Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

APUA! Oletko sekaisin rasvasta?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "APUA! Oletko sekaisin rasvasta?"— Esityksen transkriptio:

1 APUA! Oletko sekaisin rasvasta?
MITKÄ IHMEEN RASVAHAPOT?

2 Joskus rasvahappojen maailma voi tuntua aikamoiselta labyrintilta
Joskus rasvahappojen maailma voi tuntua aikamoiselta labyrintilta. Tietoa ja mielipiteitä on tarjolla valtavasti ja iso osa niistä keskenään ristiriitaista. Sopivien rasvahappojen valinnan ei tarvitse kuitenkaan olla vaikeaa, kunhan muistat muutaman perusasian. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

3 RASVA ON MEILLE KAIKILLE VÄLTTÄMÄTÖNTÄ
Ilman rasvaa emme voi elää. Ihmisen elimistö tarvitsee rasvaa energiantarpeen tyydyttämisen lisäksi solujen rakennusaineena sekä hermoston ja hormonitoiminnan ylläpitoon. Rasva on myös välttämätöntä rasvaliukoisten A-, D-, E- ja K-vitamiinien hyödyntämiseksi. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisen päivittäisestä energiansaannista 25-40% tulisi saada rasvasta – se tarkoittaa naisille keskimäärin noin 60 grammaa ja miehille noin 90 grammaa päivässä. Suositusten mukaan rasvojen kokonaismäärästä tulisi olla 2/3 pehmeää eli tyydyttymätöntä ja enintään 1/3 kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

4 MONIPUOLISUUS KANNATTAA
Erilaisia rasvahappoja on paljon ja rasvahapoille on paljon erilaisia lähteitä Sinun ei tarvitse eikä pidä rajoittaa rasvan saantiasi yhteen tiettyyn muottiin, sillä mistään yksittäisestä tuotteesta tai raaka-aineesta et saa kaikkia hyödyllisiä rasvahappoja. Rasvahappojen valintaan pätee sama perusohje kuin sijoittamiseen – kannattaa monipuolistaa ja hajauttaa Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

5 VÄLTTÄMÄTTÖMÄT RASVAHAPOT
1. 2. 3. Välttämättömillä rasvahapoilla tarkoitetaan sellaisia rasvahappoja, joita ihmisen elimistö ei itse pysty tuottamaan vaan ne on saatava ravinnosta. Tällaisia rasvahappoja on kaksi: alfalinoleenihappo eli ALA, joka on omega 3 -rasvahappo, ja linolihappo eli LA, joka puolestaan on omega 6 -rasvahappo. Näistä rasvahapoista ihmisen elimistö pystyy itse tuottamaan muita rasvahappoja, esimerkiksi eikosapentaeenihappoa eli EPA:a ja dokosaheksaeenihappoa eli DHA:ta, jotka ovat molemmat omega 3 -rasvahappoja. Tosin muuntosuhde on huono, vain noin 5-8%, joten paras tulos saadaan nauttimalla suoraan EPA ja DHA kalaöljystä. Omega-rasvahapot ovat aina tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa. Niiden rakenteessa on aina yksi tai useampi kaksoissidos, minkä takia puhutaan kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista. Numerot 3, 6, 7 ja 9 omega- rasvahappojen nimen yhteydessä kertovat, missä kohdassa rasvahapon hiiliketjua ensimmäinen kaksoissidos on. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

6 OMEGA 3 ALA DHA, EPA JA SDA VÄLTTÄMÄTÖN ALA eli alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön monityydyttymätön rasvahappo se on esiaste muille omega 3 -rasvahapoille, kuten EPA:lle ja DHA:lle, se on myös eikosanoidien lähtöaine Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on monia erilaisia tehtäviä verenkierrossa ja ruoansulatuksessa ALA:a saa esimerkiksi pellava- ja rypsiöljyistä ja pähkinöistä DHA:ta (dokosaheksaeenihappo)saa rasvaisesta kalasta, ja sitä voidaan tuottaa myös joistakin levistä EPA:a (eikosapentaeenihappo) saa rasvaisesta kalasta, ja sitä voidaan tuottaa myös joistakin levistä SDA:ta (stearidonihappo) saa esimerkiksi mustaherukansiemenöljystä, hamppuöljystä ja spirulina-levästä Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

