Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Järjestökoulutus Pieti & Korhonen Co
Advertisements

Tietotaitotalkoot-hanke Mikä se on?. Tavoitteena toimiva tietoyhteiskunta • Kansalaisille tietoyhteiskuntavalmiuksia • Tietotekniikkaosaajien ja aktiivisten.
Mun Vuoro! -hanke Mun Vuoro! on valtakunnallinen lasten osallisuushanke, jonka tavoitteena on edistää 6-12-vuotiaiden lasten osallisuutta järjestöissä.
Heijastuksia elämästä
Työmarkkinaosapuolten oma neuvottelujärjestelmä EU:ssa
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
LUVALLISET POISSAOLOT
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Jumalan kanssa.
Yhdessä Suomessa ja Euroopassa
Mikä? •Matemaattis-luonnontieteellisten alojen ammattilaisia yhdistävä ja edustava ammatillis-aatteellinen järjestö. •Tavoitteena edistää matemaattis-luonnontieteellisten.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Yksilön yhteiskuntavastuusta C:\A2009\BM\Yht © YksilöYhteiskunta Yksilön.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
VEERA EINOLA TEHYN OPISKELIJAYHDISTYKSEN PJ STTK-OPISKELIJOIDEN JOHTORYHMÄ, TYÖELÄMÄ & KANSAINVÄLISYYS KANSAINVÄLINEN OPISKELIJAYHTEISTYÖ.
Rakkaat ystäväni!.
Euroopan unionin kansalaisuus
EU-vaikuttaminen Suomessa
AR/20111 EUROOPPALAISIA SUUNTAVIITTOJA Subsidiariteetti Kansalaisläheisyys Regionalismi Federalismi Oikeusvaltio
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
_______________________________________________________ 1999 Suvaitsevaisuuskaudet Kamppailu liikuntakulttuurin suunnasta 1880-luvulta 1920 luvulle. Urheilu.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
PILKKU.
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
EU-kansalaisuus ja kansalaisen vaikutusmahdollisuudet EU:ssa
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
- lobbaus, äänestäminen, yhteiskuntavaikuttaminen…
Kilpailijan starttikurssi
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
1.Alkeiskurssi 3 krt, maanantai, tiistai ja keskiviikko klo Kurssi antaa edellytykset aloittaa golfharrastus ja suorittaa GreenCard Seuran.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
Yhteistyö laajenee 1951 Hiili- ja teräsyhteisö – Ranska, Länsi-Saksa, Benelux-maat, Italia 1957 Rooman sopimukset – Samat maat – EEC ja Euratom 1967 hallinnon.
Kansalaisten Eurooppa
EUROOPAN UNIONIN SYNTY JA LAAJENEMINEN
Suomen liittyminen EU:n jäseneksi
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Ajautuminen diktatuuriin
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Onko EU-vaikuttaminen niin vaikeaa kuin sanotaan

EU:n byrokratia on monimutkaisempaa kuin kvanttifysiikka. Tavallisilla kansalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa EU:n päätöksentekoon. Mitä itse tästä ajattelet?

Ikävä kyllä, väitteet ovat aika pitkälle totta.

Miksi?

EU on syntynyt vähitellen Ensin oli pelkkä Eurooppalainen hiili- ja teräsyhteisö

Hiili- ja teräsyhteisön kylkeen kasvoi lisää yhteistyötä Yhteisön kuusi jäsenmaata käynnistivät Euroopan talousyhteisö ETY:n (EEC) eli yhteismarkkinat.

Yhteistyö laajeni… Yhteismarkkinat saivat yhteisen maatalouspolitiikan, tullirajat ja kehitysyhteistyö- ohjelman. Mukaan tuli lisää jäsenmaita…

Ja mukaan tuli vielä lisää maita ja asioita. Kunnes…

Laajeneminen myös jatkuu Voiko EU:hun kuulua muitakin kuin eurooppalaisia? Turkin ja Venäjän mukaan tulon myötä EU laajenisi Euroopan maantieteellisten rajojen yli. Loppuuko laajeneminen siihen? Mitkä päätökset lopulta rajautuvat kansallisiksi vai laajeneeko yhdessä käsiteltävien asioiden määrä niin, että tulevaisuudessa kaikesta päätetään EU:ssa?

Moni organisaatio on kasvanut pienestä isoksi. Mikä tekee juuri EU-byrokratiasta niin vaikeasti käsitettävän?

