Helsingin esteettömyystyön onnistumiset ja haasteet Ohjausryhmän puheenjohtaja Kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen 8.12.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Projektinjohtaja, Helsinki kaikille -projekti
Advertisements

Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Saimaan ammattikorkeakoulun laadun ja laatujärjestelmän kehittäminen Terttu.
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Joukkoliikenteen esteettömyys Oulun kaupungin keskustassa OuJEE.
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
Helsinki kaikille –projektin toiminta vuonna 2007 Koordinointiosa Yleisten suunnittelu- ja toteutusohjeiden laadinta • Esteettömyyden arviointimenetelmän.
S.Laitinen / Tammikuu 2007 Esteettömän liikkumisen tutkimus- ja kehittämisohjelma ELSA , Tuloksia ja kokemuksia Riikka Kallio Elsa-koordinaattori.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
ENCORE Enhancing Organisational Project Cycle Management Competence and Regional Co- operation in International Projects.
Julkiseen rakentamiseen vaikuttaminen Espoossa
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Esteettömyyden hyvät käytännöt Helsingin yliopistossa
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke. TUL:n Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke on uusi seurojen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on saada urheiluseurojen.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Liikuntaviraston koulutuspäivä
Tuetun oppisopimuksen kehittäminen Etelä-Suomen verkostohanke Hankkeen aloitusseminaari Ulla Poutiainen
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Toimipisterekisteri ja Palvelukartta Esteettömyys
Esteettömyystyö rakennusten osalta Kaupungininsinööri, ohjausryhmän puheenjohtaja Matti- Pekka Rasilainen.
2002–2011. Pilottiesteettömyyssuunnitelmat Aleksanterinkatu Töölönlahti Vuosaari Internet-sivut Esitteet Esteettömyyskirjasto.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
Terveyskeskuksen tilat ja esteettömyys Toimivia ohjeita rakennuksiin Helsinki kaikille –projektin verkostoseminaari Pirjo Sipiläinen, arkkitehti,
HELSINKI KAIKILLE Verkostoseminaari Raimo K. Saarinen Kaupungininsinööri Ohjausryhmän puheenjohtaja Helsinki kaikille -projekti.
HELSINKI KAIKILLE Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke luotu työmenetelmä, jonka avulla saadaan kattavat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet siitä,
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Näin me sitä Lapissa tehdään Helena Kangastie Aikuiskoulutuksen kehityspäällikkö Rovaniemen ammattikorkeakoulu OHJAUS SUOMESSA 2010-SEMINAARI Valtakunnallisen.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Esteettömyysasioiden neuvottelukunta
Uudet pysäköintiratkaisut osana älykästä liikennejärjestelmää
Esteettömyysrekisterin esittely
Liite PALVO II hankeorganisaatio ja projektit
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
KDK-KA versio 3 Kommenttikierroksella huomioitavaa
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Arvioinnista arkipäivää
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Helsingin esteettömyystyön onnistumiset ja haasteet Ohjausryhmän puheenjohtaja Kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen

Helsinki kaikille –projektin tavoitteet Koordinoida kaupunginhallituksen päättämien suuntaviivojen mukaisesti toimimisesteettömyysstrategian toimeenpanoa, kehittää esteettömyyttä edistäviä käytäntöjä ja toimintamalleja kaupungin toiminnoissa. Laatia kaupungin esteettömyyssuunnitelma ja alueelliset esteettömyyssuunnitelmat sekä koordinoida ja ylläpitää paikkatietopohjaista tietojärjestelmää esteettömyyshankkeiden seuraamiseksi. Edistää kaupungin ja eri sidosryhmien välistä yhteistyötä toimimisesteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Onnistumisia ja hyviä käytäntöjä 1 / 3 Yksi merkittävimmistä esteettömyyttä edistävistä toimenpiteistä on esteettömyyden sisällyttäminen suunnitteluohjeisiin. Yleisillä alueilla tärkeimpiä ovat katualueita koskevat tyyppipiirustukset sekä kaivutöiden ja tilapäisten liikennejärjestelyjen ohjeiden päivitys. Edellisten ohjeiden pohjana ovat toimineet SuRaKu-ohjeet. Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve –hankkeessa valmistuneita oppaita hyödynnetään tilahankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Esteettömyyskartoitukset on otettu mukaan muun muassa koulujen peruskorjaushankkeiden tarveselvityksiin.

Onnistumisia ja hyviä käytäntöjä 2 / 3 Toinen merkittävä kokonaisuus on projektissa tehty tuotekehitystyö erityisesti ulkoalueiden esteettömyystuotteiden kehittämiseksi. Merkittävin Elsatuote-kehityshankkeessa kehitetty tuote on luiskareunatuki. Hankkeessa kehitettiin myös muun muassa porrasaskelmien kontrastiraitoja sekä näkövammaisten henkilöiden liikkumista helpottavia opaslaattoja. Tuotekehityshankkeen tuloksena on aikaansaatu myös esteetön penkkisarja, jota kehitettiin yhteistyössä kalusteasiantuntijoiden ja vammais- ja vanhusjärjestöjen kanssa. Kalusteiden ja varusteiden esteettömyys on lisätty yhdeksi kilpailutuskriteeriksi kaluste- ja toimintavälineiden valmistajien kanssa tehtäviin puitesopimuksiin.

Onnistumisia ja hyviä käytäntöjä 3 / 3 Kolmas merkittävä esteettömyyttä parantava kokonaisuus on esteettömyyskoulutus. Koulutuksista laajin on pääkaupunkiseudun yhteinen työmaajärjestelykoulutus, jossa tilapäisten liikennejärjestelyjen esteettömyys on ollut mukana vuodesta 2006 asti. Yhteistyössä talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa on kehitetty paikkatietopohjainen tietojärjestelmä esteettömyyshankkeiden seuraamiseksi. Seurantajärjestelmänä toimii Helsingin kaupungin palvelukartta, johon on luotu esteettömyysosio. Sen avulla kaupunkilaiset saavat tietoa eri toimipisteiden ja palvelujen esteettömyydestä.

Kehittämistä ja uudelleen järjestelyä 1/ 2 Yksi tärkeä näkökulma toiminnan ja prosessien kehittämisessä on liikkumis- ja toimimisesteisten kuntalaisten toimimisen ja osallistumisen parantaminen. Parhaillaan kehitetään yleisten alueiden strategista aluesuunnittelua ohjaavaa prosessia. Erillisiä esteettömyyssuunnitelmia ei enää laadita, vaan esteettömyys on yhdistetty osaksi aluesuunnittelua. Prosessin kehittämisessä varmistetaan, että esteettömyys säilyy tärkeänä näkökulmana. Tähän suuntaan esteettömyysasioita pitääkin kehittää. Ei erillisenä ja ulkopuolisena prosessina, vaan osana jokapäiväistä toimintaa.

Toinen kehittämistarve koskee sekä yleisiä alueita että tilahankkeita. Hankkeiden ohjelmoinnissa ja seurannassa tulee varmistaa, että esteettömyys on hankkeissa mukana suunnittelun alusta lähtien ja sen toteutumista seurataan. Yleisillä alueilla erityisesti puistohankkeissa on tavoitteena määritellä tarkemmin, mitä esteettömyyden tavoitetaso edellyttää. Myös suunnittelijoiden esteettömyysosaamisen varmistaminen vaatii panostusta. Kehittämistä ja uudelleen järjestelyä 2 / 2

Tulevaisuudesta Helsinki kaikille –projektin perustamisvaiheessa asetettu tavoite, että kaikki julkiset alueet ja rakennukset olisivat esteettömiä vuoteen 2011 mennessä, ei toteudu. On välttämätöntä, että hallintokunnat jatkavat esteettömyyden edistämistä vuoden 2011 jälkeenkin. Kokonaisuus edellyttää yhteistyötä valtion, vammais- ja vanhusjärjestöjen, kunnallisten esteettömyysasiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Lisäksi pohjoismaisessa ja muissa kansainvälisissä verkostoissa toimimista tulee jatkaa. Resurssit esteettömyystyön edistämiseksi ovat niukat, siksi on sitäkin tärkeämpää kohdistaa ne oikein.

Hyvin ja esteettömästi tehty työ ei ole sen kalliimpaa kuin huonot ratkaisut: päinvastoin – parhaassa tapauksessa säästyy kalliita korjauskustannuksia ja aikaansaadaan parempaa, turvallista, toimivaa ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoista ympäristöä kaikille käyttäjille.