Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Argumentaation käsitteitä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Argumentaation käsitteitä"— Esityksen transkriptio:

1 Argumentaation käsitteitä

2 Perustelun ja päättelyn keinoja
Aristotelisessa Deduktiossa eli validissa päättelyssä tosista edellytyksistä seuraa väistämättä johtopäätös. Voidaan myös sanoa, että deduktio etenee johtamalla yleistyksestä yksittäistapausta koskeva johtopäätös. Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia (Premissi 1) Sokrates on ihminen (Premissi 2) Sokrates on kuolevainen (Johtopäätös)

3 Aristotelinen Induktio etenee yksittäisestä havaintojoukosta yleistykseen.
Abduktiossa eli Sherlock Holmes -päättelyssä (C. S. Peirce) johtopäätös arvataan intuitiivisesti. Sen jälkeen etsitään päätelmää tukevaa todistusaineistoa. Kausaliteetti ilmaisee syy-seuraus-suhdetta. Analogia perustuu samankaltaisten ilmiöiden rinnastettavuuteen ja verrattavuuteen.

4 Lisätietoja argumentaatiosta
Perusteoksia: Aristoteles: Retoriikka (Teokset IX). Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa (toim.) 1998: Argumentti ja kritiikki. Gaudeamus. Kakkuri-Knuuttila, Marja-Liisa & Heinlahti, Kaisa 2006 : Mitä on tutkimus? Argumentaatio ja tieteenfilosofia. Gaudeamus. Käytännönläheisempää: Kurki, Leena & Tomperi, Tuukka 2011: Väittely opetusmenetelmänä. niin & näin. Torkki, Juhana 2006: Puhevalta – kuinka kuulijat vakuutetaan. Otava. Järvilehto, Lauri: Ajattelun ammattilainen -verkkosivusto. Viitattu

5 Filosofis-loogista näkökulmaa:
Fisher, Alec 1988: The Logic of Real Arguments. Cambridge UP.


Lataa ppt "Argumentaation käsitteitä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google