Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Elimistömme suurin sisäelin
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Sydän- ja verisuonitaudit
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Sydän ja verenkierto.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
Ihmisen ravinto.
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Lääkekorvausoikeudet
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Metabolinen oireyhtymä
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Sydänystävällinen ravinto
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NUPPA aamupalat ja lounas vk
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Kansantaudit Suomessa
APUA! Oletko sekaisin rasvasta?
Sydän- ja verisuoni- sairauksien riski nivelreuma- ja
Unelmien liikuntapäivä
II Elimistön rakenne ja toiminta
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin

Mistä rasvoja saadaan?

Rasvojen hyödyt ja haitat + - Maku Helposti ylipainoa Energiaa Terveydelle epäedulliset rasvahapot -> korkea kolesteroli -> sydän ja verisuonitaudit Rasvaliukoiset vitamiinit Terveydelle edulliset rasvahapot

”Hyvä” ja ”huono” rasva ”Hyvä” -> tyydyttymättömiä rasvahappoja Pehmeitä Kasviöljyt, margariinit, kala ”Huono” -> tyydyttyneitä rasvahappoja Kovia Eläinkunnan tuotteet

KOLESTEROLI Tarvitaan esim. hormonien rakennusaineeksi mutta maksa valmistaa sitä itse eli ei tarvita ruokavaliosta! Eläinkunnan tuotteissa (erityisesti munankeltuainen, sisäelimet) - ”Hyvä ja huono” = HDL ja LDL Tukkii verisuonia, kertyy verisuonien seinämiin -> Sydän- ja verisuonisairauksia - lääkkeet, ruokaremontti

KOLESTEROLI, mikä vaarana jos arvo > 5 Aivot → Valtimot aivoissa ahtautuvat ja riski aivohalvaukseen kasvaa. Sydän → Sydänlihaksen verenkierrosta huolehtivat sepelvaltimot ahtautuvat, mikä voi ilmetä rasitusrintakipuna, sydäninfarktina tai rytmihäiriöinä. Munuaiset → Munuaisten valtimot ahtautuvat ja toiminta voi häiriintyä. Penis → Peniksen valtimot ahtautuvat ja verenkierto häiriintyy, mikä voi näkyä erektiohäiriöinä. Jalat → Reisivaltimot ahtautuvat, joka voi johtaa katkokävelyyn tai pahimmassa tapauksessa jalan kuolioon. Elämäntavoilla ja erityisesti ruokavaliolla voidaan kolesteroliarvoa pienentää 20–40 %

Miten vähentää haitallisen eli tyydyttyneen rasvan saantia? Vaihda arkisin käyttämäsi juusto kevytjuustoon. Levitä leivälle ja käytä leivonnassa rasvaa, joka on saanut Sydänmerkin. Vaihda rasvaiset makkarat kokolihaleikkeleeseen. Vaihda ranskanperunat keitettyihin perunoihin, uuniperunaan tai perunasoseeseen. Vaihda voi- tai murotaikinaleivonnaiset pullaan. Vältä rasvassa paistamista ja leivitystä. Suosi sen sijaan uuniruokia ja keittoja. Nauti kalaa 2–3 kertaa viikossa.

Sydänmerkki http://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki_tuotteet/etusivu/fi_FI/etusivu/