TAITOUINTIA KILPARYHMÄSSÄ HARJOITTELEVILLE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

P ENGUINS P97 JOUKKUEEN TIEDOTUSTILAISUUS T ALLINNAN MATKASTA Kirkkonummi Rangers Penguins P97 on urheilujoukkue joka pelaa ja harrastaa Salibandyä.
Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
LYKIN U-LUOKAT KOKONAISVALTAISEN VALMENNUKSEN MAHDOLLISTAJINA
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Parempi arki tuo paremman tuloksen! Olosuhdestrategia ja muita kehitysaskeleita.
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
TYTTÖJEN PELAAJAKARTOITUSJÄRJESTELMÄ
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
HOLLOLAN URHEILIJAT-46 AMPUMAHIIHTO SUUNNITELMA SYYSKUU - JOULUKUU 2014.
T04-05 vanhempainpalaveri 28.9
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Valmentajana kehittyminen
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
E - AKATEMIA HJS E11 Sinivalkoinen
PELIMIEHEN LKP -04/E1 HARJOITUSPÄIVÄKIRJA
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Vanhempainilta AKRO Aava kello Asialista 1.Esittäytyminen 2.Treenikuulumiset 3.Ilmoittautuminen, vakuutus, lisenssi 4.Jumppapuvut 5.Aikatauluja.
Vanhempainilta AKRO Aurora kello
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Perustettu vuonna 1927.
Urheilijan syöminen ja energiatankkaus
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Nuoren urheilijan ravitsemus
Vanhempainilta AKRO Ansa kello
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Vanhempien rooli lapsen harrastuksessa
Vanhempainilta AKRO Aava kello
Ruokaoppia.
FC NOKIA ”Laadukasta tyttöfutista huipulle asti”
Ei voi löytää uusia maisemia ennen kuin uskaltaa lähteä liikkeelle.
Suomalaisen urheilijan urapolku
Lähteet: Mark Williams Marko Haverinen Janne Lahtinen
Esityksen transkriptio:

TAITOUINTIA KILPARYHMÄSSÄ HARJOITTELEVILLE

Taitouinti pähkinänkuoressa Taitouinti on olympialaji, jota harrastetaan kaikilla viidellä mantereella, noin 90 eri maassa. Suomessa taitouinnin harrastajia on arviolta 150-200. Tällä hetkellä taitouintia voi harrastaa: Helsingissä Espoossa Vantaalla Kuopiossa Jyväskylässä Oulussa

Kilpailut Taitouinnissa kilpaillaan solossa, duossa, joukkueessa sekä yhdistetyssä vapaaohjelmassa. Uusin tulokas on runsaasti akrobatiaosuuksia sisältävä highlight-routine. Olympialajeina taitouinnissa ovat pariuinti sekä joukkue. Nuorten ikäsarjoissa kilpasuorituksen kokonaispisteisiin lasketaan vapaan musiikkiohjelman lisäksi uimarin henkilökohtaiset kuviopisteet. Senioreilla kuviot on korvattu teknisellä musiikkiohjelmalla, jonka tulee sisältää tiettyjä pakollisia osioita.

Kilpavarusteet Kuviokilpailussa: -musta uimapuku, valkoinen uimalakki, uimalasit ja nenäklipsi. Musiikkiohjelmissa: -paljetein koristeltu kilpauimapuku -hiuksissa nuttura, liivate ja pääkoriste. -nenäklipsi & nenäteippi

Taitouimarin ominaisuudet Taitouimarilta vaaditaan ainutlaatuista yhdistelmää toisistaan hyvinkin erilaisia ominaisuuksia kuten: -hyvää hapenottokykyä -koko kehon voimaa -notkeutta -koordinaatiokykyä -musiikillista tulkintaa -sekunnillista ajoitusta -ylväyttä

Tavoitteet URHEILIJA: Osaava ja ammattitaitoinen valmennus sekä turvallinen ympäristö harjoitella. Nuoren fyysisen- ja psyykkisen kehityksen turvaaminen. Mahdollisuus kehittyä lajin parissa kansalliselle huipulle asti. SEURA: Lajinomaisen tekniikan oikeaoppinen omaksuminen alkeistasolta lähtien. Kansallisesti paras seura. Kansainväliselle tasolle yltäviä taitouimareita. Lisää näkyvyyttä lajille.

Kilpataitouimarin urapolku -Hauska tekeminen -Perustekniikat -Uintitaito Alkeiskurssi -Joukkueessa uiminen syventäminen -Lajitaidon Taitouintikoulu -Senior -Fina Jr. -AG15 -AG12 Kilparyhmät -Suomen edustaminen -Maajoukkueet Kansainvälinen edustus

Kilparyhmien kilpailut Kausi 2014-2015 Kotiratakilpailut 19.10.2014, 16.11.2014 ja 08.02.2015 Ruotsin avoimet 14.-16.11.2014 (pinkit) Kuviomestaruus, 12-14.12. 2014 Vantaan Games, 06.-08.02.2015 Cetus Games, 21-22.02.2015 Ikäkausimestaruus, 03.-05.04.2015 Cetus Cup, 09.-10.05.2015 Nuorten SM, 12.-14.06.2015 Mahdolliset ulkomaan kilpailut kevätkaudella 2015

