Tieto, tietäminen, tiede laadullisessa sosiologiassa on erilaisia perinteitä, ei yhtä totuutta suhteessa ontologiaan, epistemologiaan, metodologiaan ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Heidi Layne VALOA-hanke Helsingin yliopisto/Urapalvelut
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
 Nuorisotutkimuksen tieto (jne.) – kurssin luento / J.Lähteenmaa.
Metodologian ja menetelmien valinta
Tutkimussuunnitelma…
Kansainvälinen julkaiseminen. Konferenssijulkaisut Journaalit Antologiat Monografiat.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Etiikan peruskäsitteet
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Teoriaosan suunnittelu
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Heikki Hyötyniemi Teknillinen korkeakoulu, Systeemitekniikan laboratorio 1. Älykäs WWW Totuus vai Todellisuus - tutkimuksen haasteet Heikki.
© Conformiq Software Ltd. | The Future of Software Testing Virheenarvaus.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
EUTRAIN Comenius 2.1 Projekti Fysiikan ja kemian opettajakoulutuksen yhtenäistäminen Euroopassa.
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Mistä saa hyvää aineistoa? Gradunteon eväät -infotilaisuus
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Tieteellisen tekstin konventioita
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Miksi historiaa pitäisi ylipäätään opiskella? Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen Antaa valmiuksia jokapäiväisen maailman ymmärtämiseen.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
TIETEELLISTÄ TUTKIMUSTA TERVEYDEN HYVÄKSI. TERVEYSTUTKIMUS ▪ MONITIETEISTÄ.
1 MINNA HAVERI 2015 ETNOGRAFIA JA VISUAALINEN ETNOGRAFIA.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Kyselylomakkeen tekeminen
Tieteellisen tekstin piirteitä
Essee – tekstien jalokivi
Fenomenologia.
Tutkimusaihe: luotettavuus ja tutkimuksen teko
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

tieto, tietäminen, tiede laadullisessa sosiologiassa on erilaisia perinteitä, ei yhtä totuutta suhteessa ontologiaan, epistemologiaan, metodologiaan ja metodivalintoihin, ja käytäntöihin erot tietoteoreettisia ja poliittisia; kiistat positivismista, relativismista, essentialismista

tärkeintä on kehittää henkilökohtainen näkemys epistemologiasta ja metodologiasta! Oppikirjat ei anna varmuutta pluralismi, monia eri oikeita tapoja – mutta pitää olla selkeä omasta ja osata perustella se!

Usein aloittelevan tutkijan/opiskelijan suuri teoreettinen haaste on muodostaa johdonmukainen näkemys omasta suhtautumisesta ns. positivismiin: faktatiedon ihanteeseen tutkijan osallisuuteen tiedon tuottamisessa Laadullisen tutkimuksen sisällä on erilaisia näkemyksiä!

Standpoint & Grounded theory: aineistolähtöistä, "teemat nousevat" Post-strukturalistiset näkemykset: We see what we pay attention to, our questions guide our observations, always Teoria (tai tiedostamaton teoria) johdattaa huomaamaan tiettyjä teemoja. Siispä on parempaa tutkimusta olla rehellinen, avoin ja tiedostava kuin sokea omasta asemastaan tiedon ja vallan verkossa

laadullisen (kaiken?) tutkimuksen käytännön tekemisen suurimpia haasteita on löytää sopiva tasapaino oman järjen ja pähkäilyn käyttämisen ja tutkimuksen teon tekniikan hallitsemisen välillä: esim. teemahaastattelu on tekniikka, sitä on kehitelty eteenpäin - mutta se ei yksin riitä. Valmista kaavaa laadullisen tiedon tuottamiseen ei ole! Mutta toisaalta, kukaan ei tee tutkimusta yksin, pyörää ei tarvitse keksiä alusta

tavoitteena avoin, vakuuttava ja uskottava tiedontuotannon prosessi johdonmukainen tutkimusasetelma rajataan aihepiiri, kiinnostuksen kohde, sosiologian erityisala kartoitetaan ja rajataan aiempi kirjallisuus hahmotellaan oma teoreettinen kehys metodologia analyysi keskustelu

johdonmukaisuutta työstetään koko ajan! Kun näkökulma muuttuu, aiemmatkin luvut voi joutua kirjoittamaan uusiksi laadullinen tutkimus ei edisty suunnitellussa järjestyksessä – ja se on hyvä asia, ei merkki epäonnistumisesta ongelmia ei piiloteta!

