Luennot abduktiosta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2014

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

@ Leena Lahtinen Helia Ohjelman perusrakenteet 1. PERÄKKÄISRAKENNE 2. VALINTARAKENNE 3. TOISTORAKENNE.
25/06/ Digi-demohakemukset. 2 Yleiskriteerit -kuuluuko hanke yleensä tuen piiriin, ts. kyseessä on kulttuuriin liittyvä sisältötuotantohanke; -ei.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Ohjelman perusrakenteet
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Tutkimussuunnitelma…
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Aineen rakenteen standardimalli
Tieteellinen päättely
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Unrealistic assumptions in rational choice theory.
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Yhteiskuntatieteiden filosofia
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Logiikka ja formaalit kielet
Luento 4. Kalle Videnoja.
Mereologia ja sen soveltaminen
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Ohjelman perusrakenteet
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Helmikuun uusintatentti
© Silander 05 Oppimisaihion suunnittelutyökalu lähtien OPSin tavoitteista.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Tiede & tieteellinen menetelmä
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Selittäminen.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
Teoria ja metodi 3. luento tapahtumahistoriasta annalismiin.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Miksi on olemassa hiiriä?  Mitkä tekijät ovat johtaneet hiirien syntyyn? (kausaalinen selitys)  Mitä tarkoitusta/päämäärää varten hiiret ovat olemassa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Internalismi ja eksternalismi
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 – Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Lokaalit uskottavuusmenetelmät.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Aiemmin peruutettu luento
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Tietojärjestelmätieteen tutkimus JTJT 2001 Teema 3/
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
Teorioiden empiirinen koettelu Havainnot, testausholismi ja Bayesilainen lähestymistapa.
Mallit ja teoriat Idealisaatiot, abstraktiot, isolaatiot, konstruktiot.
Valintarakenne valintarakenne alkaa aina kysymyksellä eli ehdolla ehto tarkoittaa, että muuttujan sisältöä verrataan toisen muuttujan sisältöön tai vakioon.
Tieteenfilosofia 4/4 Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia 1.
Heikki J. Koskinen, FT, Dos. Helsingin yliopisto / Suomen Akatemia
TU-E6080 Diplomityöseminaari Professori Riitta Smeds Tuotantotalous, liiketoiminta- ja palveluprosessit tietoverkoissa Johtaja, SimLab syksy 2015.
TU-E6080 Diplomityöseminaari Professori Riitta Smeds Tuotantotalous, liiketoiminta- ja palveluprosessit tietoverkoissa Johtaja, SimLab Syksy /13/2016.
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto syksy 2010
Selittäminen ja tieteenalojen erot
Argumentaation käsitteitä
Teoriat ja havainnot HYPOTEETTIS-DEDUKTIIVINEN MENETELMÄ
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
TIES341 Funktio-ohjelmointi 2 Kevät 2006
Täydellisen olion teologia
Ohjelman perusrakenteet
TIETEELLISESTÄ SELITTÄMISESTÄ
Esityksen transkriptio:

Luennot abduktiosta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2014 ABDUKTIO JA LOGIIKKA Luennot abduktiosta Ilkka Niiniluoto toukokuu 2014

PÄÄTTELYSÄÄNTÖJÄ Modus ponens A → B A Siis B Modus tollens A → B ¬B Siis ¬A looginen pätevyys: jos premissit tosia, myös johtopäätös tosi

JOHTOPÄÄTÖKSEN MYÖNTÖ fallacy of affirming the consequent (*) A → B B Siis A ei loogisesti pätevä implikaatio A → B on tosi jos A on epätosi (*) ehkä kuitenkin hyödyllinen ja kiinnostava, jos oikeuttamisen sijasta ollaan kiinnostuneita keksimisestä AI-päättelyjärjestelmät, Abductive Logic Programming (KAKAS)

RISTIRIIDAT Sääntö (*) yhdessä tavallisten deduktion sääntöjen kanssa sallii päättelyn mielivaltaisesta lauseesta A toiseen B, siksi myös päättelyn ristiriitaan: A oletus A&B → A lauselogiikka A&B (*) A&B → B lauselogiikka B MP Valitsemalla B = ¬A saamme todistuksen ristiriidalle A & ¬A ARISTOTELES: ¬(A & ¬A) ristiriidan laki SCOTUS: (A & ¬A) → B ristiriidasta seuraa mitä tahansa

PARAKONSISTENTIT LOGIIKAT ei-klassisen logiikan muoto, joka sallii ristiriitaiset lauseet (MIRO QUESADA 1976) kuitenkaan ristiriidasta ei seuraa mitä tahansa relevanssilogiikka (ALAN ROSS ANDERSON) metafysiikka: todellisuus on ristiriitainen (GRAHAM PRIEST)

ADAPTIIVINEN LOGIIKKA DIDERICK BATENS, JOKE MEHEUS (Ghent) logiikka, jossa klassisten sääntöjen ohella abduktiivista päättelysääntöä (*) sovelletaan ”mahdollisimman paljon” abnormaalisuusehto säännön (*) esteenä: (x)(Ax → Bx) & Ba & ¬Aa

