Matkalla yhteisöllisyyteen - askelmerkkejä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteisöllisyys – utopiaa vai arjen tekoja
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
MISTÄ OIKEIN ON KYSE?.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
YHTEISÖJEN UUSI AIKA? Huhmari Hiljan päivänä 2010 Silva Tedre.
1. varapresidenttien koulutus

YHTEISÖLLISYYDESTÄ TYÖHYVINVOINTIA
Lapselle hyvä päivä tänään
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Työilmapiirin kehittäminen
YHTEISÖLLISYYS ja IHMISTEN JOHTAMINEN
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Kommunikaatio parisuhteessa
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus, 1ov/PätKor1
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
Y HTEISÖLLISYYS KANSALAISTOIMINNASSA Yhteisöllisyys − mistä puhumme? Terveys ry:n miniseminaari Helsinki Elina Nivala.
Sidosryhmät.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
W w w. h a m k. f i HYVÄ JA TUOTTAVA TYÖELÄMÄ TYÖYHTEISÖN DYNAAMINEN VALMENNUS mi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
MUUTOS JOHTAMISEN HAASTEENA.  JOHTAMINEN ON ENNEN KAIKKEA SOSIAALINEN PROSESSI.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
RYHMÄ Ryhmäprosessin vaiheet Ohjaajan rooli prosessin eri vaiheissa
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
OSUUSTOIMINNALLISEN YRITYSVERKOSTON JOHTAMINEN
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Hyvinvointitiimit – I työpaja
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Menestys tiimityön kautta
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Matkalla yhteisöllisyyteen - askelmerkkejä Yhteisöllisyyden askeleet -teoria – yhteisövalmentajat, VTM Jorma J. Ahonen ja KM Matti Näsi (Innoline Group 2008 ja 2013)

Ensiaskeleet ja oma valinta Jokainen ihminen on osana jotain sosiaalista rakennelmaa ja systeemiä; kaikki olennainen meissä (minuus, minäkuva, identiteetti) myös yksilöinä on rakentunut osana toisten tarinaa ja yhteistä kehitystä ja kulttuuria. ”Minäksi tullaan olemalla sinä.” Yhteisöllisyys syntyy erilaisten yksilöiden vapaaehtoisesta tahdosta ja halusta pyrkiä johonkin, jota ei voi kukaan saavuttaa yksin . Tässä prosessissa ihmisen on kyettävä jakamaan jotain itsestään toisen (≈ yhteiseen) käyttöön. Aluksi jakaminen voi kohdistua vain suostumiseen olemaan läsnä ja se voi päättyä (yli)yhteisölliseen kokemukseen, jolloin itsestä on jo luovutettu lähes kaikki yhteiseen käyttöön. .. tätä se siis on ja kaikkea siltä väliltä…

Erillisyydestä yhteisöllisyyteen – askelmerkkejä askel: Osallisuus toisista tietoiseksi tuleminen – osallisuuden tarpeen sisäinen tiedostaminen läsnäolo – suostuminen lähellä olemiseen, yhteisön hyväksyminen (oma paikka) kuuntelu – ajan antaminen ja salliminen toisten puheelle ja ajattelulle kiinnostuneisuus – tiedollinen osallisuus saatuun ja kuultuun tietoon välittäminen – reagointi tunnetasolla osallisuuteen ja toisiin arvostaminen, kunnioittaminen – toisten kohtaaminen positiivisesti ymmärtävällä ja hyväksyvällä tavalla (sanaton viestintä, käyttäytyminen)

Erillisyydestä yhteisöllisyyteen – askelmerkkejä InnolineGroup - Ahonen & Näsi 2008 Erillisyydestä yhteisöllisyyteen – askelmerkkejä 2. askel: Kommunikaatio – vuorovaikuttaminen itsensä ilmaiseminen – sanallisen kommunikaation ensiaskeleet, sisäinen toivo myönteisestä ymmärryksestä, rohkaistuminen vuorovaikutukseen kommentointi – oman ajattelun tuominen mukaan toisten johtamaan keskusteluun, luottamusta vastavuoroisuuteen ja ymmärtämiseen keskustelu – tasavertainen osallistuminen yhteiseen ajatteluun ja yhteisten merkitysten luontiprosessiin auttaminen & neuvominen: oman taidon ja tiedon luovuttaminen toisten yhteisen käyttöön

