Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Miten media näkyy lapsen arjessa?
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä
TUNTEET s. 8-.
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
NYKYKÄSITYKSIÄ AHDISTUNEISUUDESTA
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Skitsofrenian epidemiologia
LASTEN SYRJÄYTYMISEN SYNTYMEKANISMIT
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Ops seminaari Askola.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
Kasvu, kehitys, oppiminen- Kasvatuspsykologian perusteet
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI TYÖMUISTI.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?
1. Tietoinen tiedonkäsittely
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
TIETOISUUS Sensorisen deprivaation koe - alkuperainen Split brain
Sosioemotionaalinen kehitys
6.4 Liikunnan merkitykset
Motorinen kehittyminen
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Aikuisen Ajattelu.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
1. Mitä tiedonkäsittely on?
9. Oppimisen psykologinen perusta
Lapsuus ja nuoruus.
10. Ajattelu.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Elämänkaarinäkökulma
Opintopsykologi Katja Hietanen
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Kisällioppiminen Perusoletus: kulttuuri määrittelee
Kielellinen erityisvaikeus
Esityksen transkriptio:

Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä Timo Ahonen

TEHOKAS OPPIMINEN Tarkkaavaisuus ja toiminnan- ohjaus Oppimis- strategiat Kognitiiviset prosessit ja taidot Tietoisuus omista vahvuuksista ja heikkouksista Minäkäsitys Motivaatio Kulttuuri, ympäristö, koulu, perhe, vanhemmuus

Tunteet ja oppiminen ENSIKSI: • Oppimistilanteen “tunnesävy ja -merkitys” arvioidaan nopeasti ja automaattisesti ilman tietoista harkintaa (subkortikaaliset rakenteet, amygdala) • “Lähesty tai pakene”, “Tarkkaavaisuus-prosessien automaattinen ja tiedostamaton tunnekontrolli” Tarkkaavaisuus on vahvasti yhteydessä oppimiseen ja muistiin

SEN JÄLKEEN TULEVAT: Tietoiset ja hitaammat tunne-kokemukset, jotka prosessoidaan hippokampuksessa ja etuaivoissa • “Ylhäältä - alas kontrolli”. Ymmärrämme ehkä, miksi oppimistilanne on pelottava tai ei tunnu hyvältä • Pelko ja liiallisen ja jatkuva stressin kokemus oppimistilanteessa heikentää tarkkaavaisuutta. Se synnyttää liian korkean vireystilan ja “pakene jotta selviäisit” - tuntemuksia ja reagointia

Kielteiset tunteet, kuten ahdistuneisuus, pelko ja viha kapeuttavat tarkkaavaisuutta - myönteiset tunteet laajentavat sitä Myönteiset tunteet ja tarkkaavaisuuden laajentuminen ja joustavuus oppimistilanteissa ruokkii uteliasta tutkimista ja leikkiä ... Jotka molemmat kasvattavat sekä älyllisiä että fyysisiä taitojamme!

Oppimisvaikeuksien syyt? • Oppimisvaikeuksien taustalla ajatellaan - ja yhä selvemmin myös tiedetään - olevan aivojen kehitykseen liittyvää erilaisuutta, joka tekee lapselle tiettyjen asioiden oppimisen vaikeammaksi kuin muille. • Erilaisuus syntyy jo sikiökehityksen aikana ja saa osin alkunsa aivojen kehitystä ohjaavista geneettisistä tekijöistä. • Näiden yksilöllisten piirteiden seuraamukset lapsen kehitykselle muotoutuvat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

• Kehityksen ongelmat esiintyvät usein päällekkäisinä jo pienilläkin lapsilla •Mitä vakavampia ongelmat ovat, sitä yleisempää on myös niiden yhdessä esiintyminen Valtonen, Ahonen et.al., 2004. Developmental Medicine and Child Neurology.

Miksi oppimisvaikeudet päällekkäistyvät? (Pennington, et.al., 2005)

Ovatko oppimisvaikeuksien taustalla olevat geenit ”Yleismies Jantusia”? Samat geenit näyttävät säätelevän sekä taitojen kehityksen normaalia vaihtelua että oppimishäiriöitä Samat geenit ovat erilaisten oppimisvaikeuksien taustalla Plomin & Kovas (2005), Kovas & Plomin (in press) - Generalist genes.

• Samat geenit säätelevät usean eri piirteen kehittymistä (pleiotropia) • Kognitiivisten taitojen ja oppimis-vaikeuksien taustalla on vaikuttamassa monia eri geenejä joiden kunkin vaikutus aivojen kehittymiseen ja sitä kautta kognitioihin on suhteellisen pieni (polygeenisyys)

Miten geneettiset tekijät ja toisaalta oppimiskokemukset vaikuttavat oppimisvaikeuksien päällekkäistymiseen? Trzesniewski, Moffitt, Taylor, Maughan & Caspi (2006) Child Development

Geneettiset tekijät Lukivaikeudet Tarkkaavaisuus-häiriöt

Kokemukset, ympäristö, vuorovaikutus Geneettiset tekijät Geneettiset tekijät Lukivaikeudet Käytöshäiriöt Kokemukset, ympäristö, vuorovaikutus

Eli tiivistetysti... • Oppimisvaikeuksien merkityksen ymmärtäminen vaatii niiden geneettisten ja neuro-kognitiivisten mekanismien tuntemista sekä oppimisen, motivaation ja emootioiden vastavuoroisten suhteiden tarkastelua. • Oppimisvaikeuksien kietoutuminen yhteen muiden kehitysongelmien kanssa on enemmän sääntö kuin poikkeus. • Päällekkäistymisellä on vaikutusta sekä ennusteeseen että tukitoimien suunnitteluun.