EI-PROPOSITIONAALINEN ABDUKTIO lauseiden sijasta kuvallinen esittäminen, visuaalinen informaatio (PAUL THAGARD) hahmon tunnistus (pattern recognition) osasta kokonaisuuteen, lajien tunnistus vihjeiden perusteella LORENZO MAGNANI: Abduction, Reason, and Science: Processes of Discovery and Explanation (2001) model-based reasoning

HINTIKKA tutkimuksen (inquiry) interrogatiivinen malli etsitään todistusta premisseistä Σ johtopäätökseen C tutkija saa tehdä lisäkysymyksiä oraakkelilta: A? erikoistapauksena kokeet eli kysymykset luonnolle missä merkityksessä abduktio on ampliatiivista päättelyä? Ei päättelyä parhaaseen selitykseen. abduktio on ”interrogatiivinen siirto” totuuden tavoittelussa [selitystä vaativat miksi-kysymykset] mikä on strategisesti tehokkain tapa etsiä totuutta kysymys-vastaus-sarjojen avulla? Socratic Epistemology (CUP, 2007)

BETH TABLEAUX osoita että C on loogisesti johdettavissa premisseistä Σ yritä rakentaa mallia lausejoukolle Σ U {¬C} jos tuloksena olevan puun kaikki haarat päätyvät ristiriitaan, ko. joukko on inkonsistentti, siis Σ Ⱶ C.

ATOCHA ALISEDA Abductive Reasoning: Logical Investigations into Discovery and Explanations (2006) väitöskirja 1997, Stanford, JOHAN VAN BENTHEM abduktio prosessina johtaa tulokseen, joka on abduktiivinen selitys A on C:n abduktiivinen selitys suhteessa teoriaan Σ joss (i) Σ, A Ⱶ C (ii) Σ, A on konsistentti (iii) ei Σ Ⱶ C, ei A Ⱶ C (iv) A on minimaalinen. - Kun Σ ja C annettuja, etsi selitys A käyttäen Bethin tauluja

ABDUKTION LAUKAISIMET PEIRCE: abduktion lähtökohtana on yllättävä tosiasia C abductive novelty: teoria Σ ei selitä C:tä, C on yhteensopiva Σ:n kanssa selitys A voidaan liittää teoriaan Σ (expansion) abductive anomaly: C on ristiriidassa Σ:n kanssa selityksen A liittäminen vaatii teorian Σ korjaamista (revision) belief revision (GÄRDENFORS), AGM-malli

MUUNNELMIA (I) riittävien ehtojen disjunktio A → C B → C C Siis A v B - päättely parhaaseen selitykseen (IBE) Jos A on jollain kriteerillä parempi kuin B, päättele A

MUUNNELMIA (II) materiaalisen implikaation A → B sijaan kausaalinen laki ”A on B:n riittävä syy” nomologinen implikaatio (strict implication) ”välttämättä A → B” deduktioväite ”A Ⱶ B” selitys AEB, ”A selittää B:n”

STRUKTURAALISIA SÄÄNTÖJÄ Aliseda antaa strukturaalisia sääntöjä abduktion kautta keksittyjen selitysten rakenteelle deduktiivinen selitys Σ, A E C on vahvempi kuin pelkkä deduktio Σ, A Ⱶ C, sillä se täyttää konsistenssiehdon (ii) cons(Σ, A) ja sulkee pois itseselitykset (ei Σ Ⱶ C, ei A Ⱶ C) selittäminen ei toteuta tavallisia deduktion monotonisuus- ja leikkaussääntöjä vrt. TUOMELA (1973): explanans t ja explanadum e ovat vertailemattomia inc(t,e) t E e joss t Ⱶ e, cons(t) ja inc(t,e) entä säännöt abduktiiviselle päättelylle vaikutuksista syihin? (IN, Theoria 2007) vrt. eIh (inducibility) (NIINILUOTO & TUOMELA 1973)

KÄÄNTEINEN DEDUKTIO converse deduction: eCDh joss h Ⱶ e ja ei Ⱶ e toteuttaa kontingentille e: converse entailment (CE): jos h Ⱶ e, niin eCDh converse consequence (CC): jos eCDh ja g Ⱶ h, niin eCDg non-monotonic: jos eCDh, niin ei välttämättä (e&b)CDh

KÄÄNTEINEN D-SELITYS eAh joss hEe (abduciblity) (CE*) jos hEe, niin eAh (CC*) ei päde, koska D-selitys ei transitiivinen Jos eAb ja uEb ja inc(u,e), niin eAu non-monotonic: jos eAh, niin ei välttämättä (e&b)Ah conjunction: jos e1Ah ja e2Ah, niin (e1&e2)Ah jos eAh1, eAh2 ja cons(h1,h2), niin eA(h1&h2) disjunction: jos eAh1 ja eAh2, niin eA(h1 v h2)