Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Etiikan teoriat s. 137-149 Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Etiikan teoriat s. 137-149 Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein."— Esityksen transkriptio:

1 Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.

2 Velvollisuusetiikka Eettisen tarkastelun kohteena on itse teko
Hyvä teko on eettisten velvollisuuksien noudattamista Moraali on siis velvollisuus ja moraalisäännöt ovat yleispäteviä Immanuel Kant ( ): kategorinen imperatiivi eli käsky toimia vain sellaisen periaatteen mukaan, jonka voisi toivoa tulevan yleiseksi laiksi. Kant korosti, että ihmisellä on aina itseisarvo ONGELMA: ei huomioi olosuhteita ja elämää yleensä

3 Seurausetiikka ja utilitarismi
Eettisen tarkastelun kohteena ovat teon seuraukset Jaetaan sen perusteella, kenelle teosta seuraa hyvää, hyötyä, onnellisuutta: - egoismi: itselle - altruismi: toiselle - utilitarismi: mahdollisimman monelle - ONGELMA: teon seurausten arviointi ei ole aukotonta

4 Hyve-etiikka ja onnellisuus
Eettisen tarkastelun kohteena on teon tekijä ja hänen ominaisuutensa Tekijän luonne on itse tekoa tai sen seurauksia tärkeämpi Hyveellinen ihminen tekee hyviä tekoja, hänen aikomuksensa ovat oikeita Hyvä päämäärä tuottaa hyvän elämän Aristoteles ( eKr.) jakoi hyveet älyllisiin hyveisiin ja luonteen hyveisiin. Ihminen tarvitsee hyveitä onnellisuuden saavuttamiseksi. Tuomas Akvinolainen ( ): hyveitä tarvitaan elämäntehtävän toteuttamiseen (usko, toivo, rakkaus)

5 ONGELMA: Miten voidaan puolueettomasti arvioida onko elämä onnistunut
ONGELMA: Miten voidaan puolueettomasti arvioida onko elämä onnistunut ? Onnellisuutta on vaikea arvioida, koska se ei ole kaikille samanlaista.. Sama koskee hyveitä.


Lataa ppt "Etiikan teoriat s. 137-149 Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google