillisen koulutuksen oma liikunnan, kulttuurin ja hyvinvoinnin verkosto, joka –Kehittää, suunnittelee ja toteuttaa ammattiosaamista tukevaa hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä edistävää toimintaa –Toimii ammatillisen koulutuksen valtakunnallisena yhteistyöfoorumina –Ylläpitää oman toiminta-alueensa yhteistyöverkostoja

SAKU ry:n toiminnan tavoitteet Yhteiskunnallinen näkökulma Aikuisväestön toimintakyvyn edistäminen; työkykyinen ja hyvinvoiva ammatillisen koulutuksen henkilöstö Työkykyiset ja hyvinvoivat tulevaisuuden ammattiosaajat Organisaation näkökulma Hyvinvoiva, turvallinen, innostava ja iloinen oppilaitosten toimintakulttuuri Yhteisöllisyyden lisääntyminen, yhteen hiileen puhaltava opiskelu- ja työyhteisö Luovuuden, suoritustason ja jatkuvan kehityksen turvaava opiskelu- ja työyhteisö Yksilön näkökulma Hyvinvointi; terveys, hyvä olo Viihtyisä opiskelu- ja työympäristö, joka kannustaa ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnistaan Mahdollisuus täysipainoiseen elämään

SAKU-konserni - työkalut tavoitteiden toteuttamiseksi SAKU ry –Liikunta- ja kulttuuritoiminta, hyvinvointia edistävä toiminta –Tehtävänä jäsenistön (koulutuksen järjestäjät; opiskelijat ja henkilöstö) hyvinvoinnin edistäminen ja yhteisöllisyyden rakentaminen ammatilliseen koulutukseen SAKU ry:n Tuki-Säätiö –Koulutuskeskus Kuerkievarin toiminta Äkäslompolossa –Ammatillisen koulutuksen kohtaamispaikka –SAKU ry:n perustehtävän tukeminen, henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointi, seminaarit, virkistys

SAKU ry:n asiantuntijaverkostot SAKU ry toimii yhteistyöperiaatteella ja ylläpitää asiantuntijaverkostoja, joiden tehtävänä on: –Kehittää oman sisältöalueensa toimintaa –Kerätä ja levittää hyväksi havaittuja toimintamalleja ja kokemuksia –Osallistua SAKU ry:n toiminnan toteuttamiseen Verkostotapaamiset ja –koulutukset Yhteiset hankkeet ja kehittämisprojektit Yhteyshenkilöinä toimiminen Asiantuntijaverkostoja ovat: –Opiskelijoiden hyvinvointiverkosto –Opiskelijoiden urheilutoiminnan verkosto –Opiskelijoiden kulttuuritoiminnan verkosto –Työyhteisöliikunnan verkosto –Kuerkievarin palvelutoiminnan verkosto –Viestinnän verkosto Kunkin verkoston toimintaa koordinoi kehittämisryhmä Verkoston jäsenet toimivat koulutuksen järjestäjän yhteyshenkilöinä

SAKU ry:n toiminta opiskelijoille – opiskelijoiden hyvinvointikonsepti OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIVERKOSTO - Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut SAKU ry Aktiivisesti ammattiin –oppilaitoksen harrastustoiminnan malli Ammattiosaajan työkykypassi Liikuntatuutorkoulutukset Opiskelijakurssit työkykyisyyden teemalla –Opiskelijapalveluhenkilöstö Verkostotapaamiset, koulutukset OPISKELIJAURHEILUN VERKOSTO –SAKUsports, valtakunnalliset urheilun mestaruuskilpailut Vuosittain n. 20 lajissa Järjestäjien perehdyttäminen ja tuki, järjestäjäkonseptin kehittäminen OPISKELIJOIDEN KULTTUURITOIMINNAN VERKOSTO –SAKUstars, ammattiosaajien kulttuurikilpailut Suurin vuosittainen tapahtuma, n osallistuvaa opiskelijaa Mukana musiikki, tanssi, kuvataiteet, kirjoittaminen, luova ilmaisu, shakki Brändin kehittäminen Järjestäjien perehdyttäminen ja tuki, järjestäjäkonseptin kehittäminen - aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia -

”Ammattiosaajan työkykypassi” Tavoitteet Tavoitteena osaltaan varmistaa, että tulevaisuuden ammattilaiset suoriutuvat hyvää fyysistä kuntoa vaativista työtehtävistä ja huolehtivat terveydestään Kannustaa opiskelijaa säännölliseen ja omaehtoiseen työkyvyn ylläpitämiseen ja edistämiseen Passin avulla Liikunnan ja terveystiedon opetus ammattiin liittyväksi Työkyky osaksi ammattiaineiden opetusta Aktivoidaan koulutuksen järjestäjät järjestämään opiskelijoille vapaa-ajan toimintaa Kaikki oppilaitoksissa työskentelevät mukaan työkykytalkoisiin Oppilaitoksen kulttuuri toiminta- ja työkykyä tukevaksi Työnantajalle Osoitus opiskelijan/työnhakijan halusta huolehtia omasta toiminta- ja työkyvystään Osoitus varsinaista ammattiosaamista tukevista tiedoista ja taidoista Kehitystyössä mukana opetusministeriö, Opetushallitus, SAKU ry ja koulutuksen järjestäjät

SAKU ry:n toiminta henkilöstölle – työyhteisöliikunnan konsepti TYÖYHTEISÖLIIKUNNAN VERKOSTO SAKUsports, urheilun ja liikunnan kilpailutoiminta –SAKU ry:n henkilöstön mestaruuskilpailut, vuosittain n. xx lajissa –valtakunnalliset kuntoliikunta ja –urheilutapahtumat henkilöstön hyvinvoinnin tukeminen ja harrastustoiminnan aktivoiminen –Naisten Liikuntatreffit –SAKU-vaellukset aloittelijoille, harrastajille ja aktiiveille –Henkilöstön kurssit /tyhy- ja tyky –teemat mukana koulutustoiminta työyhteisöliikunnan verkostotoimijoille –työyhteisöliikuntavastaavien koulutukset –työyhteisöliikunnan yhteyshenkilökoulutukset hyvien käytäntöjen levittäminen (toimenkuvat, toiminnanorganisointi, liikuntaohjelmat…) paikallisen toiminnan tukeminen (yhteiset hankkeet ja kehittämisprojektit) työhyvinvointifoorumi -tapahtuma Kuerkievarin hyvinvointipalvelut henkilöstölle - aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia -

Toiminnan organisointi Verkostojen toimintaa koordinoivat kehittämisryhmät –aloittaneet toimintansa –9 ryhmää Opiskelijoiden hyvinvointipalvelujen kehittämisryhmä Opiskelijoiden urheilutoiminnan kehittämisryhmä Opiskelijoiden kulttuuritoiminnan kehittämisryhmä Työyhteisöliikunnan kehittämisryhmä Viestinnän kehittämisryhmä Kuerkievarin palvelutoiminnan kehittämisryhmä –Toimivat valtakunniallisten verkostojen verkostoytiminä Hallinnolliset kehittämisryhmät Hallinnon ja organisaation kehittämisryhmä Talouden ja rahoituksen kehittämisryhmä Säätiön kiinteistöomaisuuden kehittämisryhmä Jokaisessa ryhmässä mukana hallituksen ja toimiston edustus - aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia -

Toiminnan organisointi SAKU ry:n hallitus –1 + 9 jäsentä sekä opetushallinnon edustaja Antti Lahti, pjVammalan seudun ammatillisen koulutuksen ky Artti Antila, vpjKainuun maakunta –kuntayhtymä Pekka KolehmainenJyväskylän koulutuskuntayhtymä Jukka KosunenSavon koulutuskuntayhtymä Voitto KukkonenValkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä Sirpa LeinonenKemi-Torniojokilaakson koulutuskuntayhtymä Marita ModeniusPäijät-Hämeen koulutuskonserni –kuntayhtymä Sirkka WimanEspoon seudun koulutuskuntayhtymä Matti Yli-LahtiSeinäjoen koulutuskuntayhtymä –Toimii myös SAKU ry:n Tuki-Säätiön hallituksena SAKU ry:n toimiston väki –toiminnanjohtaja, säätiön asiamies Tellervo Tarko –järjestösihteeri, tiedottaja, liikuntasihteeri, projektipäällikkö/Ammattiosaajan työkykypassin kehittäminen, projektiassistentti - aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia -

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry SAKU RY:N ROOLI OPISKELIJOIDEN JA HENKILÖSTÖN TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄJÄNÄ AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Skills-seminaari Tellervo Tarko SAKU ry