Jokainen hiili- ja teräsunionin kylkeen kasvanut uusi uloke on oman aikakautensa tuotos.

Kulloinenkin puheenjohtajamaa on ollut vuorollaan vastuussa uusien toimintojen suunnittelusta.

EU:n eri toimialojen perustajat ovat tuoneet kukin tullessaan vaikutuksia oman maansa hallintokulttuureista ja eri vuosikymmeniltä.

Niinpä yhden EU:n toimialan esikuvana saattaa olla Ranskan kalastuslupahallinto 1950-luvulla – tai Saksan vesilaitoshallinto 1990-luvulla.

Mitä tästä seuraa?

? Kun EU:n joka nurkkaa ja erkkeriä koskee erilainen hallintomalli – alkaa olla mahdotonta…

a) Hallita kaikkia EU:n eri hallintojärjestelmiä b) Saada tolkullista yleiskuvaa siitä, miten EU:n päätöksenteko toimii.

Mutta ennen kaikkea – EU:n hallintojärjestelmien sekavuus saa normaalin kansalaisen tuntemaan itsensä tyhmäksi ja tietämättömäksi.

Jos siis EU:n päätöksentekojärjestelmää on vaikea tajuta? Voiko siihen vaikuttaa?

Itse asiassa voi – pitää tietää miten.

EU:n rakenteet on nimetty monimutkaisesti ja kaikesta käytetään lyhenteitä.

Se on totta, silti Monet nimityksistä ovat hyvin johdonmukaisia ja pitävät sisällään tietoa, joka auttaa niiden käyttämisessä. Suomessakin järjestökenttä on täynnä lyhenteitä – toisaalta ne myös helpottavat yhteydenpidossa. Verkon hakukoneista saa kätevästi apua, jollei muista, mikä tarkoitti mitä.

EU-byrokratian silkka massiivisuus vie tajun.

Ei kaikesta tarvitse tietää kaikkea Ammattijärjestöissä jo yhden tai muutaman EU:n päätöksenteon osan tuntemus antaa valtavasti mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Pitää toimia yhdessä ja jakaa tietoa.

EU:n byrokratia keskittyy työllistämään itse itseään eikä ota kansalaisia huomioon. ?!

Kyllä EU:ssa otetaan järjestöjen näkemyksiä vastaan – varsinkin jos tarjoaa niitä oikeaan aikaan. EU-vaalit – ehdokkaina kiertäessään parlamentin keskeiset päättäjät ovat alttiita kuulemaan järjestöjä Sosiaalisen dialogin kaksivuotisen toimintasuunnitelman laatimisajankohta. Asiat, jotka saadaan listalle, etenevät varmasti. Hyviä aikoja ovat mm: Lainsäädännön uudistukset ja direktiivien laadinta. Tällöin myös järjestöt pääsevät antamaan omat lausuntonsa käsiteltävästä asiasta. Mullistavien tapahtumien, kuten suurten taloudellisten tai poliittisten kriisien ja luonnonmullistusten yhteydessä joudutaan pohtimaan direktiivien soveltamista. Tällöin tehdään selvityksiä ja laaditaan selityksiä, joiden kautta päästään vaikuttamaan asioihin.

Kukaan ei aja asioitani Brysselissä

Nämä ainakin ajavat asioitasi Liitto Keskus- järjestö EU-parlamentti Euroopan neuvosto EU-komissio EU-parlamentti Euroopan neuvosto EU-komissio Monikansalliset yritykset EWC- neuvostot Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestö EAY (ETUC) ajaa asioita Lisäksi on liittojen ja keskusjärjestöjen omia suoria yhteydenottoja Sektorikohtaiset neuvotteluryhmät Yhteinen Brysselin edustusto Finunions tiedottaa Ay-sihteerit & koordinaattorit Alakohtaiset Eurooppalaiset federaatiot ajavat asioita Pohjoismaiset federaatiot ajavat asioita

Onko sinulla ajatuksia siitä, mihin suuntaan Euroopan työelämää pitäisi kehittää? Osallistu oman liittosi toimintaan, se on vaikutuskanavasi siihen, millaiseksi työelämä muodostuu.

Jos et kuulu vielä mihinkään - Liity akavalaiseen liittoon Lisätietoa osoitteesta: Liity STTK:laiseen liittoon Lisätietoa osoitteesta: