Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm 2.12.2009. Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Koulutustilit – väliraportin johtopäätöksiä Ida Mielityinen Kansalaisopistojen rehtoripäivä.
Advertisements

Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Työtä, tietoa ja osallisuutta –projekti Työelämäyhteistyö – vuoropuhelua työelämän ja koulun välillä -seminaari Keskuspuiston ammattiopisto Ratkaisukeskeinen.
KUKA KUUNTELEE KÖYHÄÄ Suhdanteiden heiluttamat Kemi
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Työ(hön)valmennus opetuksen tukena, palveluna ja työnä
Uusi työ Helsinki. Uusi Suomi TalousYmpäristöSuvaitsevaisuus VerouudistusInvestoinnitTyöVerouudi Vapauttava perustulo Rohkea yrittäjyysReilut.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Onko perustulo Sata-komitean listalla? Elli Aaltonen.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
FACILITATING FAMILY LEARNING ON WORK & LIFE BALANCE Project No: LLP LT-GRUNDTVIG-GMP Joustavien työaikajärjestelyjen keinoja ja mahdollisuuksia.
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Työn ja työsuhteiden muutos
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
Uusi työ ja työelämän tulevaisuus Timo Lindholm
PAKSUNAHKAISUUDESTA SUURISIELUISUUTEEN
Perustulo Mitä se on ja mitä se ei ole. Perustulon historia Social dividend (kansalaisosinko) –Menneiden sukupolvien työ kuuluu kaikille Milton Freedman:
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Tehtäväsiirrot ja palkkaus
FACILITATING FAMILY LEARNING ON WORK & LIFE BALANCE Project No: LLP LT-GRUNDTVIG-GMP Johdanto koulutusohjelmaan ”Työn ja perhe-elämän tasapainottaminen”
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Tupakointi ja työelämä
O PINNOLLISTAMINEN JA KOKEMUKSIA Työpajatoiminnan opinnollistaminen siten, että työntekijä tekee yhdessä pätevien ohjaajien ja oppilaitoksen kanssa HOPS:n,
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Eri tavoin ongelmallinen perustulo: utopia, sumuverho tai turha himmeli Ilkka Kaukoranta ekonomisti (VTM)
Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka.
SAK Paikallinen sopiminen
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Irtisanotun virkamiehen takaisinottaminen Valtion henkilöstöpalvelut VirkamL 32 §
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
Työelämälähtöisyys Valmassa
Omakylä Vuolenkoski Oy:n ympärivuotinen työvoimavuokrapalvelu
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Työelämä ammatillisen identiteetin osat: KOMPETENSSI eli pätevyys
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
Meitä on moneksi – mutta niin on suhteita työhönkin
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Satakunnan TE-toimisto
Vantaalainen näkökulma osatyökykyisten työllistymiseen
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Yhteistyökumppani ASIAKAS / PALVELUN KÄYTTÄJÄ
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Esityksen transkriptio:

Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm

Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.  Juha Siltala: ”Paljonko täytyy tehdä ja millaisilla ehdoilla saadakseen säällisen elämän?”  Nykyisin ihmisten täytyy myydä työvoimaansa usein varsin huonoilla ehdoilla Suomessakin.

Perustulo neuvotteluvalttina  Työelämän uudistaminen voi toteutua vain jos sen taakse voidaan koota riittävä poliittinen voima. Aikakausi on kuitenkin yhä enemmän individualistinen.  Perustulo lisäisi työvoiman myyjien neuvotteluvoimaa. Perustulo ei ole ensisijaisesti sosiaaliturvaa, vaan varallisuuden tuottojen ja vallan uusjakoa.

Markkinaliberalismia?  Perustulo mahdollistaa minimitoimeentulon ilman velvollisuutta vastaanottaa mitä tahansa työtä. Näin työn vaihtosuhdetta voidaan parantaa työntekijöiden eduksi.  Perustulo on lainsäädännöllinen toimenpide, jolla puututaan työmarkkinoiden valtasuhteisiin työntekijöiden eduksi. Siten se ei ole markkinaliberalismia.

Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen  Paitsi että työn vaihtosuhde paranee perustulon myötä, työtä voi myös vastaanottaa entistä joustavammin ehdoin.  Kukin voi valita haluamansa työn ja vapaa-ajan yhdistelmän.

Matalapalkkaiset työt  Perustulo vähentäisi työntekijöiden halukkuutta myydä aikaansa työnantajan käyttöön. Siten työtuntien tarjonta työstä saatua euroa kohti vähenisi.  Toisaalta osa-aikatyötunnista käteen jäävä korvaus kohoaisi, koska tulonsiirtojen tuloleikkuri lievenisi.  Seurauksena työnantaja voi rekrytoida työntekijän osa- aikaiseen työhön pienemmillä työnantajakuluilla kuin aiemmin.

Kuinka paljon työtä saa rahalla?  On mahdollista, että perustulomallissa työnantaja saa samalla euromäärällä enemmän työtunteja kuin nyt, etenkin aloilla, joille osa-aikatyö soveltuu.  Tehdyn palkkatyön määrä voi lisääntyä samalla kun työn joustavuus sekä omaehtoisen työllistymisen mahdollisuudet paranevat.  Työllistämisellä on nykyisin poliittisesti rakennettu este, joka on kokoaikaisia työsuhteita suosiva tarveharkintainen ja syyperusteinen tulonjakojärjestelmä.