mikä on aineistoa? haastattelut nauhoitetaan ja transkriboidaan laadullinen tutkija kirjoittaa kenttäpäiväkirjaa koko ajan, erityisesti heti aineistonkeruusessioiden jälkeen koko tutkimuksen aineistona ovat kerätyt tekstit, entä muut aineistot, kaikki keskustelut ja tutkijan kenttäpäiväkirja?

tulkinta: kuka "tietää" voiko haastateltavat olla väärässä? lopulliset tulkinnat ovat tutkijan, ei informanttien! subejkti-objekti-ongelma esimerkiksi tutkija on sekä informantti että tulkitsija, laittaa itsensä alttiiksi, vähentää hierarkiaa. Mutta onko tutkija ikinä mukana mukana samalla tavoin kuin muutkin?

TULKINTAA - informanttien puhe kerrontaa "hänen" omakohtaisista kokemuksistaan? Puhe on aina jonkun minän esitys jollekin yleisölle; sallitaan tämä! tarkastellaan kerronnan ehtoja ja ristiriitaisuuksia: miten pätevä toimija tuotetaan? Pärjäävän (oman) minän tarinaa voi kommentoida, kerrontaan syntyy monta tasoa läheisyysihanne, kohtaamisen mahdottomuus – ei odoteta tuntemattoman avautuvan. Toisaalta kunnioitetaan häntä juuri etäisyydellä sosiaalinen todellisuutena: kohtaamisen historia

tutkijan mahdollisia rooleja haastattelutilanteessa 1. Tarkkailija: havainnoiva, taka-alalle jättäytyvä kuunteleva tyyli: Jättää tilaa informanteille, hyvä kun varsin vähän tutkittu aihe. Mutta vaikea jäljittää analyysivaiheessa sitä, mihin diskursseihin informantit tarttuvat, mitä taustaoletuksia vastaan he tarinansa rakentavat 2. Keskustelija: osallistuva tyyli – dynamiikka ja tiedon tuottamisen vuorovaikutuksellisuus tulee näkyvämmäksi 3. Kyseenalaistaja: aktiivisesti osallistuva, tilanteisiin puuttuva tyyli voi tuntua epäkunnioittavalta, mutta antaa informanteille mahdollisuuden muotoilla näkemyksiään ja ottaa aineistonkeruun aikana kantaa tutkijan tulkintoihin

tieto ja valta vuorovaikutus: Goffman, Garfinkel, doing gender West & Zimmerman diskurssi: Foucault, Derrida, Butler, Cixous fenomenologia: Merleau-Ponty, de Beauvoir, Heinämaa, Honkasalo, Moi

miten, ei miksi. Miten tietyt totuudet saa luonnolliselta vaikuttavan muotonsa usen nykytutkimus kohdistaa katseen muutokseen: miten tämä syntyy, ei mikä tämä on. prosesseja. tarkastellaan vallan käytäntöjä

Systemaattinen epäily ollaan avoimia eroavien tulkintojen mahdollisuuksista, perustellaan huolella refleksiivisyys, paikantuminen coherence sipuli vai ikkuna? ehdotuksia vai tosiasioita?

Tieteen ”poliittisuus” Tutkimuksen etiikka Arjen ja tavallisten ihmisten omien tulkintojen merkityksellisyys mutta myös niiden rakentuneisuus – yksityisestä yhteiskunnalliseen