Erillisyydestä yhteisöllisyyteen – askelmerkkejä 3. askel: Tekeminen suunnitteleminen - - asioiden kehitteleminen, visiointi, tavoitteiden muotoileminen tekeminen – toimiminen muiden kanssa yhteisen suunnitelman mukaan jakaminen – toisten opettaminen, ohjaaminen, kasvattaminen rakentaminen – yhdessä tekeminen, keksiminen, luova kuvitteleminen

Erillisyydestä yhteisöllisyyteen – askelmerkkejä 4. askel: Sitoutuminen toisten oma-aloitteinen palveleminen, luottamustehtävät, ystävyys (< filia) aloitteellisuus, luova ideointi, itsensä ylittäminen toisten hyväksi pyyteetön tekeminen, jopa uhrautuminen (< altruismi) ja toisia palveleva kiintymys ja rakkaus (< agape)   Yhteisöllisyys - yhdessä tekemisen ja jakamisen kulttuuri

Yksilön matka yhteisöllisyyteen < yhteisöllinen kasvuprosessi J.Ahonen & M.Näsi (2009) Yhteisöllisyys - yhdessä tekemisen ja jakamisen kulttuuri pyyteetön tekeminen, jopa uhrautuminen (< altruismi) ja toisia palveleva kiintymys ja rakkaus (< agape) aloitteellisuus, luova ideointi, itsensä ylittäminen toisten hyväksi toisten oma-aloitteinen palveleminen, luottamustehtävät, ystävyys (< filia) Sitoutuminen rakentaminen – yhdessä tekeminen, keksiminen, luova kuvitteleminen jakaminen – toisten opettaminen, ohjaaminen, kasvattaminen tekeminen – toimiminen muiden kanssa yhteisen suunnitelman mukaan suunnitteleminen – asioiden kehitteleminen, visiointi, tavoitteiden muotoileminen Tekeminen auttaminen – neuvominen: oman taidon ja tiedon luovuttaminen toisten yhteisen käyttöön keskustelu – tasavertainen osallistuminen yhteiseen ajatteluun ja yhteisten merkitysten luontiprosessiin kommentointi – oman ajattelun tuominen mukaan toisten johtamaan keskusteluun, luottamusta vastavuoroisuuteen ja ymmärtämiseen itsensä ilmaiseminen – sanallisen kommunikaation ensiaskeleet, sisäinen toivo myönteisestä ymmärryksestä, rohkaistuminen vuorovaikutukseen Kommunikaatio - vuorovaikuttaminen arvostaminen, kunnioittaminen – toisten kohtaaminen positiivisesti ymmärtävällä ja hyväksyvällä tavalla (sanaton viestintä, käyttäytyminen) välittäminen – reagointi tunnetasolla osallisuuteen ja toisiin kiinnostuneisuus – tiedollinen osallisuus saatuun ja kuultuun tietoon kuuntelu – ajan antaminen ja salliminen toisten puheelle ja ajattelulle läsnäolo – suostuminen lähellä olemiseen, yhteisön hyväksyminen toisista tietoiseksi tuleminen – osallisuuden tarpeen sisäinen tiedostaminen Osallisuus Erillisyys - yksin tekemisen kulttuuri

↗ Nostetta ja vetovoimia ↗ pyyteetön tekeminen Yhteisöllisyys - yhdessä tekemisen ja jakamisen kulttuuri – oppiva organisaatio ↗ Nostetta ja vetovoimia ↗ pyyteetön tekeminen aloitteellisuus, luova ideointi toisten oma-aloitteinen palveleminen Sitoutuminen rakentaminen jakaminen tekeminen suunnitteleminen Tekeminen auttaminen – neuvominen keskustelu kommentointi itsensä ilmaiseminen Kommunikaatio – vuorovaikuttaminen arvostaminen välittäminen Millaisia toiminnan muotoja ja ilmapiiriin liittyviä noste- ja vetovoimia tarvitaan keventämään ja helpottamaan yhteisöllisyyden askelia? kiinnostuneisuus kuuntelu läsnäolo toisista tietoiseksi tuleminen Osallisuus ↗ Tukea ja rakenteita ↗ Erillisyys - yksin tekemisen kulttuuri - ”Vapaiden taiteilijoiden löyhä yhteenliittymä Millaisia systeemin tukirakenteita ja johtamisen tekoja tarvitaan yhteisöllisen polun ja askelmien tukemiseen?

↗ Nostetta ja vetovoimia ↗ pyyteetön tekeminen Yhteisöllisyys - yhdessä tekemisen ja jakamisen kulttuuri – oppiva organisaatio ↗ Nostetta ja vetovoimia ↗ pyyteetön tekeminen aloitteellisuus, luova ideointi toisten oma-aloitteinen palveleminen TYHY – vapaamuotoi-nen toiminta Luottamus ”Sensitivity Training” teksti Kahvihuone-kierto Sitoutuminen rakentaminen jakaminen tekeminen suunnitteleminen Tekeminen auttaminen – neuvominen keskustelu kommentointi itsensä ilmaiseminen Kommunikaatio – vuorovaikuttaminen arvostaminen välittäminen ”Makkaran / kasvisten paisto” VERME on hyvä (x2) TYÖNOHJAUS Aikaa ilmapiirin parantami-seen Kehittämis-tehtävien jatkuminen Työjärjestys = lukujärjestys Yhteinen opettajahuone? Johdon paikallaolo Työparitoi-minnan kehitys Ilmaisen työn huomioiminen Aamukahvit Työhyvinvoinnin kehittämiseen aikaa Koulutus-päiviin vapaamuotoista tekemistä Asiaan kantaaottaminen: ei saa henkilöityä… lippuäänestys TASA-ARVO Ilmapiirin kohottaminen oltava johdolle tärkeä LÄPINÄKYVYYS päätöksenteossa (x3) kiinnostuneisuus kuuntelu läsnäolo toisista tietoiseksi tuleminen Osallisuus ↗ Tukea ja rakenteita ↗ Erillisyys - yksin tekemisen kulttuuri - ”Vapaiden taiteilijoiden löyhä yhteenliittymä Epäviralliset kinkerit SELKEÄ TYÖNJAKO AIKA AVOIMUUS (X2) Asiaan kantaaottaminen: ei saa henkilöityä… lippuäänestys RESURSSIT! Mukana päättämässä RAAMIT Demokraattinen päätöksenteko Perusrakenteet (lukujärjestys, luokkatila, palkka…) kuntoon TASA-ARVO SUUNNITTELU VIESTINTÄ

Olemassaolon vaatimukset - yhteisön arvojen perusta - prof Olemassaolon vaatimukset - yhteisön arvojen perusta - prof. Shalom Schwartz, Jerusalem Un. - VTT Esa Pohjanheimo, Tiedonvalo Oy 1. Yksilön asema yhteisössä Kuinka suuret ovat yksilön vastuut ja velvollisuudet ja oikeudet yhteisöön nähden? yksilö vai yhteisökeskeisyys – olenko tärkeä ihmisenä ja yksilönä vaiko vain ryhmän jäsenenä? ihmisyyden ja yhteisöllisyyden perustarpeisiin liittyvä kysymys: hyväksyntä, liittyminen ryhmään, turvallisuus, arvostus, kunnioitus 2. Vuorovaikutuksen tapa (ja sen säätely) Miten ihmiset ovat suhteessa keskenään: mitä voi sanoa, mitä voi puhua, kenen kanssa voi puhua, kuka vie asioita eteenpäin, mihin voi osallistua…? yksilön oikeus vaikuttaa omaan työhönsä ja olla yhteistyössä yhteistoiminnan, luovuuden ja motivaation keskeinen kysymys 3. Yhteisön hyvinvointi ja jatkuvuus Miten me järjestämme yhteisön toiminnan niin, että koko yhteisö voi jatkaa: mitä voi ja pitää säilyttää, miten myös yksilöt liittyvät tähän? olenko mukana myös yhteisön tulevaisuuskuvassa? miten minun käy, miten minun käy, miten minun käy…? sitoutumisen, kehittymisen ja oppimisen kriittinen kysymys

asioiden ja ihmisten johtaminen yhteisössä Työyhteisö (tai sen johto) joutuu ratkaisemaan edellisten lisäksi vielä kaksi peruskysymystä: 4. Miten saada ryhmälle sen perustehtävän mukana asetetut tavoitteet saavutettua mahdollisimman tehokkaasti eli miten järjestellä työympäristö, työvälineet sekä jakaa tehtävät ja vastuut ryhmässä mahdollisimman hyvin? (asioiden ja rakenteiden johtaminen eli management-tehtävä ) 5. Miten saada yksilöt toimimaan siten, että ryhmän perustehtävän suuntaamat ja sen saavuttamisen edellytyksenä olevat ihmisten suorittamat toiminnot tulevat suoritetuiksi mahdollisimman hyvin? (ihmisten johtaminen eli leadership-tehtävä )

Olemassaolon vaatimukset (Shalom Schwartz, 2000) Yhteisön hyvinvointi ja Jatkuvuus Yksilön asema yhteisössä Rakenteiden johtaminen Ihmisten johtaminen - Vuorovaikutuksen tapa ja sääntely