Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hoitotyön koulutuksen keskeyttäminen - opiskelijan näkökulma
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen
MAGENTA Manageritoiminnan kehittäminen.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
YMPÄRISTÖTAIDE ”Taidetta siihen paikkaan ja siitä paikasta, johon teos sijoittuu.” (Kaija Hannula, 1995) Ilmiö, teos tai tapahtuma, joka käyttää ympäröivää.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Kansainvälinen julkaiseminen. Konferenssijulkaisut Journaalit Antologiat Monografiat.
Ryhmä 1. Ryhmätyöskentely  Fysiikan kokemukset: monipuolinen henkilöstörakenne, kansainvälisyys, tutkijakoulutettavat tiiviisti mukana, yhteisjulkaiseminen.
Taide ja kulttuuri vanhustyössä Keinu taiteilijat vanhustyön arjessa väliseminaari Seppo Väänänen Uusi kehittyvä ”rajaton” ilmiö.
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA
Laadullisen tutkimuksen tutkimussuunnitelma
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 II Uusien sukupolvien vastaanotto; ja yhteisyyssuhteet Loving I Elannon.
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
VINKKEJÄ JA IDEOITA LUKION KEMIAN 1. KURSSIN TOTEUTUKSEEN
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Marja Susi/TUAS Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Apurahapäätösten vertailuperusteet
MITÄ TAIDE ON? Tänä päivänä taiteen määritteleminen on suhteellisen vaikea tehtävä. Ja kuitenkin: mikä tahansa ei ole taidetta, vaikka taidetta voidaankin.
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
21. Kulttuuriala s. 96‒99 Kulttuuriala.
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Tiedon ja tiedon käytön merkitys työelämän arjessa tänään ja huomenna Marjo Huovinen-Tervo Ylihoitaja Kainuun maakunta –kuntayhtymä, Sosiaali-
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN (TET)
EK102b Uuden testamentin teologia Luennot Petri Luomanen Eksegetiikan laitos.
Ops seminaari Askola.
Lukiolaisten tekstitaidoista Rantala, Jukka – van den Berg, Marko LUKIOLAISTEN HISTORIAN TEKSTITAIDOT ARVIOITAVINA. Kasvatus 44 (4), 394–407. Tutkimuksessa.
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Hyvä käytänne Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Tarja Pääjoki, Satu Kähkönen Yhteiskunnan tarpeisiin reagoiminen koulutuksen suunnittelussa:
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Taidekasvatuksen paradigmat 2015 Miia Rinne: Maalauksia 35mm filmille Taiteellinen työskentely / taiteellinen tutkimus / taideperustainen tutkimus Milloin.
ETVK Kuntouttavan työtoiminnan sisältö. Pääkohdat  1. Henkilökohtaisen suunnitelman laatiminen  2. Elämänhallinta  3. Työelämävalmiudet  4. Toimintamuodot.
Taide- ja kulttuuriavustukset
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Löytöretki toiseen maailmaan –seminaari Jyväskylän ammattiopisto
Perusopetuksen opettajien kokemuksia oppilashuoltotyöstä Lapissa
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
Case Luovi: Vuosityöaikakokeilu ja osaamisperusteisuus
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
Eliksiiriä elämään taidon ja taiteen voimalla
ORNAMO 2020 UUSI ORNAMO Muotoilijan tehtävät muutoksessa
OPETTAJUUDEN JA TAITEILIJUUDEN TEEMOJA (YHTEISIÄ TUNTOMERKKEJÄ): (Parks M.E ) The Art of Pedagogy: Artistic Behaviour as a Model for Teaching.
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Monilukutaitoinen ja ilmiölähtöinen taidekasvatus
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Esityksen transkriptio:

Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos

Taiteen opettamisen historiallisuus ja kulttuurisuus Taidekoulutus ja taidekasvatus ovat sosiaalis- historiallisia ilmiöitä ja suhteessa aikansa ja paikkansa konteksteihin Käsitykset taiteilijan ammatista ja taiteesta Kontekstien tunteminen auttaa oman ammatti- identiteetin rakentamisessa Camille Claudel 1885 Rodinin apulaisena Jessie Lipscombin kanssa

Taiteellinen toiminta Taiteellinen toiminta sisältää taiteen laatuja, vaikka sitä ei nimitettäisi taiteeksi –Sekä prosesseissa että tuotoksissa samoja elementtejä kuin eri alojen taiteen ammattilaisten työssä Ihmisten omaehtoinen taiteellinen toiminta on ollut taiteilijoiden kiinnostuksen kohteena modernismin alkuajoista lähtien –Kiinnostus lasten ja kansantaiteeseen sekä vieraisiin kulttuureihin heräsi 1800-l. Esteettinen toimijuus on ihmisille yhteistä kulttuurista riippumatta

Mihin taidetta tarvitaan? Kulttuuripoliittinen päätöksenteko ja argumentit elävät ajassa –Hyvinvoinnin edistäjä, vientituote vai itseisarvo? –Taiteelle annetut tehtävät ja odotukset määrittävät taideopetuksen suuntaamista –Kulttuuripoliittinen ja arviointitutkimus Kuva: Norman Rockwell, The critic.

Mitä taiteen opettaminen on? Voiko taidetta opettaa? Mitä on taiteilijan ammattitaito? Mitä opetetaan, kun opetetaan taidetta? Tekniikkaa ja taitoja? Prosesseja? Ilmaisua? Teoriaa? Konteksteja? Taiteen historia Taidemaailma Kulttuuri Asenteita ja kokemuksia? Gallen-Kallela, Symposium

Taiteellisen toiminnan ja sen opettamisen tutkiminen Taiteen yksilöllinen merkitys Taiteen yhteisöllinen merkitys

Taiteilija-opettaja työnsä tutkijana Tutkimisen prosessit muistuttavat taiteellista työtä etsimisen, kokeilemisen ja luovuuden osalta - Oman työn tutkiminen avaa implisiittisiä oletuksia ja hiljaista tietoa sanalliseen muotoon -Mahdollisuus dialogiin erilaisten näkemysten kanssa -Mahdollisuus oman työn ymmärtämiseen ja kehittämiseen -Mahdollisuus taideopetuksen merkityksen avaamiseen muille Niko Juhola, Vauvojen värikylpy, Satakunnan lastenkulttuurikeskus, Pori.