7 OMEGA-6 LA GLA VÄLTTÄMÄTÖN LA eli linolihappo on ihmiselle välttämätön monityydyttymätön rasvahappo -> siitä muodostuu arakidonihappoa (ARA), joka on eikosanoidien esiaste Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on monia erilaisia tehtäviä verenkierrossa ja ruoansulatuksessa LA:ta saa esimerkiksi kasviöljyistä ja pähkinöistä. GLA eli gammalinoleenihappo on monityydyttymätön rasvahappo GLA:ta saa esimerkiksi mustaherukansiemenöljystä ja helokkiöljystä. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

8 OMEGA-7 18:1 n-7 16:1 n-7 Vakseenihappo on kertatyydyttymätön rasvahappo vakseenihappoa saa esimerkiksi tyrnimarjoista. Palmitoleiinihappo on kertatyydyttymätön rasvahappo palmitoleiinihappoa saa esimerkiksi tyrnimarjoista ja australianpähkinöistä, mutta suurimmalla osalla meistä sen saanti ravinnosta on normaalisti hyvin vähäistä Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

9 OMEGA-9 18:1 n-9 Öljyhappo eli oleiinihappo on kertatyydyttymätön rasvahappo -> öljyhappoa saa esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljyistä. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

10 TASAPAINO; OMEGA-3-OMEGA-6 SUHDE – KUIN TULEHDUSTA SÄÄTÄVÄ TERMOSTAATTI
On erittäin merkityksellistä tietää, että omega-6 ja omega-3 rasvahappojen oikea tasapaino ehkäisee elimistön tulehdusta ja elimistölle haitallisten radikaalien muodostumista Tasapainon tulisi olla 1:1-5 (WHO) Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

11 HISTORIAA Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

12 HISTORIAA Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

13 NYKYPÄIVÄÄ Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

14 SUSI LAMPAAN VAATTEISSA
Miten terveellisinä pidetyt omega-6-kasviöljyt ovat yhtäkkiä joutuneet roiston osaan? Tähän on olemassa biokemiallinen selitys, vaikka se onkin hieman mutkikas  Kun omega-3-kalaöljyt ja omega-6-kasviöljyt ovat imeytyneet, ne asettuvat solukalvoihin -> solukalvoissa ne muodostavat hormonien kaltaisia merkkiaineita, eikosanoideja. Omega-3-kalaöljyt ja omega-6-kasviöljyt ovat toistensa kilpailijoita merkkiaineiksi muuttumisessa, koska kasviöljyjä on enemmän, syntyy niiden aineenvaihduntaan kuuluvia entsyymejä enemmän -> tästä syystä merkkiaineita muodostuu huomattavasti enemmän omega-6-kasviöljyistä kuin omega-3-kalaöljyistä. Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

15 SAAMME AIVAN LIIKAA OMEGA-6 RASVAHAPPOJA
Omega-6-rasvahapoista tulee ongelma, jos niitä nautitaan suhteessa paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoja, valitettavasti useimpien ruokavaliossa rasvahappojen välillä on epäsuhta Tutkimusten mukaan syömme 9–10 osaa kasviöljyä yhtä osaa kalaöljyä kohti Yhtä paljon omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi ehkäistä kroonisia sairauksia ja jopa pidentää ikää. Omega-3-kalaöljyt ehkäisevät huomattavasti omega-6-kasviöljyjä paremmin tulehduksia, veritulppia, alentavat verenpainetta ja suojaavat monilta muiltakin sairauksilta; siksi on terveydelle haitallista, jos omega-3 ja omega-6 ovat epätasapainossa Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

