TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Mikä tekijänoikeus?.
ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Tietoyhteiskunnan kehittämisen tavoitteet ja edellytykset Turku
Johdatus lääketieteen etiikkaan
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
Työrauha ja haastavat tilanteet
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
TASAPAINON RAKENTAMINEN
ETIIKKA.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
Etiikan peruskäsitteet
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
MORAALITEORIAT.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
PAKSUNAHKAISUUDESTA SUURISIELUISUUTEEN
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD, yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitos.
Kilpailijan starttikurssi
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Johdatus lääketieteen etiikkaan Pekka Louhiala LT, PhD Helsingin yliopisto.
Suuttumuksen hallinta
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Terveyden määritelmät
Eutanasia s
Moraali Eräät nohevat 9A.
Moraalikehityksen tasot
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Yhteiskuntafilosofia
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Yritykset ja yhteiskunta
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Onko tahto vapaa?.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Luku 7 Oikeusetiikka.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.
Menestys tiimityön kautta
Esityksen transkriptio:

TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA! ETIIKKA TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!

Oikeudet Osa teoista voidaan katsoa universaaleiksi oikeuksiksi, jollaiset ovat jokaisella ihmisellä. Länsimainen lainsäädäntö pohjaa ajatukseen oikeuksista, vaikka lait sinänsä ovatkin luonteeltaan luonteeltaan velvoittavia. Oikeudet ovat osa vapautta, ja toisin päin. Tämän huipentumana voidaan pitää YK:n ihmisoikeuksien julistusta.

Velvollisuusetiikka On velvollisuus noudattaa sääntöjä; sääntöjä noudattavat teot ovat moraalisesti oikein. Sopimusteoria Säännöt ovat oikeutettuja, koska niistä on sovittu. Luonnonoikeusteoria: Jokaisella ihmisella on intuitio, mikä on oikein.

Seurausetiikka Moraalisesti oikeasta toiminnasta on suurin hyöty. - Yksilölle = hedonismi = egoismi - Yhteisölle = utilitarismi = altruismi Tekoutilitarismi: Teko on oikein, jos siitä seuraa suurin X Sääntöutilitarismi: valitaan säännöt, joista seuraa suurin X

”Se on hankittu luonteenpiirre, joka ansaitsee yhteisön ihailun.” Hyve-etiikka Määrittää, millaisia hyveellisiä luonteenpiirteitä moraalisesti oikein toimivalla yksilöllä tulee olla. ”Se on hankittu luonteenpiirre, joka ansaitsee yhteisön ihailun.” Heikko ihminen: Ei kykene noudattamaan hyvettä, vaikka haluaisi. Vahva ihminen: Kokee kiusauksen tehdä väärin, mutta voittaa sen. Hyveellinen ihminen: Ei koe kiusausta, noudattaminen tulee luonnostaan.

Tutkii muiden etiikan suuntauksien väittämien pitävyyttä. Metaetiikka Tutkii muiden etiikan suuntauksien väittämien pitävyyttä. Sokeat miehet ja norsu: M1: Norsu on vähän kuin käärme. M2: Ei, kyllä se muistuttaa enemmän kiveä. M3: minusta norsu on puunrungon tapainen.

ASCE:n periaatteet: Insinöörin pitää ammattiaan harjoittaessaan: 1. Parantaa yleistä turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. 2. Antaa todenmukaisia julkilausumia. 3. Tehdä vain kykyjään vastaavia töitä. 4. Konflikteja välttäen toimia sekä työnantijiensa, että asiakkaiden eduksi. 5. Perustaa maineensa todellisille ansiolleen, eikä kilpailla epäreilusti. 6. olla ottamatta lahjusta, tekemettä petosta tai korruptiota ja muutenkin toimia ammattikuntasa parhaaksi. 7. Päivittää tietojaan läpi uransa ja antaa alaisilleen mahdollisuuksia.

Arvoja, jotka yritys on itse asettanyt itselleen. Bisnesetiikka Yrityksen näkökulma. Arvoja, jotka yritys on itse asettanyt itselleen. Miksi? - Hyvä julkisuus - Jotta työntekijät noudattaisivat lakia

Työetiikka Ottaa työntekijän näkökulman. Miten työntekijä voi toimia eettisesti? Pillinpuhaltajan rooli: Jos sääntöjä, joko lakiin kirjattuja, tai eettisiä, rikotaan, jonkun on ilmaistava se.