Näytökset ja leirit *Joulunäytös 07.12.2014 Kevätnäytös 24.05.2015 Fina Jr.-ikäisten suurleiri 05.-07.09.2014 Seuran järjestämä leiri syys- ja kevätkaudella (kilparyhmät)

Kilparyhmässä harjoitteleminen Taitouinti on JOUKKUELAJI Kilparyhmien harjoituksissa ’’läsnäolopakko’’ -harjoituksiin osallistuminen itseisarvo -poissaoloista ilmoitus valmentajalle hyvissä ajoin Joukkue harjoittelee yhtenä yksikkönä -> kukaan ei harjoittele vain itseään varten Joukkueen sisällä kaikki uimarit ovat tasa-arvoisia jäseniä. Kilpajoukkueen jäsenellä on oikeus edustaa omaa seuraansa taitouinnin kilpailuissa.

Varauimarin rooli HARJOITUKSISSA: Varauimari on yksi joukkueen jäsen eli tasa-arvoinen muiden kanssa. Harjoituksissa varauimari ei erotu joukosta, vaan harjoittelee yhdessä muiden kanssa. KILPAILUSSA: Suorittaa kuviot On valmiina starttaamaan myös vapaaohjelmaan Osallistuu verryttelyihin, laittaa liivatteet päähän ja on meikattu sekä kilpauimapuku päällä, kun joukkue starttaa. VARAUIMARINA OLEMINEN ON OIKEUS EI RANGAISTUS. Varauimarin rooli on yksi vastuullisimmista. Kaudella 2014-2015 pyrimme siihen, että jokaisessa joukkueessa olisi ainakin yksi varauimari sairastapauksien varalta. Kilpajoukkueessa harjoittelevan urheilijan kilpajännitykseen EI kuulu stressaaminen joukkuetoverin mahdollisesta sairastumisesta, ja sen aiheuttamista muutoksista kilpasuoritukseen. Valmentaja valitsee varauimarin kuviopisteiden ja musiikkiohjelman osaamisen perusteella.

JA SEN KOLME OSA-ALUETTA URHEILIJAN ARKI JA SEN KOLME OSA-ALUETTA

Kehityksen kolmio Lepo Rasitus Ravinto

LEPO Kaikki kehitys lihaksissa tapahtuu palautumisen eli levon aikana Harjoituksissa lihaksia rasitetaan. Harjoitusten jälkeen niitä ravitaan hiilihydraateilla ja proteiinilla. Palautuminen ja kehitys tapahtuu lihashuollon (venyttelyn) ja riittävän levon aikana Riittävällä levolla tarkoitetaan sekä hereillä tapahtuvaa lepoa, että yöunien aikana tapahtuvaa lepoa Palautumisen ja kehityksen kannalta tärkeä yöuni kestää urheilijalla vähintään 8 tuntia Psyykkistä lepoa ei saa unohtaa. Elämä ei saa olla pelkkää suorittamista (koulu ja harjoitukset).

RAVITSEMUS Oikea ravinto takaa riittävän energiansaannin ja palautumiselle tärkeät ravintoaineet Energiaa tulee saada tasaisesti koko päivän ajan Nestetasapaino vähintään yhtä tärkeä kuin muu ravinto URHEILIJAN ATERIARYTMI Runsas & ravitseva aamiainen Aamupäivän välipala Lautasmallin mukainen lounas Välipala Lautasmallin mukainen päivällinen Iltapala Lisäksi palauttava välipala harjoituksen jälkeen

Ravintoaineiden merkitys Hiilihydraatit ovat urheilijan tärkein energianlähde; riisi, peruna, viljatuotteet, sokeri Hiilihydraatteja valitessa suositaan kokojyvätuotteita ->Hitaan energian lähteet vapauttavat sokeria hitaasti elimistön käyttöön Hyviä sokereita saa hedelmistä ja marjoista -> valkoista sokeria sisältävät herkut eivät ole välipala, mutta niitä saa syödä maltillisesti esim. jälkiruokana Proteiini on lihasten rakennusaine; liha, pavut, soija, maitotuotteet Rasvat ovat välttämättömiä; öljy, margariini

Hyvän välipalan voit koostaa esimerkiksi näistä: Ruisleipä, karjalanpiirakka Jugurtti, rahka (myös juotavat jugurtit, play-maitokaakao, valio profeel-juomat jne.) Hedelmät ja hedelmäsoseet Mehut Pähkinät ja kuivatut hedelmät Välipalapatukat, HUOM! Ei proteiinipatukat

Kotijoukkojen rooli huolehdittaessa nuoren kehityksestä & terveydestä Riittävä lepo -fyysinen lepo; yö- ja päiväunet -psyykkinen lepo; leffaillat, ystävät yms. Hyvä ravitsemus -tuotteet, joissa hyvät ravintoarvot -säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio -palauttava välipala (aina, jos ruokaa ei saatavilla 30min. sisällä harjoitusten päätöksestä) -eväät pitkän koulu- ja treenipäivän varalle -ravitseva ateria valmiina/saatavilla, kun uimari tulee kotiin harjoituksista Fyysisen & psyykkisen voinnin tarkkailu - jatkuva sairastelu -krooninen kipu niin harjoituksissa kuin niiden ulkopuolellakin -alakuloisuus, ärtyneisyys tai epänormaalit mielialan vaihtelut