S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi 17.5.2008 Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Ilmasto lautasella – ruuan ympäristövaikutukset Pori
1 Ilmastonmuutos lautasella Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ympäristöviikko Ilmastovastaava, vs. ympäristönsuojelupäällikkö Leo Stranius.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Pertti-Pupun terveellinen ruokavalio
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Ilmastonmuutos ja ruoka: Mitä ruuaksi vuonna 2020?
KASVIKSET.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Ruuan ympäristö- ja ilmastovaikutukset
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ilmastovastaava Leo Stranius
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Ilmastovastaava Leo Stranius
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA. Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
PÖLYTYSPALVELU OLEELLISEKSI OSAKSI MEHILÄISHOITOA JA PUUTARHANHOITOA.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Syöpää aiheuttavia elintapoja
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Yritykset ja yhteiskunta
SUUREET JA MITTAAMINEN
KOTITALOUS VALINNAINEN / LISÄKURSSI
Ruokaoppia.
Segura Viudas Lavit Cava Brut Nature
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden yhdistäminen muuhun tuotetietoon FIN-MIPS Kotitalous -tutkimusprojekti

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK KotiMIPS –projekti  FIN-MIPS Kotitalous –tutkimusprojektin puitteissa kerättiin suomalaisen elintarviketuotannon materiaalipanoksia  Pyrkimyksenä oli muodostaa yleiskuva Suomen elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista  Materiaalipanosaineisto yhdistettiin ravintoarvoihin –Yhdistetystä aineistosta muodostettiin elintarvikkeille Kestävän kehityksen lukuarvo

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Läpikäynti  Materiaalipanosten mittaaminen –Mitä siinä otettiin huomioon?  Elintarvikkeiden materiaalipanokset  Esimerkkejä kauppakassien materiaalipanoksista  Kestävän kehityksen lukuarvojen muodostaminen  Yhteenveto

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Mitä siinä otettiin huomioon?

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Materiaalipanosten mittaaminen  MIPS (Material Input Per Service unit) menetelmä jakaa materiaalipanokset kuuteen luokkaan –Abioottinen, bioottinen, vesi, ilma, eroosio ja maaperä –TMR = abioottinen + bioottinen + eroosio  Tutkimukseen valittiin mukaan brasilialaisen soijan lisäksi vain suomalaisia elintarvikkeita –Maito, voi ja juusto sekä rypsi- ja soijalevitteet –Lihatuotteista naudan-, sian- broilerin- ja kirjolohen liha –Ohraolut, ruokaperuna, sokeri, ruis, vehnä-, seka- ja ohraleipä –Vihanneksista tomaatti ja kurkku –Hedelmistä omena ja marjoista lakka ja mansikka

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Elintarvikkeiden TMR, eli kokonaismateriaalintarve (kg/kg)‏

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Materiaalipanostiedon käyttö Esimerkkejä kauppakassien materiaalipanoksista & Kestävän kehityksen lukuarvot

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Ajatellaan laajemmin  Materiaalipanosten lisäksi elintarvikkeilla on muitakin kotitalouksia kiinnostavia, mitattavia tuotetietoja –Esimerkiksi ravintoarvot –Myös subjektiivisia arvostuksia (kyselytutkimusten avulla)‏ Esim. maku, hupi, tavat, etiikka  Tuotetietoja voidaan kerätä kotitalouksien tarpeisiin  Tuotetietoja integroimalla voidaan myös muodostaa kuluttajaindikaattoreita –Tällöin tuotetiedot yhdistetään yhdeksi lukuarvoksi –Esimerkiksi ”Kestävän kulutuksen lukuarvo” Data Envelopment Analysis -menetelmällä

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Esimerkkejä kauppakassien materiaalipanoksista  Molemmat seuraavista kauppakasseista täyttävät nuoren miehen päivittäisen ravinnontarpeen  Ravintoarvoista huomioon on otettu –Kokonaisenergiantarve –Proteiinit –Hiilihydraatit –Tyydyttymättömät rasvat –Vitamiinit (yhteenlaskettuna)‏ –Kivennäis- ja hivenaineet (yhteenlaskettuna)‏

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Esimerkkejä kauppakassien materiaalipanoksista

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Esimerkkejä kauppakassien materiaalipanoksista

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Kauppakassien materiaalipanokset  Päivittäisten ostosten materiaalipanosten välillä on jopa kymmenkertaiset erot  Molemmat ruokavaliot ovat kuitenkin terveellisiä  Lakka, soija, peruna ja viljatuotteet ovat sekä terveellisiä että ympäristöystävällisiä  Sama päätelmä muodostuu myös tarkasteltaessa Kestävän kehityksen lukuarvoja

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Kestävän kehityksen lukuarvot  Tarkastellaan yhtä aikaa sekä elintarvikkeiden ravintoarvoja että niiden materiaalipanoksia  Ravintoarvoiltaan suuret ja materiaalipanoksiltaan pienet elintarvikkeet menestyvät vertailussa  Vertaillut elintarvikkeet saavat jokainen Kestävän kehityksen lukuarvon väliltä 0…100%.  Ravintoarvojen ja materiaalipanosten lisäksi vertailuun voidaan sisällyttää myös muita muuttujia

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Kestävän kehityksen lukuarvot

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Yhteenveto  TMR-luvut, esimerkkinä olleet kauppakassit ja Kestävän kehityksen lukuarvot viittaavat kaikki samaan suuntaan  Jos haluat vaikuttaa myönteisesti ympäristön tilaan – Syö enemmän paikallisesti tuotettua, vähän jalostettuja ja/tai kasvipohjaisia elintarvikkeita – Syö vähemmän kaukaa tuotuja, pitkälle jalostettuja ja/tai eläinpohjaisia elintarvikkeita

S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Kiitokset! Tommi Kauppinen