Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aiemmin peruutettu luento

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aiemmin peruutettu luento"— Esityksen transkriptio:

1 Aiemmin peruutettu luento
pidetaan Torstaina Klo 16-18 Paikka ilmoitetaan myohemmin.

2 Materiaalinen implikaatio
Jos sataa niin minä menen bussilla. - Väitelauseiden järjestys tärkeä. - Jos – niin –tyyppinen suhde (ei ihan vastaa luonnollisen kielen vastaavaa) - Epätosi vain jos q on epätosi: p on riittävä mutta ei välttämätön q:lle.

3 Materiaalinen implikaatio
p q p  q T T T T F F F T T F F T

4 Jos ja vain jos Menen bussilla jos ja vain jos minut pakotetaan siihen. Bikonditionaali. Tosi vain jos kummallakin, p:lla ja q:lla, on sama totuusarvo.

5 Jos ja vain jos p q p > q T T T T F F F T F F F F p if and only if q. eli p jos ja vain jos, niin sitten q. p iff q.

6 Kvanttorit Näiden lisäksi lauseiden totuusarvoihin voivat vaikuttaa kvanttorit, kuten kaikki, jokainen, yksi. Kylan miehet ovat pellolla. Kylan miehet eivat ole pellolla. Kaikki kylan miehet ovat pellolla. Kaikki kylan miehet eivat ole pell..

7 Totuus ja luonnollinen kieli
On totuuksia jotka eivät riipu asioiden tilasta maailmassa.   - Esim. Tautologiat ovat (kielellisen) rakenteensa takia aina tosia. Kissa on kissa. Joko hän on yhä elossa tai sitten hän on kuollut.

8 - Kontradiktiot ovat aina epätosia oman merkityksensä kautta:
Hän surmasi presidentin muttei tappanut häntä.

9 Semanttinen totuustyyppi: analyyttinen ja synteettinen lause
ANALYYTTINEN lause:  se on väistämättä totta siinä olevien sanojen merkitysten perusteella. Kissa on kissa. Tuo nainen on ihminen.

10 Analyyttinen ja synteettinen
SYNTEETTINEN lause: Muut paitsi analyyttiset lauseet. Totuusarvo riippuu siitä, miten asiat ovat maailmassa. Poikamiehet eivät koskaan mene naimisiin. Huomenna sataa. Tuo nainen on hoikka.

11 Millaiset totuusarvot?
a:Diktaattori murhattiin. b: Diktaattori kuoli. a. Hain rankkurilta kissan. b. Hain rankkurilta eläimen. a.Etruskit rakensivat tämän kaupungin. b.Tämä kaupunki oli etruskien rakentama. a. Minä omistan tämän kissan. b. Tämä kissa ei kuulu minulle. a. Veljeni tuli Roomasta eilen. b. Minulla on veli.

12 LOOGINEN SEURAUS (entailment)
p: Diktaattori murhattiin. q: Diktaattori kuoli. p q T  T F  T or F F  F T or F  T Perustuu tietoomme kielestä: hyponymia

13 LOOGINEN SEURAUS a. Hain rankkurilta kissan.
b. Hain rankkurilta eläimen. (hyponymia) a.Etruskit rakensivat tämän kaupungin. b.Tämä kaupunki oli etruskien rakentama. Parafraasi: kahdella lauseella on samat loogiset seuraukset / niistä loogisesti seuraa toisensa.

14 Samoin käänteisparit: Minä omistan tämän kissan.
LOOGINEN SEURAUS synonymian totuustaulukko: p q T  T F  F T  T F  F Samoin käänteisparit: Minä omistan tämän kissan. Tämä kissa kuuluu minulle.

15 Käänteisparista kontradiktio negatiivisen partikkelin avulla:
Minä omistan tämän kissan. Tämä kissa ei kuulu minulle. p q T  F F  T T <- F F <- T

16 Jos q on F, voiko p:ta edes olla? (TRUTH VALUE GAP)
PRESUPPOSITIO: a. Veljeni tuli Roomasta eilen. b. Minulla on veli. p q T  T F  T T or F  T Taustaoletus Jos q on F, voiko p:ta edes olla? (TRUTH VALUE GAP)

17 Presuppositiot eivat kumoudu negaation myota (toisin kuin loogiset seuraukset):
Veljeni ei tullut Roomasta. Minulla on veli.

18 PRESUPPOSITIOIDEN AIHEUTTAJIA
- Sivulauseet, jossa ajan adverbeja tai vertailua Mina hallitsin ohjelmoinnin jo ennen kuin sina opit laskemaan. – Sina opit laskemaan (Sina osaat laskea) Poika on vielakin ovelampi kuin mies. Mies on ovela Faktiiviverbit: komplementtilauseen presuppositio oletetaan todeksi: - tietää, tajuta, katua (että..) Lisäksi: aloittaa, lopettaa...

19 Toisin kuin loogiset seuraukset, presuppositiot voidaan peruuttaa:
tietyt verbit tekevät ne mahdottomiksi. Maailmantieto. Hän oli aina hermostunut ennen kuin sai työnsä päätökseen. Hän sai työnsä päätökseen. Hän kuoli ennen kuin sai työnsä päätökseen. ?Hän sai työnsä päätökseen.

20 Tilanteiden luokittelu: taustaa
Tilanteiden luokittelun pohjana aikamuodot, aspekti sekä tilannetyypit: staattinen dynaaminen - duratiivinen - punktuaalinen telinen ateelinen

21 Staattinen vs. dynaaminen
a.Urho tykkää pitsasta. b.Urho lihoi nopeasti. a.Ulla tuntee tien Kauppatorille b.Ulla suunnisti Kauppatorille. a = staattinen b=dynaaminen - staattinen kuvaa tilaa (olla, tietää, tuntea..) - dynaamisessa edetään “vaihe vaiheelta”

22 Staattinen vs. dynaaminen
Omena oli mätä. Omena mätäni. a. Konserttisali oli täynnä. b. Konserttisali täyttyi. derivaatio: adjektiiveista johdetaan akteja.


Lataa ppt "Aiemmin peruutettu luento"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google