16 OMEGA-6 LYMYÄÄ KAIKKIALLA
Pelkkä kasviöljyjen välttäminen ei auta, sillä omega-6:ta on piilossa monissa elintarvikkeissa aina leivästä säilyketonnikalaan; ongelma ei ole päivän kasvis- ja hedelmäannos eikä loraus öljyä, jota käytetään salaatinkastikkeeseen, vaan ne kaikki ruoka-aineet joissa omega-6 on ”piilossa” Omega-6:ta lisätään moniin ruoka-aineisiin kasviöljynä, jolla nimellä se yleensä myös mainitaan tuoteselosteissa. Seuraavassa pahimmat piilot: paahdettu sipuli, pikaruoka, esimerkiksi ranskanperunat, leivonnaiset ja keksit, liemikuutiot, pussikeitot, valmisruoat, majoneesipohjaiset kastikkeet, margariini, einessalaatit, tortillat, perunalastut, valmistaikinat, kevytlevitteet, kasvatetut eksoottiset kalat, öljyyn säilötty kala, friteeratut ruuat – myös kalaruuat, muu kuin luomuliha Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

17 KALAÖLJY, LUONNON BURANA
Kalaöljyä tulisi käyttää kaikenikäisten ja eri terveydentilassa olevien (esim. mainittu jo käypähoitosuosituksissa dyslipidemioiden hoitoon) Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat elimistössä olevaa tulehdusta, EPA toimii voimakkaana antioksidanttina, se ehkäisee ja sammuttaa elimistöä tulehduttavia ja sairastuttavia vapaita radikaaleja, pysäyttää solukalvojen härskiintymisen Kalaöljyllä on todettu olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen, muistiin ja kognitiivisiin toimintoihin sekä käyttäytymisen häiriöihin Aivot on kehon rasvaisin elin, DHA-pitoisuus kaikista rasvahapoista on 11 %. Rasvahapot osallistuvat useisiin eri aivotoimintoihin. Tutkimukset osoittavat, että DHA:lla on tärkeä rooli signaalien välittämisessä aivoissa Silmän verkkokalvon rasvahapoista 9% on DHA:ta, DHA on tärkeää silmän fotoreseptorien eli valoärsykkeitä vastaanottavan elimien toiminnan kannalta Kalaöljy yhdessä D-vitamiinin kanssa edistävät aivosolujen serotoniinin tuotantoa Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

18 HYVÄN KALAÖLJYN TUNNUSMERKIT
TÄHDELLISTÄ TAVARAA *** TÄHDELLISTÄ TAVARAA ***** * lähes kaikilla Suomessa myytävillä kalaöljyvalmisteilla, EPA:ta 18% ja DHA:ta 12% ** jos kalaöljy sisältää vähintään 60% EPA:ta *** kun kalaöljyssä on PCB:tä alle 90 ppb **** kun öljystä ei ole osoitettavissa dioksiinia eikä muitakaan vierasaine- ja raskasmetallijäämiä ***** öljyn hapettomuuden perusteella (TOTOX-luku), kalaöljyn rasvahapot ovat erittäin herkkiä hapettumaan eli härskiintymään itsestään, erityisen herkästi hapettuu DHA-rasvahappo GMP-laatustandardi tae puhtaasta ja turvallisesta tuotteesta Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018

19 VOIMARUOKAA, SUOSI NÄITÄ
Voita, neitsytoliiviöljyä, neitsytkookosöljyä Pellavansiemenrouhetta, manteleita, pähkinöitä Tuoreita kasviksia, vihanneksia Marjoja Hedelmiä Täysjyväriisiä Tuoretta luomulihaa Tuoretta kalaa Luomukananmunia Rasvaisia maitotaloustuotteita, kuten juustoa ja mahdollisimman vähän käsiteltyä maitoa Ravintolisinä kalaöljyä, D-vitamiinia, heraproteiinijauhetta sekä muita hyvin imeytyviä ravintolisiä Studio MP Minna Purhonen 9/18/2018


Lataa ppt "APUA! Oletko sekaisin rasvasta?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google